Εκκληση για κλείσιμο της αξιολόγησης για να μην επανέλθει η αβεβαιότητα έκανε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος τόνισε ακόμη ότι «η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ συνιστά όρο επιβίωσης».
Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της κεντρικής τράπεζας, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι «η ελληνική οικονομία, αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία, θα αντιμετωπίσει πλήθος αβεβαιοτήτων». Ωστόσο, αν η Αθήνα και οι δανειστές δείξουν «ευελιξία και ρεαλισμό, είναι εφικτό να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στο αμέσως προσεχές διάστημα».
Σε ό,τι αφορά την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο διοικητής της ΤτΕ είπε ότι αυτό «συνιστά όρο επιβίωσης». Και όπως πρόσθεσε, «η ενεργός συμμετοχή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ είναι επιτακτικά αναγκαία για λόγους οικονομικούς, κοινωνικούς και εθνικούς. Είναι όρος επιβίωσης της χώρας σε ένα ταραγμένο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Λειτουργεί ως άγκυρα όχι μόνο οικονομικής, αλλά και κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας».
Για την προοπτική της οικονομίας για το 2016 και το 2017, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι το πρόγραμμα βοήθειας θέτει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης.
«Το 2016, η ύφεση το πρώτο εξάμηνο ήταν ηπιότερη του αναμενομένου και η οικονομία παρουσίασε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Συνολικά για το 2016, το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές έτους 2010 αυξήθηκε κατά 0,3%, οι αποπληθωριστικές πιέσεις συγκρατήθηκαν, η απασχόληση ενισχύθηκε και μειώθηκε η ανεργία, αν και παραμένει πολύ υψηλή», είπε.
Για το 2017 είπε ότι «είναι βάσιμο να προβλεφθεί ότι ο ρυθμός οικονομικής ανόδου θα είναι θετικός (2,5%) και ότι η οικονομία έχει σήμερα τις δυνατότητες να περάσει σε μια νέα και πιο υγιή αναπτυξιακή φάση. Ως παράγοντες ώθησης καταγράφονται: η ανοδική πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης, η περαιτέρω ενίσχυση των επιχειρηματικών επενδύσεων και η άνοδος των ξένων άμεσων επενδύσεων μέσω τόσο των χρηματικών εισροών όσο και της επανεπένδυσης των κερδών πολυεθνικών εταιριών και η αύξηση των εξαγωγών αγαθών».
Εμφαση, πέρα από την αξιολόγηση και το κλείσιμό της, έδωσε στην επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως είπε.
Επιπλέον, στις επικίνδυνες προκλήσεις για την οικονομία ενέταξε το ασταθές διεθνές περιβάλλον, τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος και την αναβλητικότητα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Ζήτησε δε την σταδιακή άρση της υπέρμετρης φορολογικής επιβάρυνσης σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
«Η είσοδος της οικονομίας σε μια αναπτυξιακή πορεία απαιτεί αλλαγή του ακολουθούμενου “φοροκεντρικού” μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής. Έμφαση θα πρέπει να δοθεί στη συγκράτηση και συστηματική αναδιάρθρωση των μη παραγωγικών δαπανών, στη μείωση του υπέρμετρου φορολογικού βάρους στην παραγωγική οικονομία, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών, και στην αποδοτικότερη αξιοποίηση και διαχείριση της δημόσιας περιουσίας».
Επισήμανε μάλιστα σχετικά ότι η υπερκάλυψη του στόχου για το πλεόνασμα του 2016, προήλθε από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων παρά από τη συγκράτηση των δημόσιων δαπανών.
Τόνισε τέλος ότι «το ακολουθούμενο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής λειτουργεί πλέον ανασταλτικά για την ανάπτυξη, συμβάλλει στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα προς το δημόσιο και ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία».