Μπορεί να χρειάστηκε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι, ωστόσο, η κυβέρνηση φαίνεται πως αναλαμβάνει δράσεις για την ακόμη πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του Προσφυγικού και γενικά της κατάστασης που επικρατεί σε πολλές πόλεις της χώρας με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.
Οπως έγινε γνωστό, αργά το απόγευμα του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Πρωθυπουργός κάλεσε εφτά υπουργούς για να συζητήσουν και να αποφασίσουν πώς θα κινηθεί η Αθήνα στο επόμενο διάστημα, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, όταν και θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής για το Προσφυγικό.
Στο Μαξίμου βρέθηκαν οι Πάνος Καμμένος, Αλέκος Φλαμπουράρης, Θοδωρής Δρίτσας, Νίκος Τόσκας, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Μουζάλας, Νίκος Ξυδάκης και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού, Δημήτρης Παπαγιαννάκος.
Κι εκεί αποφασίστηκε η ακόμη μεγαλύτερη εμπλοκή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Συγκεκριμένα, το Πεντάγωνο αναλαμβάνει:
- Τον άμεσο ορισμό προσωρινών συντονιστών στα πέντε κέντρα υποδοχής στα νησιά
- Την επίβλεψη και συνδρομή με κάθε διαθέσιμο μέσο στην ολοκλήρωση των έργων κατασκευής, ώστε τα hotspots να είναι έτοιμα προς λειτουργία εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, δηλαδή μέχρι να πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής
- Την στελέχωση και λειτουργία κινητών μαγειρείων στα πέντε νησιά, ώστε να εξυπηρετούνται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες
- Την παραχώρηση των στρατοπέδων Σίνδου και Σχιστού, τα οποία χωρούν τουλάχιστον 500 άτομα (με δυνατότητα φιλοξενίας ακόμη 4.000 ατόμων το καθένα) για τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης. Παράλληλα, το υπουργείο είναι υπεύθυνο για την έγκαιρη παράδοση των εγκαταστάσεων και για τη λειτουργία τους.
Αλλά η δέσμη μέτρων δεν σταματά μόνο στο χαρτοφυλάκιο του Πάνου Καμμένου. Κι αυτό γιατί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει την ταχύτατη και πλήρη στελέχωση των πέντε κέντρων υποδοχής με προσωπικό, ώστε να μπορέσει να γίνει αποτελεσματικά η άμεση ταυτοποίηση προσφύγων και μεταναστών που εισέρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία και άλλες χώρες.
Η κατάσταση, ως γνωστό, έχει φτάσει στο… απροχώρητο και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι τονίζουν με κάθε ευκαιρία πως η Αθήνα δεν έχει άλλο χρόνο ώστε να κάνει πράξη τα όσα έχει, ήδη, δεσμευτεί.
Ουσιαστικά, το Μέγαρο Μαξίμου καλείται να παραδώσει κάτι χειροπιαστό στην Ευρώπη. Κάτι χειροπιαστό που πρέπει να γίνει μέσα σε 15 ημέρες, κάτι που –όμως- δεν έχει γίνει εδώ και τόσους μήνες.
«Κοινή εκτίμηση ήταν ότι η Ελλάδα μέχρι την επόμενη Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών θα έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο αίσθημα ευθύνης θα επιδείξουν μέχρι τότε τόσο οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ όσο και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο non paper που κυκλοφόρησε από το Μαξίμου.