Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαϊχ Μπολσονάρο | Reuters
Επικαιρότητα

Σχεδόν 100.000 νεκροί στη Βραζιλία, αλλά ο Μπολσονάρο έχει τη «συνείδησή του ήσυχη»

Στους πόσους εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους άραγε θα άρχιζε ο βραζιλιάνος πρόεδρος να νιώθει πιθανώς τις Ερινύες να τον κυνηγούν;
Protagon Team

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρο διαβεβαίωσε σήμερα πως έχει «ήσυχη τη συνείδησή» του, παρά τις επικρίσεις σε βάρος του για τη διαχείριση της κρίσης του νέου κορονοϊού, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 100.000 ανθρώπους στη χώρα, ενώ χαρακτήρισε «δικτάτορες» τους κυβερνήτης που τάσσονται υπέρ της καραντίνας.

«Έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας. Με τα μέσα που διαθέτουμε, μπορούμε να πούμε ότι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να σώσουμε ζωές», είπε χθες το βράδυ ο ακροδεξιός ηγέτης, κατά τη διάρκεια μιας τελετής που μεταδόθηκε ζωντανά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο Μπολσονάρο υπέγραψε ένα διάταγμα που θα επιτρέπει έκτακτες δαπάνες για την παραγωγή στη Βραζιλία ενός εμβολίου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και το εργαστήριο AstraZeneca.

Το εμβόλιο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φάση III των δοκιμών, το τελευταίο στάδιο πριν από την έγκριση.

«Λυπούμαστε για όλους τους νεκρούς, αναμένεται να φθάσουν τους 100.000, όμως η ζωή συνεχίζεται και πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να εξέλθουμε», είπε ο επικεφαλής του βραζιλιάνικου κράτους λίγες ώρες αργότερα, κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου μηνύματός του στο Facebook.

Επιπλέον, ο Μπολσονάρο κατηγόρησε τους κυβερνήτες ορισμένων πολιτειών της χώρας ότι «φουσκώνουν» τους αριθμούς ζητώντας από γιατρούς να αποδίδουν θανάτους στην Covid-19 χωρίς να κάνουν νεκροψία-νεκροτομή.

«Δεν γνωρίζω ποιο είναι το συμφέρον τους, όμως ορισμένοι κυβερνήτες έδωσαν αυτές τις κατευθυντήριες (στους γιατρούς), προκαλώντας πανικό», επέμεινε ο Μπολσονάρο.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας χαρακτήρισε, επίσης, «δικτάτορες» τους κυβερνήτες και τους δημάρχους που έλαβαν μέτρα καραντίνας, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η αιτία της αύξησης της ανεργίας, με το ποσοστό της στο 13,3% στο δεύτερο τρίμηνο, το υψηλότερο των τριών τελευταίων ετών.

«Σχεδόν 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χάθηκαν στο δεύτερο τρίμηνο. Ορισμένοι δήμαρχοι και κυβερνήτες είναι υπεύθυνοι για αυτό», υπογράμμισε.