Φράχτη σαν κι αυτόν ανάμεσα στη Γερμανία και τη Δανία, θέλουν να χτίσουν οι Νορβηγοί στα σύνορα με τη Σουηδία | EPA/CLAUS FISKER
Επικαιρότητα

«Stop» στα αγριογούρουνα λένε οι Νορβηγοί με φράχτη στα σύνορα με τη Σουηδία

Οι αρχές της χώρας ετοιμάζουν πακέτο μέτρων για να προλάβουν την εμφάνιση κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων, μία μολυσματική ασθένεια που εντοπίστηκε σε σουηδική περιοχή τον Αύγουστο. Τα ζώα εκεί θανατώθηκαν
Protagon Team

Η Νορβηγία σκέφτεται να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και να κατασκευάσει φράχτη στα σύνορά της με την Σουηδία, όπου πέρυσι εμφανίστηκε η αφρικανική πανώλη των χοίρων.

Πρόκειται για ακίνδυνη για τον άνθρωπο λοιμώδη ιογενή νόσο δεσποζόμενων και άγριων χοιροειδών, με σοβαρές οικονομικές συνέπειες στη χοιροτροφία και στην αγροτική οικονομία.

Ο φράχτης θα σταματήσει την είσοδο αγριογούρουνων στη Νορβηγία, όπου η υπηρεσία ασφαλείας τροφίμων και η υπηρεσία περιβάλλοντος ετοιμάζονται να θανατώσουν 2.000 αγριόχοιρους για προληπτικούς λόγους.

Η αφρικανική πανώλη αποτελεί σοβαρή απειλή για τις φάρμες χοίρων και τη βιομηχανία χοιρινού κρέατος.

Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνουν οι νορβηγικές αρχές, όπως ανέφερε ο Guardian, είναι να δοθούν περισσότερες άδειες για κυνήγι αγριόχοιρου, να επιτραπεί η πώληση του κρέατός του και να γίνει υποχρεωτική η κατασκευή προστατευτικού φράχτη στις φάρμες εκτροφής χοίρων.

Ο φράχτης στα σύνορα με τη Σουηδία θα σταματήσει την είσοδο αγριόχοιρων από τη γειτονική χώρα, όπου ο πληθυσμός τους φτάνει τους 300.000. Η Δανία έκανε το ίδιο στα σύνορά της με τη Γερμανία, το 2019, με επιτυχή αποτελέσματα.

Η αφρικανική πανώλη εμφανίστηκε σε αγριογούρουνα, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, στη Φαγκέστα, 145 χλμ. βορειοδυτικά της Στοκχόλμης.

Ο επικεφαλής αρμόδιος της Σουηδίας, Καρλ Σταλ, ειδικός στις μολυσματικές ασθένειες που πλήττουν τα ζώα, είπε ότι δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος εξάπλωσης του ιού στη Σουηδία, καθώς το τελευταίο άρρωστο αγριογούρουνο θανατώθηκε τον Σεπτέμβριο και από τότε, δεν έχει εμφανιστεί ξανά η νόσος.

Η ασθένεια εντοπίστηκε στην Ευρώπη το 2007 και σε χώρα της ΕΕ, το 2014. Από τότε έχει εμφανιστεί σε πολλές χώρες, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα, ακόμα και φέτος.

Ο υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Νορβηγίας, Γκέιρ Πόλεσταντ, είπε νωρίτερα αυτό τον μήνα, ότι οι αρχές ετοιμάζουν νέο σχέδιο για να μειώσουν τον πληθυσμό των αγριόχοιρων.

«Αν η αφρικανική πανώλη έρθει στη Νορβηγία, θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για όσους απασχολούνται στις χοιροτροφικές μονάδες, ενώ θα περιορίσει σημαντικά τη δυνατότητα θήρας, όπως και τις εργασίες και δραστηριότητες σε δασικές περιοχές που έχουν πληγεί», είπε.

Ο μεγαλύτερος πληθυσμός αγριόχοιρων της Νορβηγίας συναντάται στο Οστφολντ, μία νοτιοανατολική περιοχή που συνορεύει με τη Σουηδία, αλλά υπάρχουν και βορειότερα.

Πάντως, ο επικεφαλής της κρατικής κτηνιατρικής υπηρεσίας της Νορβηγίας εξέφρασε την αντίθεσή του με την κατασκευή του φράχτη, καθώς δεν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος για τα εγχώρια αγριογούρουνα, εφόσον οι Σουηδοί έχουν εξαλείψει την ασθένεια.