«Σταματήστε το πραξικόπημα» γράφει το πλακάτ του διαδηλωτή κατά του Μπόρις Τζόνσον | REUTERS
Επικαιρότητα

Στους δρόμους το Σάββατο η Βρετανία κατά του Μπόρις Τζόνσον

Μαζικές κινητοποιήσεις και δράσεις αντίστασης ετοιμάζονται από όσους διαμαρτύρονται για το «πραξικόπημα Τζόνσον» και τους υποστηρικτές της παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ενωση
Protagon Team

Καυτό Σαββατοκύριακο αναμένεται στη Βρετανία, όπου εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους των πόλεων το Σάββατο μετά το κάλεσμα των διοργανωτών για εντατικοποίηση του λαϊκού ξεσηκωμού κατά του Μπόρις Τζόνσον και του Brexit.

Η Λόρα Πάρκερ, πρώην βοηθός του Τζέρεμι Κόρμπιν, που συντονίζει τις κινητοποιήσεις, κάλεσε τους διαδηλωτές να αναλάβουν δράση το Σάββατο, κλείνοντας δρόμους και γέφυρες με την προτροπή »Σταματήστε το πραξικόπημα».

Οπως αναφέρει η Telegraph, οι πόλεις, όπου έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις και δράσεις αντίστασης για το Σάββατο, είναι οι Λονδίνο, Γλασκώβη, Λιντς, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ, Νιούκασλ, Νότινγχαμ, Οξφόρδη, Σέφιλντ και Γιορκ. Ειδικά για το Λονδίνο, οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν και την Τρίτη.

Οι διαδηλώσεις γίνονται μετά την πρωτοφανή απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να αναστείλει για πέντε ολόκληρες εβδομάδες τις εργασίες του κοινοβουλίου ώστε να μην προλάβουν οι βουλευτές να περάσουν νομοθεσία που θα αποτρέπει ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Την Τετάρτη, μετά την ανακοίνωση, 5.000 άτομα συγκεντρώθηκαν αυθόρμητα μπροστά στο Κοινοβούλιο. Σημειώθηκαν μάλιστα, συγκρούσεις με υποστηρικτές του Brexit.

«Θέλουμε να δούμε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να διαδηλώνουν ειρηνικά για να πουν στον πρωθυπουργό ότι η προσπάθειά του να καταστείλει τη Δημοκρατία είναι απαράδεκτη», είπε η Πάρκερ στο ραδιόφωνο του BBC.

«Ζητούμε από τους ανθρώπους να βγουν στους δρόμους με τα δικά τους πλακάτ, να φωνάξουν συνθήματα, να τραγουδήσουν, να κάνουν πορεία. Είναι το δημοκρατικό τους δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν», πρόσθεσε η Πάρκερ.

Η Λόρα Πάρκερ – Twitter

«Αν κλείσετε το Κοινοβούλιό μας, θα κλείσουμε τους δρόμους», ανέφερε η συντονιστική οργάνωση Momentum στο Twitter.

«Δεν μπορούμε να αρκεστούμε στα δικαστήρια για να σταματήσουν τη διαδικασία (της αναστολής του κοινοβουλίου). Εχουμε όλοι καθήκον να υψώσουμε το ανάστημά μας και να μας δουν. Ελάτε μαζί μας για να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και να πολεμήσουμε κατά της ατζέντας του Μπόρις Τζόνσον για το Brexit.

«Εδώ και εκατοντάδες χρόνια, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν πολεμήσει για το πολιτικό μας σύστημα. Ο Μπόρις Τζόνσον, εκλεγμένος από μία χούφτα εξτρεμιστών μέσα στο δικό του κόμμα, δεν μπορεί απλά να το καταστρέψει. Αντί να ακούει μόνο τους συμβούλους του, θα έπρεπε να ακούει τα μέλη του κόμματός του, δεκάδες από τα οποία του λένε ότι κάνει λάθος».

Μέιτζορ κατά Τζόνσον

Ο πρώην συντηρητικός πρωθυπουργός της Βρετανίας Τζον Μέιτζορ ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στην αγωγή της Τζίνα Μίλερ ενώπιον της βρετανικής δικαιοσύνης για την αποτροπή της αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου.

«Υποσχέθηκα ότι, εάν ο πρωθυπουργός αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για να εμποδίσει μέλη του να αντιταχθούν στα σχέδια για το Brexit, θα προσφύγω στην δικαιοσύνη κατά της ενέργειάς του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το κίνητρο του πρωθυπουργού στην επιδίωξη αναστολής της λετουργίας του κοινοβουλίου είναι να παρακάμψει ένα κυρίαρχο κοινοβούλιο που είναι αντίθετο με την πολιτική του», εξηγεί στο κείμενο ο πρώην πρωθυπουργός του Συντηρητικού Κόμματος.

«Αν κοιτάξω προς τα πίσω στην βρετανική ιστορία, δεν μπορώ να φαντασθώ τον Ντιζραέλι, τον Γλάντστοουν, τον Τσόρτσιλ ή την Θάτσερ, ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές τους, να λένε ας παραμερίσουμε το κοινοβούλιο όσο εφαρμόζουμε αυτήν την δύσκολη πολιτική, με την οποία μέρος του κόμματός τους διαφωνεί», είχε δηλώσει ο Μέιτζορ τον Ιούνιο.

Δικαστήριο της Σκωτίας απέρριψε προσωρινά προσφυγή κατά του Τζόνσον

Στο μεταξύ, δικαστής της Σκωτίας απέρριψε προσωρινά προσφυγή κατά της απόφασης Τζόνσον για την αναστολή της λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Η προσφυγή θα εξετασθεί, ωστόσο, επί της ουσίας στις 6 Σεπτεμβρίου.

Με την σημερινή του απόφαση, ο Λόρδος Ντόχερτι αποφάνθηκε ότι ο πρωθυπουργός έχει την εξουσία να ζητήσει από την βασίλισσα να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου, παρά το επιχείρημα ότι ο Τζόνσον ενήργησε παράνομα και κατά παραβίαση του Συντάγματος.

Ανάλογες προσφυγές έχουν κατατεθεί στο Λονδίνο και στο Μπέλφαστ.