Η κυβέρνηση προσανατολίζεται να υιοθετήσει λύσεις… α λα καρτ για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος των αναδρομικών διεκδικήσεων εκατομμυρίων συνταξιούχων αλλά και δημοσίων υπαλλήλων.
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε δύο κινήσεις τακτικής, για να μειώσει το δημοσιονομικό και ταμειακό κόστος σε περίπτωση που επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός από τις αποφάσεις του ΣτΕ επί των προσφυγών που έχουν κάνει οι δημόσιοι υπάλληλοι για την επιστροφή δώρων και επιδομάτων. Στο πλαίσιο αυτό θα προβεί σε νομοθέτηση μέτρων εξισορρόπησης,
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», για το ταμειακό ζήτημα, οι επιστροφές θα γίνουν σε ετήσιες δόσεις, ανάλογα με το ύψος της απαίτησης και θα αντιμετωπιστούν τα αναδρομικά ως «εξωγενής και μη προβλέψιμος παράγοντας». Για το θέμα γίνονται διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς και να υπάρξει συμφωνία η όποια δαπάνη δεν θα λαμβάνεται υπόψη στο «μνημονιακό» πλεόνασμα βάσει του οποίου ελέγχεται αν η Ελλάδα εκπληρώνει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για παραγωγή πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξεως του 3,5%. Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 3-3,4 δισ. ευρώ.
Προς αυτήν την κατεύθυνση εξετάζονται διάφορες λύσεις, καταρχάς για το δώρο των δημοσίων υπαλλήλων, που είναι το πρώτο που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, καθώς η σχετική απόφαση του ΣτΕ αναμένεται πριν από το Πάσχα. Σύμφωνα με την «Καθημερινή», απορρόφηση του 13ου και 14ου μισθού από το ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και μείωση δώρων και επιδόματος, ενώ για τους συνταξιούχους «συμψηφισμός» με το ποσό της προσωπικής διαφοράς των συνταξιούχων.