Αν δεν μπορούν οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν βαθιές μεταρρυθμίσεις στο ελληνικό Δημόσιο τα τελευταία επτά χρόνια της κρίσης, τότε μπορεί την πραγματική στροφή προς την εύρυθμη και διαφανή λειτουργία να φέρουν νέα πρόσωπα σε θέσεις-κλειδιά του κράτους. Να προσληφθούν νέα στελέχη, Ελληνες του εξωτερικού που έχουν αποκτήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία που απουσιάζει από την εγχώρια διοικητική κουλτούρα.
Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», δύο ερευνητές του Ινστιτούτου Max Planck της Χαϊδελβέργης, ο Μιχάλης Ιωαννίδης και ο Αρμιν Βον Μπογκντάντι επεξεργάστηκαν και παρουσίασαν ένα σχέδιο για τη στρατολόγηση 500 έως 1.000 στελεχών σε θέσεις του ελληνικού Δημοσίου, απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι Βρυξέλλες, με τις διαδικασίες πρόσληψης και αξιολόγησης προσωπικού που έχουν αναπτύξει, θα επιλέξουν τα πρόσωπα, αλλά ο διαγωνισμός θα είναι ανοικτός και στους Ελληνες που εργάζονται στην Ελλάδα.
Μάλιστα, σύμφωνα με το σχέδιο, η Κομισιόν καλείται να αναλάβει όχι μόνο τη «στρατολόγηση» αλλά και την μισθοδοσία των νέων λειτουργών. Ο στόχος του σχεδίου είναι διπλός. Αφενός η αναζωογόνηση του ελληνικού Δημοσίου με ταλέντα που έχουν πείρα και διάθεση να υλοποιήσουν μεταρρυθμίσεις. Αφετέρου, και σημαντικότερα, η αναστροφή του φαινομένου brain drain: Η επιστροφή -έστω και κάποιων- εγκεφάλων στη χώρα μας.
«Η πρότασή μας έχει και τη λογική ότι η ΕΕ καλείται να φέρει κάποιους πίσω, ως αντίμετρο στο brain drain. Πεντακόσιοι είναι, βέβαια, λίγοι. Αλλά από κάπου πρέπει να γίνει η αρχή», λέει στην εφημερίδα ένας από τους εμπνευστές του σχεδίου, ο 33χρονος Μιχάλής Ιωαννίδης, ο οποίος δεν έχει εργαστεί ποτέ στην Ελλάδα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο εξωτερικό και εργάζεται έκτοτε στη Γερμανία, αλλά γνωρίζει πολλά για τα δομικά προβλήματα της ελληνικής διοίκησης.
«Η ελληνική διοίκηση δεν έχει οργανογράμματα. Εχει ανάποδη πυραμίδα – πολλά αφεντικά και λίγους υπαλλήλους. Είναι μεξικανικός στρατός», επισημαίνει στην Καθημερινή στέλεχος που συμμετείχε σε ομάδα της Κομισιόν, την Task Force υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, που από το 2011 μέχρι τον Ιούνιο του 2015 συνεργάστηκε με τις ελληνικές αρχές για να προωθήσει διαρθρωτικές αλλαγές. Η ίδια πηγή δίνει έναν απαισιόδοξο τόνο με την εκτίμησή του: «Ακόμη κι αν φέρεις 500 ανθρώπους, 500 διαμάντια, θα είναι σαν να τα πετάς στη λάσπη».