Η χιονοκαταιγίδα που έπληξε την Αθήνα ήταν δύσκολο και σπάνιο φαινόμενο, τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι «υπήρξαν ελλείψεις και ανεπάρκειες σε όλα τα επίπεδα του σχεδιασμού και για αυτό θα πρέπει η πολιτεία να πει συγγνώμη» στους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν.
Σε συνέντευξή του την Τρίτη στο δελτίο ειδήσεων του Σκάι, ο κ. Στυλιανίδης είπε ακόμη ότι υπάρχουν συγκεκριμένες ευθύνες που μεγέθυναν το πρόβλημα. Οπως επισήμανε, δεν υπήρξε συνεννόηση της εταιρείας που διαχειρίζεται την Αττική Οδό με την Τροχαία.
«Η Αττική Οδός μας είπε ότι έχει ικανοποιητικά οχήματα. Δυστυχώς φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να υλοποιήσει τον δικό της σχεδιασμό. Δεν έγινε η συνεννόηση με την Τροχαία», διευκρίνισε. «Είχαμε κάνει δύο συσκέψεις την Παρασκευή και την Κυριακή. Ακριβώς για να προετοιμάσουμε τις εταιρείες και να τους εξηγήσουμε ακριβώς πώς πρέπει να προετοιμαστούν. Υπήρχε μια εμπειρία στις εταιρείες αυτές, σε όσες έχουν την ευθύνη μιας συγκεκριμένης οδού. Όλοι έλεγαν ότι η Αττική Οδός είχε πάντα πολύ καλές επιδόσεις», είπε ακόμη.
Οι επιπτώσεις του φαινομένου, τόνισε πάντως, θα ήταν μικρότερες στην Αττική Οδό αν υπήρχε ανάλογη συμπεριφορά όπως στην Αθηνών – Λαμίας, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του σχεδιασμού.
Για το κυκλοφοριακό χάος στην Κατεχάκη, τη Μεσογείων και τη Μαραθώνος είπε ότι στους κεντρικούς άξονες έχει την ευθύνη η Περιφέρεια και σε μικρότερες οδούς οι δήμοι.
Σε ό,τι αφορά τις μετεωρολογικές προβλέψεις, είπε ότι «όπως σωστά λένε οι μετεωρολόγοι, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια την ώρα» εμφάνισης μιας χιονοκαταιγίδας. Επισήμανε ότι «υπήρξε προειδοποίηση για έντονα φαινόμενα, αλλά η ένταση ξεπέρασε οποιαδήποτε πρόβλεψη. Αυτό όμως δεν είναι δικαιολογία».
Τέλος, είπε ότι όλο το σύστημα πρέπει να βελτιωθεί και αναφέρθηκε σε πρόγραμμα το οποίο θα παρακολουθεί τη δραστηριότητα σε πραγματικό χρόνο. Όπως είπε, οι σχετικοί μηχανισμοί θα ανανεωθούν εκ βάθρων.
«Δεν είναι έτοιμη η διαχείριση των κρίσεων στο βαθμό που πιστεύουμε, κτίζουμε το υπουργείο, θα κτίσουμε μια διαχείριση κρίσεων σε ένα συντονιστικό κέντρο, με βάση ένα πρόγραμμα “Αιγίς” ύψους 1,7 δισ. που θα μπορούμε να παρακολουθούμε τα πάντα με αισθητήρες κλπ. Δεν τα έχουμε αυτή τη στιγμή, γι’ αυτό παραμένουμε στην πιο παραδοσιακή μέθοδο, όπως κτίστηκε τόσα χρόνια. Δε λέω ότι δεν υπάρχουν παθογένειες στο όλο σύστημα γι’ αυτό πρέπει να τα ξαναδούμε όλα. Και τις συμβάσεις και τον ρόλο του κράτους», είπε.
Πρόσθεσε δε ότι «χθες το βράδυ έγινε τεράστια επιχείρηση από έλληνες στρατιώτες, πυροσβέστες, αστυνομικούς πολιτική προστασία, όπου απεγκλωβίστηκαν 3.500 άνθρωποι κάτω από δυνατή χιονοθύελλα».