Ο Μαργαρίτης Σχοινάς μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων | ΙΝΤΙΜΕ NEWS
Επικαιρότητα

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρώπη απέτυχε στο πεδίο της αλληλεγγύης στο Μεταναστευτικό

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν παρουσίασε στη Βουλή τους τρεις κεντρικούς άξονες του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, που θα αντικαταστήσει τις συμφωνίες του Δουβλίνου
Protagon Team

Τους κεντρικούς άξονες του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, που θα αντικαταστήσει τις συμφωνίες του Δουβλίνου και το οποίο αναμένεται όπως είπε να είναι έτοιμο το πρώτο τρίμηνο του 2020 και να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του έτους, παρουσίασε στη Βουλή ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ομολογώντας παράλληλα πως αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει πολλά, απέτυχε στο επίπεδο της αλληλεγγύης στο Μεταναστευτικό και επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για νέα αποτυχία.

«Έχουμε μπροστά μας ένα παράθυρο ευκαιρίας. Είναι ξεκάθαρο ότι σε ένα τόσο μεγάλο ζωτικής σημασίας ζήτημα η Ευρώπη δεν επιτρέπεται να αποτύχει για δεύτερη φορά», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΙ, μιλώντας σε κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Οι τρεις άξονες του νέου πλαισίου

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισήμανε ότι «το Δουβλίνο πέθανε και μάλιστα οριστικά», υπό την έννοια του πεπερασμένου των προβλέψεων, τονίζοντας την ανάγκη του νέου συλλογικού ευρωπαϊκού Συμφώνου και περιγράφοντας τους 3 άξονές του ως εξής:

1.ολιστική αντιμετώπιση του ζητήματος με προγράμματα στήριξης των χωρών προέλευσης και διακίνησης

2.κοινή ισχυρή διαχείριση των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων

μέσω της νέας Frontex, δηλαδή, της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής

3.κοινός τρόπος επιμερισμού των ροών με πειστικό πρόγραμμα επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο.

Ο ίδιος επισήμανε πως στο πλαίσιο του Συμφώνου αναζητείται ο τρόπος που θα μπορεί να γίνεται ένα πρώτο screening στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., για το ποιοι είναι πιθανό να λάβουν τη διεθνή προστασία ασύλου και ποιοι όχι, ώστε να κατανέμονται άμεσα και να μην αναλαμβάνει το μεγάλο βάρος απευθείας η χώρα πρώτης υποδοχής.

Τέλος του 2020 η ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου – Ορόσημο αρχής 25-26 Μαρτίου

Ως προς την εφαρμογή του νέου Ευρωπαϊκού Συμφώνου, παρέπεμψε στο τέλος του έτους, θέτοντας ως ορόσημο για την παρουσίασή του το διήμερο 25-26 Μαρτίου.

«Μέχρι τέλος του χρόνου πιστεύω θα έχουμε αποτελέσματα σε αυτό. Στις 25-26 Μαρτίου είναι η Σύνοδος Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μέχρι τότε η πρόταση για νέο Σύμφωνο πρέπει να είναι στο τραπέζι. Όχι για να ληφθεί απόφαση τότε, αλλά γιατί η Κροατική Προεδρία χρειάζεται λίγο χρόνο να το προετοιμάσει, ώστε η Γερμανική Προεδρία (β’ εξάμηνο 2020) να έχει το χρόνο να τελειώσει τη συμφωνία με μια διαδικασία», είπε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη το νέο Σύμφωνο να συνοδεύεται από ένα Plan B, ένα σχέδιο «πυρόσβεσης» όπως είπε χαρακτηριστικά, για τη διαχείριση ενός σεναρίου εκρηκτικής αύξησης των ροών όπως το 2015, δεδομένης και της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί σε χώρες όπως το Ιράν, η Συρία και η Λιβύη.

«Το νέο Σύμφωνο είναι αρχιτεκτονική εργασία. Θα χτίσει ένα νέο κτίριο για το άσυλο στην Ευρώπη. Πρέπει η Ευρώπη να μην ξεχνά ότι παράλληλα με τους αρχιτέκτονες πρέπει να δουλεύουν και οι πυροσβέστες, λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας, των γεγονότων σε Ιράν, Συρία ίσως και Λιβύη, να έχουμε τη βεβαιότητα ότι δίπλα στο Σύμφωνο θα υπάρχει και ένα σχέδιο πυρόσβεσης, ένα Plan Β. Ένα σχέδιο διαχείρισης κρίσης, ώστε αν τα πράγματα πάνε στραβά και κυλήσουμε σε εποχή 2015 να μπορεί να αντιμετωπιστεί το θέμα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η φιλοσοφία του νέου πλαισίου αλληλεγγύης – οι διαφορετικοί τρόποι συνεισφοράς

Ο ίδιος απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών και επιχειρώντας να σκιαγραφήσει τη φιλοσοφία του σχεδιαζόμενου νέου πλαισίου αλληλεγγύης, υποστήριξε ότι σε αυτό θα συμμετάσχουν υποχρεωτικά όλες οι χώρες αλλά ο τρόπος συνεισφοράς τους θα διαφέρει.

«Η ιδέα μας είναι να χτίσουμε ένα σύστημα καλαθιών αλληλεγγύης αν θέλετε. Η συνεισφορά να είναι υποχρεωτική για όλους, η φύση όμως μπορεί να είναι διαφορετική. Ένα πρώτο καλάθι επιμερισμού βαρών, πρέπει να έχει κρίσιμη μάζα συμμετοχής. Σε άλλα καλάθια συνεισφορές σε είδος, προσωπικό μέσα και σε άλλα ρόλους. Αλλά κανένας δεν θα βγαίνει εκτός», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεγάλο βάρος για την πειστική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης έδωσε και στο διάδοχο σχήμα της Frontex, την επονομαζόμενη Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, η οποία όπως είπε θα στελεχωθεί με 10.000 μόνιμο προσωπικό έως το 2027. Πρότεινε μάλιστα η εκπαίδευσή τους να γίνεται σε εγκαταστάσεις της κάθε χώρας για ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των τοπικών κοινωνιών

«Ο ρόλος αυτού του Οργάνου δεν είναι να πυροβολεί όσους χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης, αλλά να σταλεί και το μήνυμα ότι υπάρχει μία κοινή ομοσπονδιακή διαχείριση των ευρωπαϊκών συνόρων δίπλα στις ελληνικές αρχές, ώστε η παρουσία να δείχνει ότι η Ευρώπη φυλάει τα εξωτερικά της σύνορα», σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

«Η Ε.Ε. απέτυχε στο πεδίο της αλληλεγγύης – Ήρθε η ώρα να διορθωθεί η αδικία»

Στη συνέχεια, παραδέχθηκε πως αν και έχουν συμπληρωθεί σχεδόν πέντε χρόνια ακραίας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ολιστικό θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης των προβλημάτων και της άρσης των αδικιών που υφίστανται οι χώρες πρώτης υποδοχής όπως η Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο δεύτερης αποτυχίας.

«Κάναμε πολλά για το Μεταναστευτικό αλλά μένουν πολλά να γίνουν. Καταφέραμε να δώσουμε σημαντικούς πόρους πάνω από 5 – 6 δις ευρώ, για να βοηθήσουμε χώρες πρώτης υποδοχής. Διασώσαμε 700.000 ζωές στη Μεσόγειο. Φτιάξαμε δομές υποδοχής, συστήσαμε την ευρωπαϊκή ακτοφυλακή. Όμως δεν μπορεί να παραγνωρίσουμε ότι σε κάποιους σημαντικούς τομείς αποτύχαμε. Κυρίως στο επίπεδο της αλληλεγγύης, που έπρεπε τα κράτη μέλη να δείξουν στις χώρες πρώτης αποδοχής. Η πιο εμβληματική αποτυχία είναι η αναθεώρηση του νόμου για το άσυλο, της Συμφωνίας του Δουβλίνου που απεικονίζει μια εποχή που άσυλο ζητούσαν λίγοι. Πρόκειται για νομοθετικό πλαίσιο εντελώς ξεπερασμένο για τη διαχείριση αυτών των εκρηκτικών ροών που η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει σήμερα. Συνέπεια αυτής της ασυμμετρίας που δεν καταφέραμε να αλλάξουμε είναι η δυσανάλογη επιβάρυνση χωρών όπως η Ελλάδα. Αυτή η αδικία ήρθε η ώρα να διορθωθεί. Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα και Ισπανία έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος και έχουν καταβάλλει υπέρμετρες προσπάθειες για την διαφύλαξη του κύρους όλης της Ευρώπης», επισήμανε.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της ΝΔ, κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση.

«Οι νέες δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης των τελευταίων μηνών κινούνται στην σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει η Ε.Ε να στηρίζει όχι μόνο με κονδύλια, αλλά να πάμε ένα βήμα παρακάτω, να ολοκληρώσουμε το ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την μετανάστευση και το άσυλο. Ένα πειστικό σύστημα μεταναστευτικής πολιτικής που θα αφήσει πίσω το μοντέλο των κρίσεων με το οποίο αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια το πρόβλημα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Επιμένοντας στο επικείμενο νέο ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, ο ίδιος κατέληξε: «Ήρθε η ώρα να χτίσουμε το δίδυμο υπευθυνότητας και αλληλεγγύης».

Ο ίδιος αναφερόμενος στην Τουρκία, σημείωσε ότι η Ε.Ε. στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο ως προς τις εντεινόμενες προκλήσεις της Τουρκίας και ως προς το μνημόνιο συνεργασίας με την Λιβύη, προσθέτοντας, ωστόσο πως «στο ζήτημα διαχείρισης του μεταναστευτικού πρέπει να ομολογήσουμε ότι η δήλωση Ε.Ε – Τουρκίας παρήγαγε απτά αποτελέσματα, με την γείτονα χώρα να φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων».