Πέντε ημέρες. Τόσες χρειάστηκαν για να πραγατοποιήσει μια μεταστροφή 180 μοιρών η Ρωσία στο θέμα του «διαδρόμου» για τις εξαγωγές των ουκρανικών σιτηρών μέσα από την εμπόλεμη ζώνη.
Ως γνωστόν, το περασμένο Σάββατο η Ρωσία είχε αποχωρήσει από τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας», ισχυριζόμενη, όπως επεσήμανε το CNN, ότι ρωσικά πλοία είχαν δεχτεί επιθέσεις στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας από ουκρανικά drones –ισχυρισμό που είχε διαψεύσει ο ΟΗΕ. Την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε την επιστροφή της Μόσχας στη συμφωνία που εγγυάται ασφαλή περάσματα στον Εύξεινο Πόντο για πλοία που μεταφέρουν σιτηρά από την Ουκρανία.
Οπως ανέφερε η γαλλική Monde, η Ρωσία επέστρεψε στη συμφωνία αφού έλαβε «γραπτές εγγυήσεις» από την Ουκρανία σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση του διαδρόμου που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των σιτηρών. «Η Ρωσία θεωρεί ότι οι εγγυήσεις που έχει λάβει μέχρι στιγμής φαίνονται επαρκείς και συνεχίζει την εφαρμογή της συμφωνίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.
Κατά το Al Jazeera, ρόλο κλειδί για την αλλαγή στάσης της Ρωσίας έπαιξε η Τουρκία, η οποία κρατά για τον εαυτό της έναν ρόλο ειδικού διαμεσολαβητή σε αυτόν των ρωσοουκρανικό πόλεμο και στις κρίσεις που ενσκύπτουν κατά καιρούς. Το αραβικό δίκτυο ανέφερε πως η Ρωσία συμφώνησε να προσχωρήσει εκ νέου σε μια συμφωνία για την αποστολή εκατομμυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, χάρη στη μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ.
Εξάλλου τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν. Ο πρόεδρος της Τουρκίας ανέφερε ότι ο ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σοϊγκού, τηλεφώνησε στον τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ και τον ενημέρωσε ότι η συμφωνία για τον διάδρομο σιτηρών θα «συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο όπως πριν».
Ο Ταγίπ Ερντογάν πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα δώσει προτεραιότητα στις αποστολές σε αφρικανικά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Σομαλίας, του Τζιμπουτί και του Σουδάν, ανταποκρινόμενη στις ενστάσεις της Ρωσίας ότι το μεγαλύτερο μέρος των σιτηρών καταλήγει σε πλουσιότερες χώρες.