Πρόταση για την αποστολή συνοριοφυλάκων και στρατιωτών στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Ελλάδα με σκοπό την αποτροπή των προσφυγικών ροών προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη αρχίζει να κερδίζει έδαφος σε Βρυξέλλες και Βερολίνο, σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times που επικαλούνται διπλωματικές πηγές. Πρόκειται ωστόσο για ενδεχόμενο στο οποίο αντιδρά η Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι από διάφορες χώρες έχουν αναφερθεί στην πιθανότητα να στείλουν μέλη της ΕΕ στρατιώτες στα σύνορα των δύο χωρών από την πλευρά της ΠΓΔΜ, προκειμένου να ελέγξουν ή ακόμα και να «κλείσουν ερμητικά» τα σύνορα με την Ελλάδα.
Περισσότεροι από 67.000 πρόσφυγες έχουν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω της Ελλάδας μόνο τον Ιανουάριο, επισημαίνεται. Παράλληλα, διπλωμάτες εμφανίζονται ανήσυχοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί τις επόμενες εβδομάδες, γιατί η κατάσταση στη Συρία χειροτερεύει – ήδη δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τις τελευταίες ημέρες το Χαλέπι. Οσο πλησιάζει η άνοιξη και βελτιώνεται ο καιρός οι ροές είναι επίσης σίγουρο ότι θα αυξηθούν.
Πρόκειται πάντως για ένα αμφιλεγόμενο σχέδιο, γράφουν οι FT, με δεδομένο ότι οι χώρες της ΕΕ που θα συμμετάσχουν -αν υλοποιηθεί- δείχνουν τη στήριξή τους στην ΠΓΔΜ που δεν είναι μέλος, έναντι της Ελλάδας που είναι μέλος της ΕΕ. Συνεχίζει δε το ρεπορτάζ της εφημερίδας λέγοντας ότι «διπλωμάτες στη βόρεια Ευρώπη βλέπουν θετικά την ιδέα να γίνει η Ελλάδα de facto προσφυγικός καταυλισμός για την υπόλοιπη Ένωση, με τις αφίξεις να μοιράζονται στη συνέχεια στα κράτη-μέλη».
Παραταύτα, επισημαίνει το Βήμα, οι δηλώσεις αξιωματούχων ότι η Ελλάδα αδυνατεί να φυλάξει τα σύνορά της, άρα και τα σύνορα της Ευρώπης επιμένουν,.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πέτερ Στσιτζάρτο είπε χαρακτηριστικά ότι η ΕΕ «είναι ανυπεράσπιστη από τα νότια» και ότι «εάν η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη ή ικανή να προστατεύσει την ζώνη Σένγκεν και εάν δεν δεχτεί βοήθεια ή συνδρομή από την ΕΕ, τότε χρειαζόμαστε μία άλλη γραμμή άμυνας».