Το μπλε φως σταματά την εκκόλαψη αρσενικών κοτόπουλων, εμποδίζοντας έτσι τη βέβαιη εξόντωσή τους μετά τη γέννησή τους | Shutterstock
Επικαιρότητα

Τέλος στην ατελείωτη μαζική σφαγή αρσενικών κοτόπουλων με νέα γενετική μέθοδο

Αβγά από κότες γονιδιακά τροποποιημένες σταματούν να εκκολάπτουν αρσενικά κοτόπουλα αν πέσει πάνω τους μπλε φως, εμποδίζοντας τη γέννησή τους, την οποία ακολουθεί η άμεση εξόντωσή τους, αφού θεωρούνται «άχρηστα» και υψηλού κόστους για τους κτηνοτρόφους
Protagon Team

Οι περισσότεροι καταναλωτές πιθανώς δεν γνωρίζουν ότι τα κοτόπουλα που αγοράζουν από τα κρεοπωλεία ή τα σουπερμάρκετ είναι όλα, χωρίς καμία εξαίρεση, θηλυκά. Πρόκειται για ένα από τα πολλά «βρώμικα» μυστικά της βιομηχανίας των τροφίμων και ειδικότερα της εκτροφής κοτόπουλων που έγινε γνωστό τα τελευταία χρόνια.

Τα αρσενικά κοτόπουλα αναπτύσσονται με σημαντικά πιο αργό ρυθμό από ό,τι τα θηλυκά και επιπλέον το κρέας τους δεν είναι το ίδιο νόστιμο. Για αυτούς τους λόγους οι εκτροφείς κοτόπουλων αποφάσισαν να εξοντώνουν τα αρσενικά κοτοπουλάκια αμέσως μετά τη γέννησή τους, αφού το κόστος της διατήρησής τους στη ζωή είναι ασύμφορο. Εκατομμύρια νεογέννητα αρσενικά κοτόπουλα οδηγούνται καθημερινά σε μηχανήματα πολτοποίησης και μετατρέπονται σε ζωοτροφές.

Φιλοζωικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για αυτή τη μαζική σφαγή, με τη βιομηχανία τροφίμων να μην εισακούει τις φωνές τους, από τη στιγμή που δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζει κάποιος παραγωγός το φύλο ενός κοτόπουλου καθώς αυτό βρίσκεται στη διαδικασία εκκόλαψης μέσα στο αβγό, ώστε να εμποδιστούν έτσι η γέννηση και η εξόντωση του πτηνού.

Η βρετανική φιλοζωική οργάνωση Compassion in World Farming χρηματοδότησε μια έρευνα που έγινε στο Ινστιτούτο Volcani στο Ισραήλ. Οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το BBC, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μέθοδο που υπόσχεται λύση στο πρόβλημα.

Το μπλε φως

Αρχικά οι ερευνητές βρήκαν τρόπο να τροποποιούν θηλυκά κοτόπουλα με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί με εξωτερική παρέμβαση να εμποδιστεί η εκκόλαψη αρσενικών κοτόπουλων στα αβγά που παράγουν. Συγκεκριμένα, αν τα αβγά αυτών των τροποποιημένων γενετικά κοτόπουλων μπουν για μερικές ώρες κάτω από μπλε φως, σε εκείνα που έχουν στο εσωτερικό τους αρσενικά κοτόπουλα, η διαδικασία εκκόλαψης διακόπτεται, ενώ τα αβγά με τα θηλυκά κοτόπουλα δεν επηρεάζονται και συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αβγά των αρσενικών κοτόπουλων δεν έχουν κάποια αλλοίωση, πέραν της διακοπής εκκόλαψης, και είναι ασφαλή για κατανάλωση ως αβγά στη συνέχεια.

«Είμαι πολύ χαρούμενος που καταφέραμε να αναπτύξουμε ένα σύστημα που πιστεύω πραγματικά ότι μπορεί να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία, πρώτα για το καλό των κοτόπουλων αλλά σε δεύτερο επίπεδο στο να σταματά μια διαδικασία που επηρεάζει άμεσα κάθε άνθρωπο στον πλανήτη» αναφέρει ο δρ Γιουβάλ Σίναμον, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η γονιδιακή τροποποίηση που έχουν υποστεί οι κότες αφορά αποκλειστικά και μόνο την παραγωγή αβγών που δεν θα εκκολάπτονται σε περίπτωση που το κοτόπουλο είναι αρσενικό, ρίχνοντας πάνω τους το μπλε φως, και δεν τίθεται κάποιο άλλο ζήτημα παρενέργειας ή ασφάλειας όσον αφορά την κατανάλωση, είτε του ίδιου του ζώου είτε των αβγών του.

«Οι παραγωγοί θα έχουν στο τέλος της ημέρας τον ίδιο αριθμό κοτόπουλων που θα είχαν και χωρίς την παρέμβαση και στην αγορά θα φτάσει ο ίδιος αριθμός αβγών. Η μόνη διαφορά στην παραγωγική διαδικασία είναι η έκθεση στο μπλε φως για τα αβγά» σημειώνει ο Σίναμον.

Προς το παρόν, η ερευνητική ομάδα δεν δημοσιεύει σε κάποια επιστημονική επιθεώρηση τη μέθοδο που ανέπτυξε και δεν είναι ακόμη εφικτός ο έλεγχός της, επειδή οι ερευνητές αποφάσισαν να ιδρύσουν μια νέα εταιρεία που θα εκμεταλλευτεί εμπορικά αυτή την τεχνολογία και δεν θέλουν, μέχρι να το κάνουν, να δώσουν πολλά στοιχεία στη δημοσιότητα.

«Συνήθως είμαι ιδιαίτερα ανήσυχος με τη χρήση μεθόδων γονιδιακής τροποποίησης σε ζώα των κτηνοτροφικών μονάδων. Ομως εδώ έχουμε μια πολύ ειδική περίπτωση, την οποία εγώ και οι συνάδελφοί μου στηρίζουμε. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν εκτός από την εμπόδιση της γέννησης αρσενικών, τα αβγά αυτά είναι κατάλληλα και προς κατανάλωση από τον άνθρωπο» δηλώνει ο Πίτερ Στέφενσον, στέλεχος της Compassion in World Farming.