Ο διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλεξης Πατέλης έδωσε τον τόνο για τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ | Youtube/ ΣΚΑΪ
Επικαιρότητα

Στοχευμένα μέτρα με σχέδιο, χωρίς υπερβολές, οι εξαγγελίες Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Τον τόνο των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων στη Θεσσαλονίκη έδωσε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης. Τι ειπε ειδικά για το Στεγαστικό. Καθημερινότητα και στήριξη της οικογένειας οι προτεραιότητες
Protagon Team

Στοχευμένες παρεμβάσεις που θα αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών -και όχι πομπώδεις εξαγγελίες που θα θέτουν σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας- αναμενεται να περιλαμβάνουν οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού απο το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), χωρίς  να αποκλείονται και κάποιες «εκπλήξεις» για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και κλάδους εργαζομένων.

Τον τόνο ενόψει ΔΕΘ έδωσε ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, σημειώνοντας σε δηλώσεις του στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στον ΣΚΑΪ, ότι τα μέτρα χρειάζονται σχέδιο, χωρίς υπερβολές.

Ειδικά ως προς το Στεγαστικό, ο κ. Πατέλης επεσήμανε ότι πέρυσι είχαμε 100.000 ακίνητα με βραχυχρόνια μίσθωση ενώ συνολικά τα ακίνητα είναι 1 εκατομμύριο, άρα μιλάμε μόλις για 1%», για να συμπληρώσει ότι τα περισσότερα ακίνητα Airbnb, νοικιάζονται έως 90 ημέρες.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι το ζήτημα είναι διαφορετικό σε κάθε περιοχή, με το πρόβλημα να μεγεθύνεται στα αστικά κέντρα και τα νησιά.

Τα κενά ακίνητα υπολογίζονται περίπου στις 700.000 και στην κατεύθυνση αυτή, ενισχύεται το «νοικιάζω- ανακαινίζω», ενώ εξετάζονται κίνητρα για να δοθούν κενά σπίτια προς ενοικίαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», στο τραπέζι ενόψει ΔΕΘ, βρίσκεται η περαιτέρω εισοδηματική στήριξη των εργαζόμενων του ΕΣΥ, καθώς εξάλλου η εφαρμογή του μοντέλου εκσυγχρονισμού των κτιριακών υποδομών του ΕΣΥ και στα σχολικά κτίρια (με το υπουργειο Παιδείας κατά την ίδια πάντα πηγή, να έχει εξασφαλίσει και το σχετικό κονδύλι).

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, ένα μεγάλο κομμάτι της τοποθέτησης του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη θα αφορά και την ουσιαστική στήριξη των οικογενειών. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα περιλαμβάνουν την  αύξηση του επιδόματος τέκνων, το επίδομα στέγασης και ενδεχομένως και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η απόφαση για την ουσιαστική εξίσωση των τριτέκνων με τους πολύτεκνους, ενώ ένα ακόμη «εύκολο» δημοσιονομικά μέτρο που εξετάζεται, είναι η μείωση του φορολογικού συντελεστή στο ελάχιστο για τα bonus που δίνουν μεγάλες εταιρείες για την απόκτηση και άλλων παιδιών από τους εργαζομένους τους.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα-διαρροές στον Τύπο για το τι θα περιλαμβάνει το «μαζεμένο» πακέτο της ΔΕΘ, μιλά για ημίμετρα και προπαγάνδα που «όμως δεν θα σώσουν την κυβέρνηση από την οργή των πολιτών, που πιέζονται αφόρητα από την ακρίβεια, την άδικη και υπέρμετρη φορολόγηση».