| INTIMENEWS/ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Επικαιρότητα

Στροφή… 360 μοιρών στον ΣΥΡΙΖΑ για τον δήμο της Αθήνας: Παρακαλούν τον Παππά να είναι υποψήφιος

Μολονότι ο πρώην καλαθοσφαιριστής του Παναθηναϊκού «έκαψε» ο ίδιος την υποψηφιότητά του, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τον πολυεκφράζει, στελέχη των λεγόμενων «προεδρικών» τον περιέγραψαν ως «επιλογή νίκης» –ήταν ο εκλεκτός του Αλέξη Τσίπρα– και όρισαν τριμελή επιτροπή που θα του ζητήσει να κατεβεί απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη
Protagon Team

Ενας μήνας. Τόσος πέρασε από την ημέρα που ο (πρώην) καλαθοσφαιριστής του Παναθηναϊκού, Νίκος Παππάς, αποκάλυψε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά δεν τον πολυεκφράζει και ότι το ξανασκέφτεται για το αν θα είναι ο κομματικός υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας. Είχε προηγηθεί η απόφαση, με το «έτσι θέλω» τον περασμένο Απρίλιο, του Αλέξη Τσίπρα να τον ορίσει ως υποψήφιο, αλλά είχαν μεσολαβήσει δύο εκλογικές συντριβές του ΣΥΡΙΖΑ και η ταπεινωτική αποχώρηση του πολιτικά ξεδοντιασμένου αρχηγού. Ομως, παρ’ ολ’ αυτά, στον ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθούν να θέλουν –αν όχι να παρακαλάνε– τον κ. Παππά για υποψήφιο!

Αυτή είναι η βασική είδηση που προέκυψε από την πολύωρη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας της περασμένης Παρασκευής, κατά την οποία αν και ο δημοφιλής μπασκετμπολίστας είχε φανεί εδώ και εβδομάδες να τελειώνει ο ίδιος την υποψηφιότητά του, η εσωκομματική πλειοψηφία επέμεινε να τον ορίσει ως εκλεκτό για τον δήμο της Αθήνας.

Η περίπτωση του κ. Παππά, τον οποίο αποφασίστηκε να πάει να συναντήσει μια τριμελής επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να εξετάσουν αν εξακολουθεί να θέλει να είναι υποψήφιος για τη δημαρχία της Αθήνας στις εκλογές του προσεχούς Οκτωβρίου, είναι ένα μικρό κεφάλαιο της πολιτικής ιλαροτραγωδίας που χαρακτηρίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οπως εξηγούν παρατηρητές της Κουμουνδούρου, ο κ. Παππάς συνεχίζει να ορίζεται ως εκλεκτός του κόμματος για τη μάχη της Αθήνας, καθώς μολονότι ο κ. Τσίπρας έχει αποχωρήσει και κάνει διακοπές και μαίνεται η μάχη για τη διαδοχή του, στα κομματικά όργανα συνεχίζει να κάνει κουμάντο η τάση των λεγόμενων «προεδρικών», η οποία είχε λάβει ένα 75% στο συνέδριο του 2022 (όταν βέβαια ο πρόεδρος ήταν ένας και αδιαμφισβήτητος και όχι ένας που χρεώνεται δύο εκκωφαντικές ήττες σε εθνικές κάλπες).

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη συνερίαση της ΠΓ της Παρασκευής, η «Κίνηση μελών» επέμεινε στην υποψηφιότητα του κ. Παππά, με το επιχείρημα ότι αποτελεί «επιλογή νίκης» για τον δήμο της Αθήνας –απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη– και μολονότι είχαν υπάρξει τέσσερις άλλες ενδιαφέρουσες υποψηφιότητες: του πρώην υπουργού και πρώην βουλευτή Α’ Αθηνας, Νίκου Φίλη, της αρχιτεκτόνισσας Ολγας Μπαλαούρα που στηρίζεται από την «Ανοιχτή Πόλη», του εργατολόγου Κώστα Τσουκαλά που στηρίζεται από τον Διονύση Τεμπονέρα και την εσωκομματική τάση ΡΕΝΕ και του πρώην βουλευτή Βορείου Τομέα Αθηνών Κώστα Ζαχαριάδη.

Η τριμελής επιτροπή που ορίστηκε αποφασίστηκε να συναντήσει τον κ. Παππά την Τρίτη –καθώς απουσιάζει εκτός Αθηνών. Αν σε αυτή τη συνάντηση πειστεί να είναι υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, το θέμα θα έλθει ξανά στα όργανα για την οριστική απόφαση. Αν ωστόσο, απαντήσει αρνητικά, τότε θα ξεκινήσει από την αρχή η διαδικασία ώστε να αναδειχθεί ένας από τους Ζαχαριάδη, Μπαλαούρα, Τσουκαλά, Φίλη.

Η επιμονή των στελεχών της «Κίνησης Μελών» για την περίπτωση του κ. Παππά, ο οποίος είναι μια «κληρονομιά» των –τόσο κοντινών αλλά και τόσο μακρινών– ημερών της παντοκρατορίας στο κόμμα του κ. Τσίπρα, έχει προκαλέσει γενικευμένη δυσφορία στο σύμπαν της Κουμουνδούρου και ενώ η μάχη για την αρχηγία, μεταξύ της Εφης Αχτσιόγλου, του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Νίκου Παππά και του… Στέφανου Τζουμάκα, έχει μπει στην τελική της ευθεία.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο σε σχετικό άρθρο της «Εφ. Συν.»: «Στελέχη της Ομπρέλας, αλλά και πασοκογενείς υπενθύμισαν στους πρώτους (της “Κίνησης Μελών”) τις απαξιωτικές δηλώσεις που έκανε ο καλαθοσφαιριστής μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών, όταν σε συνέντευξή του ανέφερε μεταξύ άλλων πως δεν ήταν σίγουρος αν τον εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα που δεν έκανε να ιδρώσει το αυτί κανενός από τους υποστηρικτές του, οι οποίοι προφανώς θεωρούν ότι είναι τιμητικό για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να σέρνεται για μήνες πίσω από ένα άτομο που δεν είναι κομματικό στέλεχος, δεν έχει αναφορές στο κόμμα και εν τέλει δεν μπορεί να το “ελέγξει”».

Φάμελλος: Να πάρουμε τη διοίκηση από τον Μπακογιάννη

Από την άλλη, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, είπε πως στην Αθήνα γίνεται «προσπάθεια» να στηριχθεί ένα «ψηφοδέλτιο με προοδευτικό χαρακτήρα» που να μπορεί να είναι «επιτυχημένο», δηλαδή να «πάρει τη διοίκηση από τον κ. Μπακογιάννη». Σημείωσε, δε, πως ο κ. Παππάς είχε αυτά χαρακτηριστικά και πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απευθύνει «ανοιχτό κάλεσμα και προς άλλους χώρους».

Ο ίδιος είπε ότι οι υποψηφιότητες του ΣΥΡΙΖΑ θα «κλειδώσουν» μέσα στην εβδομάδα και πως «προτεραιότητα» είναι να βρεθούν «προοδευτικά σχήματα» με χαρακτήρα «υπερκομματικό».

Ερωτηθείς, για τον δήμο Θεσσαλονίκης και την περιφέρεια Μακεδονίας, είπε πως «το προσπαθούμε», ωστόσο σχολίασε πως υπάρχουν «κομματικοί εγωισμοί» που δυσκολεύουν τις συνεργασίες και πως «δεν μπορούν να είναι πρόσωπα που έχουν υποστηρίξει τις πολιτικές Μητσοτάκη».