Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μηνύματα με τις ανακατατάξεις στις γενικές γραμματείες των υπουργείων | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/Γ.Τ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Επικαιρότητα

Στροφή στο κόμμα; Τι σημαίνουν οι αλλαγές στους γενικούς γραμματείς υπουργείων

Ως «στροφή» της ηγεσίας της κυβέρνησης προς την κομματική επετηρίδα και ως «ανασχηματισμός» γενικών γραμματέων «με περισσότερη ΝΔ και λιγότερο... ΠΑΣΟΚ» περιγράφονται οι αλλαγές στο ένα τρίτο των θέσεων ευθύνης στα υπουργείου, τις οποίες ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου
Protagon Team

Οι αλλαγές, μέσα στο καλοκαίρι, 25 γενικών γραμματέων υπουργείων –αλλαγές δηλαδή στον πυρήνα του κράτους, στο ένα τρίτο του συνόλου– που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα με ένα δελτίο Τύπου, έγιναν, σύμφωνα με το επίσημο αφήγημα του Μεγάρου Μαξίμου, για την «περαιτέρω επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» –που σημαίνει, κατ’ αρχάς, ότι οι ταχύτητες δεν ήταν οι επιθυμητές.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως οι ανακατατάξεις αποφασίστηκαν «με ορίζοντα το 2027 και το τολμηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιηθεί μέχρι τότε», επέμειναν ότι οι «οι όποιες τοποθετήσεις, αντικαταστάσεις ή μετακινήσεις αποφασίστηκαν αφού αξιολογήθηκε το έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα, εκτιμώντας την προσφορά της καθεμιάς και του καθενός για ένα αποτελεσματικότερο κράτος στην υπηρεσία των πολιτών» και υπογράμμισαν το γεγονός ότι οι το 40% είναι γυναίκες.

Ωστόσο, αυτές οι αλλαγές είχαν και ένα ευδιάκριτο πολιτικό αποτύπωμα, μια μετενέργεια του σοκ που υπέστη η ΝΔ στις ευρωεκλογές και της επακόλουθης εσωκομματικής γκρίνιας, όπως εκτιμούν παρατηρητές. Η «Καθημερινή», στην ανάλυσή της, έκανε λόγο για «γαλάζιο ανασχηματισμό», έγραψε για «στροφή» της ηγεσίας της κυβέρνησης προς τη ΝΔ και σημείωσε την κομματική προέλευση των περισσοτέρων νέων γενικών γραμματέων υπουργείων. Από την πλευρά τους, «Τα Νέα» περιέγραψαν έναν «ανασχηματισμό» γενικών γραμματέων «με περισσότερη ΝΔ και λιγότερο… ΠΑΣΟΚ».

Οντως αυτό που φαίνεται είναι ότι παράλληλα με τις διαβεβαιώσεις περί αξιολόγησης και στόχων με ορίζοντα το 2027, υπήρξε μια βουτιά στην κομματική επετηρίδα με αξιοποίηση γαλάζιων πολιτευτών. Δύο χρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Σάββας Χιονίδης, πρώην βουλευτής Πιερίας της ΝΔ, που αναλαμβάνει γενικός γραμματέας Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης στο υπ. Εσωτερικών, και ο Τάσος Γαϊτάνης, πρώην βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών, ο οποίος αναλαμβάνει τη γενική γραμματεία Ερευνας και Καινοτομίας του υπ. Ανάπτυξης. Στο υπουργείο Παιδείας, τη θέση του αρμόδιου για τη γενική γραμματεία Ανώτατης Παιδείας τοποθετείται ο Νίκος Παπαϊωάννου, πρώην πρύτανης του ΑΠΘ, ο οποίος ήταν υποψήφιος με τη ΝΔ στο Επικρατείας. Γενικός γραμματέας Ιθαγένειας αναλαμβάνει ο Δημήτρης Κάρναβος, ο οποίος αφού τον περασμένο Οκτώβριο έχασε τη δημαρχία της Καλλιθέας τώρα αξιοποιείται με πόστο στο υπουργείο Εσωτερικών.  Ο Ανδρέας Φιορεντίνος, ο οποίος διορίστηκε γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, έχει διατελέσει και τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ. Στη γενική γραμματεία Βιομηχανίας μετακινείται η Βίκυ Λοΐζου. Στελέχη της ΝΔ είναι η Κατερίνα Πατσογιάννη, η οποία διορίστηκε στη γενική γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας) και η Κατερίνα Οικονόμου, η οποία αναλαμβάνει γενική γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης στο υπ. Οικονομικών.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι επιλογές γενικών γραμματέων στο υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οι επιλογές έχουν τη σφραγίδα του αν. υπουργού Νίκου Παπαθανάση. Η κυρία Οικονόμου είναι στενή συνεργάτιδα του κ. Παπαθανάση όπως και η Βασιλική Παντελοπούλου που αναλαμβάνει τη γενική γραμματεία ΕΣΠΑ.

Ευδιάκριτη είναι και η αποστρατεία άλλοτε στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, των οποίων μάλιστα η πολιτική «υιοθέτηση» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είχε προκαλέσει πέρυσι αντιδράσεις: η Ζέφη Δημαδάμα, η οποία μέχρι και το 2023 ήταν μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ είχε αποτελέσει «μεταγραφή» του περασμένου καλοκαιριού αναλαμβάνοντας τότε τη γενική γραμματέα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων –έναν χρόνο μετά είναι εκτός. Ανάμεσα σε αυτούς που δεν περιλαμβάνονται στο νέο σχήμα είναι και η μέχρι σήμερα γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας και πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Αννα Στρατινάκη, η οποία ίσως αξιοποιηθεί στη θέση του Συνηγόρου του Καταναλωτή.

Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τη γενική γραμματεία Δημόσιας Τάξης αναλαμβάνει ο απόστρατος αξιωματικός Παναγιώτης Στάθης και την Αντεγκληματική Πολιτική αναλαμβάνει ο Αρίστος Περρής, προσωπική επιλογή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.