Ισπανικό διπλωματικό προσωπικό και πολίτες βρίσκονται έξω από ένα στρατιωτικό αεροπλάνο μετά την απομάκρυνσή τους από το Σουδάν, στο Τζιμπουτί | Spanish Defence Ministry/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Στους 28 οι έλληνες διασωθέντες από το Σουδάν – Εκκληση για βοήθεια από τους εγκλωβισμένους

70 με 100 Ελληνες υπολογίζεται πως δεν ήταν δυνατό να απομακρυνθούν κατά τις πρώτες επιχειρήσεις των ευρωπαϊκών κρατών. «Δεν μπορεί άνθρωπος να επιβιώσει έτσι, ζητάμε βοήθεια. Σήμερα πάλι πυροβολισμοί, μετά την προσπάθεια που κάναμε το πρωί για να βγούμε από την Μητρόπολη, να πάμε στη γαλλική πρεσβεία. Είναι αδύνατον να βγει κάποιος από το κέντρο, το είδαμε με τα μάτια μας. Είδαμε τον θάνατο», κατέθεσε ελληνίδα που έχει εγκλωβιστεί σε ελληνορθόδοξη εκκλησία στο Χαρτούμ
Protagon Team

Βυθισμένο στο χάος του εμφυλίου βρισκόταν για 10η ημέρα τη Δευτέρα το Σουδάν με τις χώρες της Δύσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, να προσπαθούν με κάθε τρόπο να απομακρύνουν με ασφάλεια τους πολίτες τους από τη χώρα.

Μέχρι στιγμής από το Σουδάν έχουν απομακρυνθεί 28 Ελληνες και μέλη των οικογενειών τους, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο Τζιμπουτί με τη βοήθεια της Ιταλίας και της Γαλλίας μετέδωσε το βράδυ της Δευτέρας ο ΣΚΑΪ. Από εκεί αναμενόταν να τους παραλάβει ελληνικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-27, το οποίο απογειώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της ίδιας ημέρας από το Ασουάν της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ωστόσο, 70 με 100 Ελληνες παρέμεναν εγκλωβισμένοι στη χώρα, όπου από το Μεγάλο Σάββατο μαίνονται σφοδρές μάχες.

Ορισμένοι εξ αυτών περιέγραψαν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ τις εφιαλτικές ώρες που ζουν ενώ παράλληλα απευθύνουν έκκληση για βοήθεια.

«Δεν μπορεί άνθρωπος να επιβιώσει έτσι, ζητάμε βοήθεια. Σήμερα πάλι πυροβολισμοί, μετά την προσπάθεια που κάναμε το πρωί για να βγούμε από την Μητρόπολη, να πάμε στη γαλλική πρεσβεία. Είναι αδύνατον να βγει κάποιος από το κέντρο, το είδαμε σήμερα με τα μάτια μας. Είδαμε τον θάνατο. Αυτός που μας είπε “να βγείτε” έξω μας έστελνε στον θάνατο και το ξέρει πολύ καλά αυτό. Μας μίλησε ο στρατός πολύ άσχημα, πυροβόλησε λίγο το αυτοκίνητο.

Σε λίγο θα μείνουμε από ρεύμα και νερό, γιατί το πετρέλαιο που έχει μείνει έχει μείνει πολύ λίγο, μας το είπε χθες, μας ειδοποίησαν. Σε λίγο δεν θα έχουμε να φορτίσουμε τα κινητά μας. Πώς θα μιλήσουμε, πως θα ακούσετε τα νέα μας;», κατέθεσε η Αλεξάνδρα Καλουμέτη περιγράφοντας την κόλαση που ζουν οι Ελληνες που έχουν βρει καταφύγιο στη Μητρόπολη στο Χαρτούμ.

Ενας έλληνας πολίτης που βρίσκεται σε ένα άλλο σημείο της σουδανικής πρωτεύουσας, ο οποίος προσπάθησε να φτάσει στη γαλλική πρεσβεία περιέγραψε τα παρακάτω:

«Μας πήραν μας είπαν πηγαίνετε στη γαλλική πρεσβεία, θα σας πάνε από εκεί, στο αεροπλάνο από εκεί. Πήγαμε μέχρι εκεί κάτσαμε 3 ώρες, σφαίρες στο δρόμο, όχι μέσα στη πρεσβεία, στο δρόμο, πεταμένοι στο δρόμο, με τη γυναίκα μου και ένα κοριτσάκι 1,5 χρονών και στο τέλος μας γυρίσανε σπίτι. Εχουμε φτάσει σε σημείο να σκέφτεται ο κόσμος πως θα φύγει μόνος του για Αίγυπτο και από εκεί ο Θεός και η μοίρα μας».

Ο Νίκος Λημνιός ήταν ένας από τους τυχερούς Ελληνες του Σουδάν που έφυγε από το σπίτι του νωρίς το πρωί της Κυριακής και κατάφερε να απεγκλωβιστεί.

«Ανά πάσα στιγμή φεύγουμε για Ρώμη… είμαι με τους Ιταλούς… Δόξα τω Θεώ φύγαμε. Είναι δύσκολες οι ώρες και είμαι σοκαρισμένος με όλο αυτό που συνέβη. Χθες μας ενημέρωσαν ότι μας εκκενώνουν και μαζευτήκαμε όλοι μαζί σε ένα σημείο για να φύγουμε. Μέχρι εκεί πήγαμε με τα δικά μας αυτοκίνητα», δήλωσε ο ίδιος.

Οι ξένοι υπήκοοι που διέφυγαν αεροπροικώς από το Σουδάν μέχρι και το απόγευμα της Δευτέρας υπολιγιζόντουσαν στους 1.000 περίπου. Πρόκειται για πολίτες δεκάδων χωρών, που απομακρύνθηκαν με πτήσεις που οργάνωσαν οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρισκόταν σε επικοινωνία με το ιταλικό ΥΠΕΞ, όπως και με την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.