Πρόβλεψη για διεύρυνση -σε φιλολογικό επίπεδο- των κυρώσεων προς την Αγκυρα και επαναξιολόγηση της κατάστασης τον ερχόμενο Μάρτιο (σ.σ. όταν πιθανολογείται ότι θα έχει πάρει θέση στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου και ο νέος αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν) περιλαμβάνει το προσχέδιο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που συζητήθηκε στο COREPER (συνεδρίαση Μονίμων Αντιπροσώπων) ενόψει της Συνόδου Κορυφής.
«Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερους τούρκους πολίτες και τουρκικές εταιρείες που ευθύνονται για γεωτρήσεις σε “αμφισβητούμενα ύδατα” στην Μεσόγειο», αναφέρεται στο προσχέδιο συμπερασμάτων που ετοιμάστηκε για να τεθεί προς έγκριση από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ προκειμένου να το εγκρίνουν στη Σύνοδο Κορυφής, μεταδίδει το Reuters.
«Eάν υπάρξει συμφωνία, η ΕΕ θα “ετοιμάσει συμπληρωματικές καταχωρίσεις” στη βάση της λίστας κυρώσεων που εφαρμόζεται ήδη από το 2019 και “εάν χρειαστεί θα εργαστεί για την επέκτασή τους», προστίθεται στο προσχέδιο, σύμφωνα με αντίγραφο του οποίου επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται, είχαν «παγώσει» περιουσιακά στοιχεία προσώπων και εταιρειών που κατηγορούνται ότι σχεδιάζουν ή συμμετέχουν σε δραστηριότητες στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου ή στην υφαλοκρηπίδα της.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, μόνο δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου (TPAO) έχουν ενταχθεί στη λίστα κυρώσεων.
Το κείμενο του σχεδίου συμπερασμάτων κλείνει με την πρόβλεψη μιας νέας αξιολόγησης [της τουρκική συμπεριφοράς] τον Μάρτιο (σε νέα Σύνοδο Κορυφής).
Συμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Reuters, οι διαπραγματεύσεις επί του κειμένου συνεχίζονται, καθώς τόσο η ελληνική, όσο και η κυπριακή πλευρά θεωρούν ανεπαρκή τη συγκεκριμένη διατύπωση.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, παρά την κοπιώδη προσπάθεια της γερμανικής προεδρίας να ξεπεραστεί ο «κάβος» των κυρώσεων για τον Ερντογάν, ο αριθμός των κρατών-μελών που τάσσονται στο πλευρό Ελλάδας και Κύπρου για το ζήτημα των κυρώσεων, όπως και για την επιβολή εμπάργκο όπλων, έχει αυξηθεί σημαντικά.
Σε ομιλία της το πρωί στην Μπούντεσταγκ, η Ανγκελα Μέρκελ απέφυγε να «ανοίξει τα χαρτιά της», εκφράζοντας μόνο απογοήτευση για την αποτυχία της γερμανικής πρότασης σχετικά με τη διεξαγωγή ενός εντατικού διαλόγου ΕΕ – Τουρκιίας.
«Οι δραστηριότητες [στην Ανατολική Μεσόγειο] συνεχίζονται και ειδικά η Κύπρος πλήττεται από αυτές […] Συνεπώς θα πρέπει να αποφασίσουμε πώς θα ενεργήσουμε περαιτέρω», αρκέστηκε να πει.
Ο ίδιος ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν έκρυψε την περιφρόνησή του για ό,τι και αν αποφασίσουν τελικά οι «27».
«Η απόφαση σχετικά με την Τουρκία στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ δεν μας αφορά», δήλωσε υποβαθμίζοντας συνολικά το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Αγκυρα είναι συνηθισμένη σε τέτοιες απειλές και οι όποιες κυρώσεις τελικά επιβληθούν, δεν θα της προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα.
«Οι προτεινόμενες κυρώσεις της ΕΕ στην Τουρκία δεν θα αποτελούσαν μείζον πρόβλημα για εμάς. Η ΕΕ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία από καιρό σε καιρό εδώ και χρόνια», σημείωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο αεροδρόμιο Eseboga, πριν αναχωρήσει για το Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να συμμετάσχει στις εορταστικές εκδηλώσεις για τη «Μεγάλη Νίκη» κατά των Αρμενίων.
«Η ΕΕ», πρόσθεσε ο τούρκος πρόεδρος, «δεν ήταν ποτέ τίμιος εταίρος, δεν τήρησε ποτέ τις υποσχέσεις της, αλλά αναμένουμε υπομονετικά από εκείνη την ημέρα και συνεχίζουμε να περιμένουμε υπομονετικά».
Σχολιάζοντας, τέλος, τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι πλέον δεν μιλάμε για ελληνοτουρκική διαμάχη, αλλά για πρόβλημα μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, σημείωσε ότι η Αθήνα ανέκαθεν απέφευγε να επιλύσει τα ζητήματα μέσω διαλόγου. «Είναι αυτοί που αποχωρούν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», υποστήριξε, κάνοντας αναφορά στην άρνηση της ελληνικής πλευράς να συμμετάσχει στις συνομιλίες στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, υπό την επίβλεψη του γενικού γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ. «Αν ενεργήσουν με ειλικρίνεια, τότε θα συνεχίσουμε να είμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», συμπλήρωσε.