Η Σοφία Μπεκατώρου ως σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016 | Angelos Zymaras / SOOC
Επικαιρότητα

Συμπαράσταση στη Σοφία Μπεκατώρου και αιχμές για τη στάση της Ομοσπονδίας από τον πολιτικό κόσμο

Για «επιεικώς απαράδεκτη» ανακοίνωση από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία έκανε λόγο ο Γιώργος Καμίνης. «Η γενναία στάση της Σοφίας Μπεκατώρου αποτελεί παράδειγμα» τόνισε η Λινά Μενδώνη. «Είμαι με τη Σοφία» το μήνυμα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη
Protagon Team

Η υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου, η οποία αποκάλυψε ότι είχε βιαστεί σε νεαρή ηλικία από έναν παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, συγκίνησε το πανελλήνιο και προκάλεσε πολλές αντιδράσεις συμπαράστασης και θαυμασμού για το θάρρος της.

Και μέρος του πολιτικού κόσμου έσπευσε να εκφράσει τη στήριξή του στη χρυσή ολυμπιονίκη του 2004, χωρίς μάλιστα να προσπερνά την τουλάχιστον άκομψη ανακοίνωση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδία (ΕΙΟ).

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πολιτική προϊστάμενος του τομέα αθλητισμού, έκανε λόγο για «γενναία στάση της Σοφίας Μπεκατώρου», που «αποτελεί παράδειγμα για όσες γυναίκες έχουν υποστεί κακοποίηση και διστάζουν ή φοβούνται να μιλήσουν». Αλλά παράλληλα, η υπουργός «άδειασε» ουσιαστικά την ΕΙΟ, επισημαίνοντας πως «ο κοινωνικός στιγματισμός των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών είναι οι βασικές αιτίες της ανεπαρκούς καταγγελίας του φαινομένου».

Ως γνωστόν η Ομοσπονδία εξέφρασε έναν σκεπτικισμό για το ότι η κυρία Μπεκατώρου καθυστέρησε τόσα χρόνια να προβεί στην καταγγελία —«εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια», ήταν η χαρακτηριστική και αρκούντως ειρωνική φράση στην επίμαχη ανακοίνωση.

Η κυρία Μενδώνη δήλωσε συγκεκριμένα:

«Η αποκάλυψη της Σοφίας Μπεκατώρου καταδεικνύει ότι το συγκλονιστικό γεγονός της κακοποίησης είναι μια πληγή που δεν κλείνει με τον χρόνο και οπωσδήποτε δεν απαλύνεται όταν τα στόματα παραμένουν κλειστά. Η σεξουαλική παρενόχληση είναι μια μορφή βίας κατά των γυναικών και η πιο ακραία αλλά και επίμονη μορφή έμφυλης διάκρισης. Το φαινόμενο είναι δυστυχώς διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο και τα κρούσματα, όπως έχει αποδειχθεί, σε μεγάλο βαθμό δεν καταγγέλλονται. Ο κοινωνικός στιγματισμός των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών είναι οι βασικές αιτίες της ανεπαρκούς καταγγελίας του φαινομένου.

Η γενναία στάση της Σοφίας Μπεκατώρου αποτελεί παράδειγμα για όσες γυναίκες έχουν υποστεί κακοποίηση και διστάζουν ή φοβούνται να μιλήσουν. Η πρόληψη και η καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι ευθύνη όλων μας, γυναικών και ανδρών. Ως κοινωνία οφείλουμε να καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις μορφές βίας και να επιδεικνύουμε μηδενική ανοχή απέναντι σε εγκληματικές πράξεις, που προσβάλλουν το σώμα, την προσωπικότητα, την ψυχή».

Για το θέμα μίλησε στο Mega και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, κηρύττοντας «μηδενική ανοχή».

Ακόμα πιο καυστική για την στάση της ΕΙΟ ήταν η δήλωση του βουλευτή Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής Γιώργου Καμίνη, ο οποίος αφού εξύμνησε την κυρία Μπεκατώρου για το θάρρος της να βγει και να μιλήσει —«γενναία απόφαση με μεγάλο ψυχικό κόστος»— χαρακτήρισε «επιεικώς απαράδεκτη» ανακοίνωση της ΕΙΟ.

«Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας (ΕΙΟ) με αντικείμενο την καταγγελία της Ολυμπιονίκου κυρίας Σοφίας Μπεκατώρου είναι επιεικώς απαράδεκτη και δείχνει ένα εξοργιστικό έλλειμμα θάρρους και συναίσθησης ευθύνης εκ μέρους της ΕΙΟ.

Αντί η Ομοσπονδία να “παροτρύνει την καταγγέλλουσα να γίνει συγκεκριμένη”, οφείλει η ίδια να αναλάβει την πρωτοβουλία να διερευνήσει αμέσως την υπόθεση, με βάση τον εσωτερικό πειθαρχικό της κανονισμό, τις διαδικασίες του καταστατικού της και όσα άλλα τυχόν νόμιμα μέσα διαθέτει. Η Ομοσπονδία καλείται να διαχειριστεί μια καταγγελία ύψιστης σοβαρότητας. Δεν επιτρέπεται να εμφανίζεται πλήρως αμέτοχη, όπως η ανακοίνωση της φαίνεται να υπονοεί.

Επίσης, στην παρούσα φάση ουδεμία σημασία έχει ο χρόνος που έχει μεσολαβήσει από το περιστατικό: Δεν είναι δουλειά της Ομοσπονδίας να ασκεί κριτική στο θύμα επειδή “πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια” να καταγγείλει τον βιασμό.

Η Ομοσπονδία οφείλει αφού διερευνήσει διεξοδικά την υπόθεση, να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της ώστε στο μέλλον να μη χρειάζεται να περάσουν 24 χρόνια για να βρουν το θάρρος νέοι αθλητές να καταγγείλουν τέτοια τραυματικά γεγονότα. Δυστυχώς, με τη μέχρι τώρα αντίδρασή της, η Ομοσπονδία πετυχαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Προβαίνοντας στην καταγγελία, η Σοφία Μπεκατώρου πήρε μία γενναία απόφαση με μεγάλο ψυχικό κόστος. Η υπόθεσή της πρέπει να διερευνηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα και τον απαιτούμενο σεβασμό».

Τη συμπαράστασή της στην κυρία Μπεκατώρου εξέφρασε και η σύζυγος του Πρωθυπουργού, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, η οποία εξάλλου, δραστηριοποιείται ιδιαίτερα στον αγώνα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Μέσω ενός insta story στο Instagram σχολίασε το θέμα ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος. Η γυναίκα από θύμα, μετατρέπεται σε κατηγορούμενη. Όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή»

H πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε πως η Σοφία Μπεκατώρου με την στάση της επιβεβαίωσε ότι οι πρωταθλητές έχουν πάνω απ’ όλα δύναμη ψυχής.

Προσέθεσε δε πως με τη θαρραλέα στάση της, η Σοφία Μπεκατώρου πέτυχε να δώσει δύναμη και φωνή σε άλλα κορίτσια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις και φοβούνται να μιλήσουν ή το συντηρητικό περιβάλλον τις κάνει να αμφιβάλλουν ακόμα και για το αν όσα βιώνουν είναι αληθινά. «Σοφία σ’ ευχαριστούμε που με το θάρρος σου, δείχνεις πως αξίζει να μιλάμε. Αξίζει να μιλάμε, όταν και όποτε βρούμε το κουράγιο να το κάνουμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τα όριά μας. Όταν μια γυναίκα, ένας άνθρωπος, λέει “όχι” σημαίνει όχι. Αξίζει να μιλάμε για να γνωρίζει κάθε δράστης ότι δεν θα μείνει ατιμώρητος. Για να κάνει πίσω την επόμενη φορά. Καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη. ‘Αντρες και γυναίκες σχηματίζουμε μια αλυσίδα προστασίας και αλληλεγγύης».