Ο Ναός του Ποσειδώνο με φόντο το ολόγιομο φεγγάρι | INTIMEnews
Επικαιρότητα

Σύμπραξη Μυτιληναίου – ΥΠΠΟ για τη νέα φωταγώγηση του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο

Την επιμέλεια του φωτισμού ανέλαβε η διεθνώς καταξιωμένη Ελευθερία Ντεκώ. Από τον Πρωθυπουργό τα εγκαίνια στις 16 Σεπτεμβρίου, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και προσωπικοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό
Protagon Team

Στις 16 Σεπτεμβρίου θα κάνει πρεμιέρα ο νέος φωτισμός του Ναού του Ποσειδώνα στο Σούνιο, σε επιμέλεια της πρωτοπόρου και διεθνώς καταξιωμένης στον Θεατρικό Φωτισμό, Ελευθερίας Ντεκώ, μεταξύ άλλων, διευθύντριας και σχεδιάστριας φωτισμού στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004.

Με αφορμή άλλωστε τους Αγώνες του 2004, το υπουργείο Πολιτισμού είχε προχωρήσει στην φωταγώγηση του ιερού του Ποσειδώνα, προσφέροντας μια νέα οπτική εμπειρία και ενισχύοντας το Σούνιο, ως διεθνή προορισμό για χιλιάδες επισκέπτες.

Είκοσι χρόνια μετά, η τεχνολογία έχει κάνει άλματα και καθώς το σύστημα φωτισμού στο Σούνιο ήταν ήδη πεπαλαιωμένο και είχε υποστεί τη φθορά του χρόνου, η METLEN Energy & Metals και ο πρόεδρός της, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ανταποκρίθηκαν στην πρόταση του ΥΠΠΟ για την ανάληψη της μελέτης του φωτισμού και της υλοποίησης του έργου.

Και όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση η προθυμία με την οποία ανταποκρίθηκε η Metlen και ο επικεφαλής της  επιβεβαιώνει τη δέσμευσή τους στην ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Τα εγκαίνια του έργου του νέου φωτισμού θα τελέσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου στις 19.30, παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και καλεσμένων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ο νέος φωτισμός του ναού του Σουνίου, τονίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο την αρχαιολογική και αρχιτεκτονική σημασία του μνημείου, προσδίδοντάς του νέες διαστάσεις, ενώ ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στο να εξασφαλιστεί ότι δεν θα διαταραχθεί η οπτική εμπειρία των επισκεπτών στον αρχαιολογικό χώρο, στη διάρκεια της ημέρας. Ετσι, ολα τα στοιχεία της εγκατάστασης και τα φωτιστικά σώματα τοποθετήθηκαν με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην εμποδίζουν την περιήγηση και να μην προκαλούν οπτική όχληση στους επισκέπτες. Οι θέσεις των φωτιστικών, καθώς και οι διαδρομές των καλωδιώσεων και των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων, σχεδιάστηκαν και τοποθετήθηκαν με προσοχή σε κατάλληλα σημεία, ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του χώρου.

Η φωταγώγηση του ναού θα προβληθεί διεθνώς, καθώς πολλά μουσεία, πανεπιστήμια και εκπαιδευτικά ιδρύματα, πολιτιστικά κέντρα, επιμελητήρια από όλο τον κόσμο και διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία θα μεταδώσουν ζωντανά την εκδήλωση.

Στην Ελλάδα, θα προβληθεί ζωντανά από την ΕΡΤ, καθώς και μέσω του συνδέσμου: Ενα ταξίδι στο φως.

Η εκδήλωση της φωταγώγησης θα κλείσει με τη συναυλία του διακεκριμένου συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου, ο οποίος θα παρουσιάσει μουσική σύνθεση που αποδίδει φόρο τιμής στην πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας. Τη συναυλία θα πλαισιώσουν κορυφαίοι έλληνες καλλιτέχνες, όπως ο Δημήτρης Μπάσης, η Ηρώ Σαΐα, και ο Ζαχαρίας Καρούνης, πολυμελής χορωδία και ορχήστρα εγχόρδων και πνευστών, υπό την καθοδήγηση του Σταύρου Ξαρχάκου.