Εμβόλια Covid στα φαρμακεία είναι ο άμεσος στόχος του νέου υπουργού Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη. Οπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου το πρωί της Τετάρτης, εντός της ημέρας αναμενόταν να συζητήσει με τους φαρμακοποιούς το αν και πώς μπορεί το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να διενεργείται στα φαρμακεία όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης και άλλα εμβόλια.
«Θα θέλαμε το εμβόλιο να μπορεί να πραγματοποιείται και στα φαρμακεία και ήδη έχουμε ξεκινήσει τη σχετική συζήτηση για αυτό», είπε ο κ. Γεωργιάδης, χωρίς όμως να μπορεί αυτή τη στιγμή να δεσμευτεί ότι πράγματι αυτό μπορεί να δρομολογηθεί.
Τα νέα εμβόλια κατά του κορονοϊού δεν απαιτούν ειδικές συνθήκες φύλαξης και συντήρησης, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να διατηρηθούν στις συνθήκες των φαρμακείων, όπως διατηρούνται και τα εμβόλια της γρίπης ή άλλα εμβόλια. Ωστόσο τα εμβόλια διατίθενται σε πολλαπλές συσκευασίες και θα πρέπει όλο το περιεχόμενο κάθε συσκευασίας να χρησιμοποιείαι άμεσα μετά το άνοιγμα. Για την ένταξη του εμβολιασμού κατά της Covid στα φαρμακεία θα πρέπει να διευκρινιστεί και ο τρόπος με τον οποίο θα κλείνονται τα ραντεβού για το εμβόλιο, αν θα συνεχιστεί δηλαδή η λειτουργία της σχετικής πλατφόρμας ή αν οι πολίτες θα μπορούν να προσέρχονται χωρίς ραντεβού στα φαρμακεία για τον εμβολιασμό τους, όπως κάνουν σήμερα για το εμβόλιο της γρίπης.
Από την πλευρά τους πάντως οι φαρμακοποιοί είναι καθ’ αρχήν θετικοί στο ενδεχόμενο εμβολιασμού του πληθυσμού κατά του κορονοϊού. Αρμόδιες πηγές από το χώρο αυτό αναφέρουν ότι όλα θα εξαρτηθούν από το πώς θα κυλήσει η σημερινή συζήτηση με τον υπουργό Υγείας.
Ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε ακόμη ότι διαγράφονται οριστικά τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στις πρώτες φάσεις της πανδημίας σε όσους ηλικιωμένους δεν είχαν εμβολιαστεί. Τα πρόστιμα είχαν παγώσει αλλά παρέμεναν σε εκκρεμότητα στην εφορία.
Το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο πάντως δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερη ζήτηση για αυτό και το υπουργείο υγείας επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει με κάθε τρόπο τουλάχιστον τους πληθυσμούς που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν βαριά ή να πεθάνουν από την νόσο Covid-19. Βασικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση αυτή έχουν οι γιατροί, αφού όπως ανέφερε η ηγεσία του υπουργείου υγείας, το κυριότερο κίνητρο για να εμβολιαστεί κάποιος αυτή την περίοδο είναι να του το συστήσει ο γιατρός του. Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί με το νέο μονοδοσικό και μονοδύναμο εμβόλιο κατά του νέου κορονοιού 210.000 άτομα ενώ για το προσεχές διάστημα έχουν κλειστεί 60.000 ραντεβού. Πανελλαδικά λειτουργούν 657 εμβολιαστικά κέντρα και σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου υγείας προκειμένου να ενταθούν οι εμβολιασμοί θα ενεργοποιηθούν για το σκοπό αυτό οι τοπικές ομάδες υγείας αλλά και το πρόγραμμα εμβολιασμού κατ οίκον.
Μετά την έξαρση της εορταστικής περιόδου η νόσος Covid-19 έχει αρχίσει να δείχνει τα πρώτα σημάδια αποκλιμάκωσης και για πρώτη φορά χθες οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ήταν λιγότερες από τις εξαγωγές. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, χθες έγιναν στα νοσοκομεία της χώρας 209 εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ήταν 237. Όλες τις προηγούμενες ημέρες οι εισαγωγές ήταν περισσότερες από την περσινή περίοδο. Την ίδια ώρα, από τις 18 Δεκεμβρίου έως και χθες 9 Ιανουαρίου 96 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, εξαιτίας της λοίμωξης covid. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα οι διασωληνωμένοι ασθενείς ήταν 174. Από τον Σεπτέμβριο έως και σήμερα 1028 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού.
Παράλληλα με τον κορονοϊό κυκλοφορεί αυτό το διάστημα η γρίπη η οποία μάλιστα φαίνεται φέτος να είναι πιο επιθετική ακόμη και από την περσινή χρονιά που θεωρήθηκε ιδιαίτερα δραστήρια για την εποχική γρίπη. Αυτή τη στιγμή τέσσερις στους 10 ασθενείς που προσέρχονται σε υγειονομική δομή με συμπτώματα είναι θετικοί στη γρίπη, με κυρίαρχο το στέλεχος ΑΗ1Ν1. Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης περίπου 2,9 εκατομμύρια άτομα. Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, το 60% των ατόμων άνω των 60 ετών που θεωρούνται και πιο ευάλωτοι στην εποχική γρίπη έχουν εμβολιαστεί απέναντί της.
Η κατάσταση με τις αναπνευστικές λοιμώξεις γίνεται ακόμη χειρότερη αυτή την περίοδο εξαιτίας της κυκλοφορίας και του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού RSV, η θετικότητα του οποίου φτάνει αυτό το διάστημα και το 20%.