Αλλαγή πλεύσης από τη Φώφη Γεννηματά όσον αφορά τη στάση που θα τηρήσει το Κίνημα Αλλαγής την επομένη των εκλογών, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία.
Με δηλώσεις της την Τρίτη, η πρόεδρος του Κινήματος άφησε να εννοηθεί ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ώστε -όπως είπε- να αποφευχθεί το χάος της απλής αναλογικής, να ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση και να μειωθούν τα υπερπλεονάσματα.
«Είμαστε δύναμη ομαλότητας και δεν θα αφήσουμε την χώρα να πάει στα βράχια», ήταν η χαρακτηριστική δήλωσή της στην πρωινή εκπομπή του Open, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν πρόκειται να αφήσει τη χώρα να πάει σε εκλογές με απλή αναλογική, με πολιτική αστάθεια, που διώχνει τους επενδυτές, απομακρύνει την ανάπτυξη και τα μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων».
Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον Θέμα FM, διεμήνυε προς πάσα κατεύθυνση πως αν δεν επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας για τη ΝΔ και δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση, η χώρα θα πάει σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο και μάλιστα με απλή αναλογική.
Με τα δεδομένα αυτά και ενώ απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες για τις εκλογές, η κυρία Γεννηματά εμφανίζεται τώρα να αλλάζει άρδην τη θέση της που έλεγε ότι σε περίπτωση μη επίτευξης αυτοδυναμίας από το πρώτο κόμμα δεν θα δεχόταν σχηματισμό κυβέρνησης παρά μόνο εάν η ίδια έπαιρνε την τρίτη εντολή.
Ηδη κάποιοι ερμηνεύουν τη μεταστροφή της αυτή ως μία απόπειρα προσέγγισης -αν όχι υιοθέτησης- της λογικής Βενιζέλου που τασσόταν υπέρ της μετεκλογικής συνεργασίας με τη ΝΔ, μπροστά στον κίνδυνο να περιέλθει σε καθεστώς ακυβερνησίας η χώρα.
Στο πλαίσιο αυτό, η Φώφη Γεννηματά διαβεβαίωσε πως το κόμμα της «θα είναι εκεί» για «να ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση, για να διεκδικήσουμε την αλλαγή των όρων της συμφωνίας Τσίπρα και να φύγει η θηλιά από τον λαιμό του ελληνικού λαού, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα υπερπλεονάσματα και το υπερταμείο».
Σε μία ακόμη ενδιαφέρουσα επισήμανσή της, ανέφερε ότι στόχος της επόμενης κυβέρνησης θα είναι να αλλάξει και ο εκλογικός νόμος. Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, σημείωσε, χρειάζεται πλειοψηφία 200 ψήφων στη Βουλή και γι’ αυτό είπε «ζητούμε από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη να έχουμε ρυθμιστικό ρόλο και όχι να είμαστε συμπλήρωμα για να βγουν οι αριθμοί».