Επικαιρότητα

Σχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοΐδη: 1.000 άοπλοι αστυνομικοί στα ΑΕΙ με αρμοδιότητες προανάκρισης

Με μοντέλο Κέιμπριτζ, ή Καναδά η ΟΠΠΙ που θα αναλάβει δράση από τον προσεχή Σεπτέμβριο τη φύλαξη πανεπιστημίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. «Μέλημά μας η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας» το μήνυμα της υπουργού Παιδείας
Protagon Team

Μια πολύ ενδιαφέρουσα τηλεδιάσκεψη έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης: η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση Βασίλης Διγαλάκης και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασαν στους πρυτάνεις των ελληνικών ΑΕΙ καθώς και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ) το σχέδιο της κυβέρνησης «για την ενίσχυση της ασφάλειας των πανεπιστημίων και της ακαδημαϊκής ελευθερίας», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Από το υπουργείο Παιδείας ανέφεραν ότι αυτό το σχέδιο έρχεται σε συνέχεια της δέσμευσης για την αποκατάσταση του πανεπιστημιακού ασύλου στη πραγματική του έννοια, η οποία υλοποιήθηκε ήδη από τους πρώτους μήνες διακυβέρνησης το 2019 –και η οποία βέβαια έχει ακόμα πολλά κενά, αν αναλογιστεί κανείς τι συνέβη τον Οκτώβριο στον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου της Αθήνας Δημήτρη Μπουραντώνη (εδώ) και το ότι οι δράστες εκείνης της επίθεσης ακόμα διαφεύγουν παρά την επικήρυξή τους από την ΕΛ.ΑΣ με 100.000 ευρώ (εδώ).

Κατά την κυρία Κεραμέως, θα υπάρχει ένας ρεαλιστικός επιχειρησιακός σχεδιασμός που θα ισχύει για όλα τα ΑΕΙ της χώρας, προκειμένου να εμπεδωθεί ένα ποιοτικό ακαδημαϊκό περιβάλλον, απαλλαγμένο από φαινόμενα παραβατικότητας και ανομίας.

Οι προωθούμενες διατάξεις που συζητήθηκαν με πρυτάνεις και την ΠΟΣΔΕΠ κινούνται σε τρείς άξονες: α) τη σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος (ΟΠΠΙ), β) τη σύσταση δομών και τη διεύρυνση των μέτρων ασφαλείας στον χώρο του πανεπιστημίου, συμπεριλαμβανομένης της ελεγχόμενης εισόδου στα ΑΕΙ, καθώς και γ) την ενίσχυση διατάξεων του πειθαρχικού και του ποινικού Δικαίου.

«Μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, η διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, της απρόσκοπτης διδασκαλίας και έρευνας. Απαιτείται συνεργασία αλλά και η τήρηση στάσης ευθύνης από όλους τους εμπλεκομένους. Πολιτεία, πρυτανικές αρχές, προσωπικό των ΑΕΙ και φοιτητές πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για πανεπιστήμια ελεύθερα, ασφαλή, σύγχρονα, εξωστρεφή, μακριά από νοσηρά φαινόμενα που δεν έχουν καμία θέση στον ακαδημαϊκό χώρο», δήλωσε η κυρία Κεραμέως.

Οπως φαίνεται, σημαντικότερη αλλαγή είναι η ΟΠΠΙ, δηλαδή η αστυνομία των πανεπιστημίων, η οποία θα υπάγεται στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αλλά θα βρίσκεται σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις και σύμφωνα με πληροφορίες θα αναλάβει πιλοτικά δράση από τον Σεπτέμβριο του 2021 σε τέσσερις χώρους: στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ), στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Εφόσον όλα πάνε καλά θα ακολουθήσουν και τα άλλα ΑΕΙ της χώρας σε Κρήτη, Θράκη, Ιωάννινα, Πειραιά κλπ.

Αυτή η καινοφανής στα ελληνικά χρονικά παρουσία αστυνονομικών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα συζητηθεί από τους πρυτάνεις στις 17 Δεκεμβρίου σε έκτακτη σύνοδό τους.

Πώς θα είναι όμως αυτή η ΟΠΠΙ;

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Βασίλη Γ. Λαμπρόπουλου για «Τα Νέα», αυτή η νέα ομάδα της ΕΛ.ΑΣ θα στηθεί στα πρότυπα φρούρησης του πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ από τη Σκότλαντ Γιαρντ αλλά και των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του Καναδά.

Θα αριθμεί 1.000 άτομα, πολλά εξ αυτών γυναίκες τα οποία θα είναι άπολα –θα φέρουν μόνο γκλοπ και χειροπέδες– θα ακολουθήσουν την εκπαίδευση των ειδικών φρουρών, με ειδικές οδηγίες για τη συμπεριφορά τους απέναντι στους φοιτητές και στους πανεπιστημιακούς καθώς και τον στρόπο που θα πραγματοποιούν προανακρίσεις. Σύμφωνα με το αρχικό καθηκοντολόγιο, θα επεμβαίνουν σε αδικήματα «αυτόφωρου» χαρακτήρα, όπως κλοπές, ληστείες κ.λπ., ενώ αν τους δοθούν πληροφορίες για τυχόν επεισόδια ή εισβολές από άγνωστα άτομα, θα μπορούν να πραγματοποιούν προληπτικούς, αποτρεπτικούς ελέγχους. Ακόμη, σε ανοικτούς χώρους – όπως στην πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου – θα γίνονται και περιπολίες των ενστόλων. Σε κάθε πανεπιστήμιο θα επιλεγεί ένας χώρος όπου θα στεγάζεται το «πανεπιστημιακό αστυνομικό τμήμα» χωρίς ούτε εκεί να υπάρχει οπλισμός.

Αγκάθι παραμένει πάντως το πώς θα αντιμετωπίσει η πανεπιστημιακή κοινότητα –και ιδίως οι γνωστές ομάδες που λυμαίνονται τους χώρους δυστυχώς και υπό την ανοχή των πρυτανικών αρχών– η παρουσία αστυνομικών εντός των ΑΕΙ. Από «Τα Νέα» ανέφεραν ότι σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του σχεδίου που εκπόνησαν στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εκτός των ιδρυμάτων θα υπάρχει παρουσία –τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα – αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες θα μπορούν να επεμβαίνουν σε περίπτωση που οι αστυνομικοί εντός των ΑΕΙ δεχθούν επίθεση. Κι αυτό με τον φόβο ότι τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα οι αντιδράσεις στην παρουσία των ενστόλων εντός των ΑΕΙ θα είναι ισχυρές με την ενεργοποίηση αντιεξουσιαστών και τον φόβο καταδρομικών επιθέσεων.