O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγείται στην Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
Επικαιρότητα

Στόχοι και επιδιώξεις στο ταξίδι-αστραπή Μητσοτάκη στην Κίνα

Με τη διοίκηση της «Yutong» ο Χρήστος Σταϊκούρας για την προμήθεια των νέων ηλεκτρικών λεωφορείων και τη συμμετοχή του Ομίλου στους μελλοντικούς διαγωνισμούς προμήθειας λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Στο Πεκίνο και ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης
Protagon Team

Ταξίδι-αστραπή στην Κίνα πραγματοποιεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όπου την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, τον πρωθυπουργό Λι Τσιανγκ και τον πρόεδρο της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης Tζάο Λετζί.

Από την επίσημη υποδοχή στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την άφιξή του στο Πεκίνο, την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου   ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στόχος της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Πεκίνο, να γίνει η Ελλάδα «γέφυρα» μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας «για μια πιο ισορροπημένη σχέση».

Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει στους συνομιλητές του τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Κίνα και στενότερης συνεργασίας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων «ώστε οι σχέσεις να είναι εποικοδομητικές και αμοιβαία επωφελείς».

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεναγείται στην Απαγορευμένη Πόλη  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Ελλάδα στοχεύει στην ενίσχυση των διμερών εμπορικών σχέσεων και στην αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα, ιδίως στους τομείς των αγροτικών και τυποποιημένων προϊόντων. Επιπλέον, στην ημερήσια διάταξη βρίσκεται και η αύξηση του αριθμού των τουριστών από την Κίνα.

Η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Κίνα ήταν προγραμματισμένη εδώ και καιρό και εκτός από το Πεκίνο, επρόκειτο να μεταβεί και στη Σαγκάη για να επισκεφθεί, όπως είχε κάνει και πριν από τέσσερα χρόνια, τη μεγάλη εμπορική Έκθεση CIIE (China International Import Expo), όπου υπάρχει ελληνικό περίπτερο με τη συμμετοχή 20 ελληνικών εταιρειών.

Λόγω, ωστόσο, των εξελίξεων στην περιοχή μας, ο κ. Μητσοτάκης θα επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά τις συναντήσεις που θα έχει με την κινεζική ηγεσία. Στην Εκθεση της Σαγκάης θα τον εκπροσωπήσουν ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη, οι οποίοι τον συνοδεύουν στο ταξίδι.

Η επίσκεψη έρχεται στη σκιά των αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Ουάσιγκτον, Βρυξελλών και Πεκίνου. Η Ευρώπη, σημειώνει το σχετικό του δημοσίευμα το Euractiv, κάνει προσεκτικά τα πρώτα της βήματα για να μειώσει την εξάρτησή της από την Κίνα σε διάφορους τομείς, την παραγωγή, τη διύλιση και την ανακύκλωση όπως κρίσιμα υλικά, ενώ οι ΗΠΑ συχνά διαμαρτύρονται για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιπαρήλθε τις ανησυχίες που εκφράζονται εντός της ΕΕ, όπως για παράδειγμα από την Ολλανδία, καθιστώντας σαφές ότι η Αθήνα δεν εξαρτάται από τα κινεζικά κεφάλαια.

«Η Κίνα –τόνισε ο Πρωθυπουργός– δεν είναι μεγάλος επενδυτής για την Ελλάδα, δεδομένου ότι έχει κάνει μόνο μία σημαντική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά πριν από χρόνια, η οποία ήταν σίγουρα επιτυχημένη συνολικά».

Στις αρχές Σεπτεμβρίου, η ολλανδή υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Liesje Schreinemacher (VVD/Renew) υποστήριξε ότι η αποτελεσματική χάραξη πολιτικής της ΕΕ έναντι της Κίνας παρεμποδίζεται από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, που εξαρτώνται υπερβολικά από την Κίνα. «Ας πάρουμε, για παράδειγμα, το λιμάνι του Πειραιά, που ανήκει σε κινεζική κρατική εταιρεία. Αυτό καθιστά επίσης πιο δύσκολη μια αποτελεσματική πολιτική για την Κίνα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, επειδή, σε αυτή την περίπτωση, η Ελλάδα εξαρτάται από την Κίνα», εκτίμησε.

Με τη διοίκηση της «Yutong» ο Χρήστος Σταϊκούρας

Την Πέμπτη στην κινεζική πρωτεύουσα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, είχε συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρείας «Yutong International Holding» –αναδόχου της προμήθειας των πρώτων 250 ηλεκτρικών λεωφορείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη– και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο Γουάνγκ Γουεντάο (Wang Wentao) και τον γενικό διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος της «Yutong», Li Kejie.

Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε η πορεία ολοκλήρωσης των συμβατικών υποχρεώσεων για την έγκαιρη προμήθεια των λεωφορείων, καθώς και η συμμετοχή του Ομίλου στους μελλοντικούς διαγωνισμούς προμήθειας λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί παραμένουν σταθερά, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα υπογράψει τη Διμερή Αεροπορική Συμφωνία Ελλάδας – Κίνας, η οποία είναι συνεπής με την Οριζόντια Αεροπορική Συμφωνία ΕΕ – Κίνας και αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου των αεροπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Το Σάββατο 4 Νοεμβρίου, ο κ. Σταϊκούρας θα μεταβεί στη Σαγκάη, όπου θα παραστεί στην επίσημη τελετή υποδοχής από τον Πρωθυπουργό της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Li Qiang, ενόψει της 6ης Διεθνούς Εμπορικής Έκθεσης: «China International Import Expo».

Την Κυριακή 5 Νοεμβρίου, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών θα εκπροσωπήσει τον πρωθυπουργό στα εγκαίνια της Έκθεσης.

Σε Πεκίνο και Σαγκάη ο Κώστας Φραγκογιάννης

Στην Κίνα μεταβαίνει ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, συνοδευόμενος από τη γενική γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας (ΓΓΔΟΣΕ), Μάιρα Μυρογιάννη.

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού θα είναι το Πεκίνο, όπου ο κ. Φραγκογιάννης θα υποδεχθεί τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και θα τον συνοδεύσει στο επίσημο πρόγραμμά του, την Παρασκευή 3 Νοεμβρίου. Στη συνέχεια ο υφυπουργός Εξωτερικών και η ΓΓΔΟΣΕ θα μεταβούν τη Σαγκάη, προκειμένου να παραστούν στα εγκαίνια της φετινής 6ης διεθνούς εμπορικής έκθεσης China International Import Expo (CIIE), την Κυριακή καθώς και σε εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα στο εθνικό περίπτερο της Ελλάδας στην Έκθεση.

Η Ελλάδα συμμετέχει στην έκθεση με εθνικό περίπτερο βασισμένο στις θεματικές: βιομηχανία/κατασκευές, ναυτιλία, υψηλή γαστρονομία/μεσογειακή διατροφή, τουρισμός, πολιτισμός, καθώς και με κλαδικό περίπτερο στον τομέα των τροφίμων, το οποίο πλαισιώνουν εκπρόσωποι 20 ελληνικών εταιριών. Την ευθύνη της ελληνικής συμμετοχής στην CIIE έχει η Enterprise Greece.

Στόχος της παρουσίας της πολιτικής ηγεσίας της Οικονομικής Διπλωματίας στην εμπορική έκθεση της Σαγκάης είναι η έμπρακτη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικής δραστηριότητας στις διεθνείς αγορές καθώς και η προώθηση των διμερών εμπορικών σχέσεων με την Κίνα.