Ο Λούλα μιλά σε δημοσιογράφους, στην Μπραζίλια, κατά την επίσκεψη του ρουμάνου προέδρου | EPA/ANDRE BORGES
Επικαιρότητα

Στροφή 180 μοιρών από τον Λούλα: Καταδίκασε τη ρωσική εισβολή

Ο βραζιλιάνος πρόεδρος, μία ημέρα μετά τις επικρίσεις από τον Λευκό Οίκο για τις δηλώσεις του από την Κίνα, σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ στο ουκρανικό, άλλαξε τη στάση του και τόνισε ότι καταδικάζει την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας
Protagon Team

Μετά τα φραστικά πυρά που δέχθηκε από τις ΗΠΑ, που του προσάπτουν ότι «απηχεί τη ρωσική και κινεζική προπαγάνδα», ο Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα καταδίκασε απερίφραστα την «παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» από τη Ρωσία.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο βραζιλιάνος πρόεδρος είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις από τον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, Τζον Κίρμπι, καθώς είχε κατηγορήσει τις ΗΠΑ πως «ενθαρρύνουν τον πόλεμο» στην Ουκρανία, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Πεκίνο.

Αντίθετα με τις δυτικές δυνάμεις, η Βραζιλία ουδέποτε επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου, ούτε έστειλε όπλα στην Ουκρανία, ενώ ο Λούλα δήλωσε ότι θέλει να αναλάβει διαμεσολαβητικό ρόλο για την επίτευξη ειρήνης.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμή του ρουμάνου προέδρου Κλάους Γιοχάνις, που επισκέπτεται την Μπραζίλια, ο Λούλα επανέλαβε πως θέλει να υπάρξει ειρήνη, αλλά πρόσθεσε κάτι σημαντικό: «Καταδικάζοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η κυβέρνησή μου επιδιώκει πολιτική λύση της σύρραξης μέσω διαπραγματεύσεων», είπε.

Ο βασικός σύμβουλος του Λούλα για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Σέλσου Αμορίμ, χαρακτήρισε «παράλογες» τις δηλώσεις του Κίρμπι. «Εχουμε σημεία σύγκλισης (με τη Ρωσία), αλλά η Βραζιλία έχει καταδικάσει επανειλημμένα, επί σημερινής κυβέρνησης, την εισβολή στην Ουκρανία», είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας κατά τις δυο πρώτες θητείες του Λούλα (2003-2010).

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Μπραζίλια, ο Σεργκέι Λαβρόφ ευχαρίστησε τη Βραζιλία «για τη συμβολή της» στην αναζήτηση «λύσης σε αυτή τη σύγκρουση».

Τον Λούλα επέκρινε και το Κίεβο, ζητώντας του να επισκεφθεί την Ουκρανία για «να κατανοήσει την πραγματικότητα της ρωσικής εισβολής».