566
| SOOC

Στυλιανίδης: Είχαμε προειδοποιήσεις ακόμη και για 300 νεκρούς από τον «Μπάλλο» στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2021, 12:31
|SOOC

Στυλιανίδης: Είχαμε προειδοποιήσεις ακόμη και για 300 νεκρούς από τον «Μπάλλο» στην Αθήνα

Protagon Team Protagon Team 21 Οκτωβρίου 2021, 12:31

Στην αποκάλυψη ότι υπήρχε εκτίμηση από επιστήμονες ακόμη και για 300 νεκρούς στην Αθήνα από τον «Μπάλλο», εάν επιβεβαιώνονταν οι μετεωρολογικές προβλέψεις για την ένταση της κακοκαιρίας τις βραδινές ώρες της Πέμπτης 14/10 –και ειδικά αν πλημμύριζε ο Κηφισός–, προέβη ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

«Οι επιστήμονες μας είπαν ότι θα φτάναμε τα 220-230 χιλιοστά ύψος βροχής και ο Κηφισός δεν θα άντεχε, για αυτό πήραμε την απόφαση να απαγορευτεί η κυκλοφορία. Μας επικρίνουν ότι ήταν υπερβολική η αντίδραση. Σίγουρα δεν θα κλείνουμε την πόλη για “ψύλλου πήδημα”, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για να αποφύγουμε το μεγάλο κακό. Κανείς δεν θα ήθελε να είναι μέρος μιας τέτοιας απόφασης, ακόμη και αν αυτό έχει πολιτικό κόστος», εξήγησε ο κ. Στυλιανίδης σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα, για την απόφαση να απαγορευθεί η κυκλοφορία στον Κηφισό και να μείνουν κλειστά τα σχολεία την επομένη (Παρασκευή 15/10).

Οπως υπογράμμισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, η χώρα δεν έχει τις υποδομές να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τα έντονα φαινόμενα, ωστόσο η ίδρυση του συγκεκριμένου υπουργείου είναι μια ένδειξη πολιτικής βούλησης.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Στυλιανίδης στην περίπτωση της Κέρκυρας, όπου μετά την επέλαση της πρόσφατης κακοκαιρίας, διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχαν στην τοπική αγορά εργολάβοι με ειδικά μηχανήματα για καθαρισμούς ρεμάτων και άλλες εργασίες.

«Αμέσως», ενημέρωσε, «ήρθαμε σε συνεννόηση με τον στρατό», ώστε να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα έργα. Το υπουργείο με οριζόντιο τρόπο μπορεί να σπάσει τα στεγανά μιας διοίκησης που έχει διάφορες αλληλοεπικαλύψεις αρμοδιοτήτων».

Ο Χρήστος Στυλιανίδης δεσμεύθηκε ότι «θα στήσουμε ένα πολύ ευέλικτο μηχανισμό στο υπουργείο, όπου θα συντονίζουμε, θα ελέγχουμε και θα εποπτεύουμε όλες τις διαδικασίες της προετοιμασίας», με τη φιλοσοφία «πρόληψη, προετοιμασία, ετοιμότητα, ανθεκτικότητα».

«Επιχειρούμε πρόληψη όχι 5 και 10 λεπτών, αλλά μια συνεχή προσπάθεια να δημιουργούμε τις υποδομές για να προστατεύσουμε πρώτα από όλα τις ανθρώπινες ζωές», υπογράμμισε και μεταξύ άλλων μίλησε για διασπορά συνεργείων στα ευάλωτα σημεία καθώς και για μεταφορά πολιτών από κάποια σημεία σε βόρεια Εύβοια και δυτική Αττική, «ώστε να μην έχουμε να τους μετακινήσουμε το βράδυ της καταιγίδας σε πολύ δύσκολες συνθήκες». Αλλωστε, σημείωσε, «έχουμε δει και σε άλλες περιοχές της Ευρώπης τι συμβαίνει τις ώρες του πανικού».

Ειδικά για τη βόρεια Εύβοια, αναφέρθηκε στη συνεργασία με τον Σταύρο Μπένο, «τον υπεύθυνο για μια σοβαρή αποκατάσταση και μια νέα αρχή για την περιοχή», ο οποίος «θα παρουσιάσει τις πρώτες σκέψεις και το πλάνο που έχει ην 1η Νοεμβρίου».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Στυλιανίδης δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον τρόπο με τον οποίο ο κ. Μπένος αντιμετωπίζει την αποκατάσταση της περιοχής.

Το νέο Σώμα δασοπυροσβεστών και η συνεργασία με τις ΗΠΑ

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε εξάλλου ότι στην αμυντική συμφωνία με τοις ΗΠΑ που υπέγραψε ο Νίκος Δένδιας στην Ουάσινγκτον, υπάρχει ειδική αναφορά για συνεργασία των δυο χωρών στην Πολιτική Προστασία και στη διαχείριση της κλιματικής κρίσης.

Μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, «τις επόμενες δέκα ημέρες, πέντε δικοί μας πυροσβέστες θα πάνε να εκπαιδευτούν στις ΗΠΑ για τη δασοπυρόσβεση. Θα ακολουθήσουν άλλοι 50. Μπαίνουμε σε αυτή τη λογική, πώς θα δημιουργήσουμε το νέα σώμα δασοπυροσβεστών».

«Η κλιματική κρίση φέρνει τόσο μεγάλες αλλαγές στη ζωή μας και στα οικοσυστήματα, που κανείς μόνος του δεν μπορεί να τις αντιμετωπίσει, ούτε οι ΗΠΑ. Βλέπουμε τι γίνεται με τις πυρκαγιές στην Καλιφόρνια ή τους τυφώνες», παρατήρησε.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι η χώρα που θα πάρει το πρώτο αεροπλάνο Canadair από το rescEU, ενώ θα πάρει ακόμη έξι νέα Canadair που θα ανήκουν στον ελληνικό στόλο.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News