Από την παρουσία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μουσικής | InTime News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Επικαιρότητα

Στον ΣΕΒ ο Μητσοτάκης: Ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ είναι εφικτός στόχος

Για τη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης ως ένα ορόσημο της αρχής αυτής της νέας τετραετίας διακυβέρνησης έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός στο πλαίσιο της Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών
Protagon Team

«Ο κύριος σκοπός της κυβέρνησής μας παραμένει η υψηλών (και) ποιοτικών ρυθμών ανάπτυξη που θα ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη έναρξη της συζήτησης με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Δημήτρη Παπαλεξόπουλο, στην ανοιχτή εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ.

Ανάπτυξη η οποία «δημιουργεί ποιοτικές θέσεις εργασίας, μια ανάπτυξη που οδηγεί στη σύγκλιση των ελληνικών μισθών με τους ευρωπαϊκούς, μια ανάπτυξη που θα δίνει μεγάλη έμφαση στην έννοια της βιωσιμότητας και της πράσινης μετάβασης. Σε αυτό πρέπει να προστεθεί τώρα και με μεγαλύτερη έμφαση η έννοια της ανθεκτικότητας απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και επίσης η ανάπτυξη δεν μπορεί να αγνοεί τις κολοσσιαίες αλλαγές στον κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης, την επόμενη φάση της ψηφιακής αναβάθμισης η οποία αλλάζει τα πάντα στο πως αντιλαμβανόμαστε τη σχέση μας με την τεχνολογία», τόνισε.

«Και βέβαια μια ανάπτυξη η οποία πρέπει να έχει ουσιαστικά έμπρακτα χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης, έτσι ώστε να μην διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες, αλλά να μικραίνουν με βάση όλους τους δείκτες που χρησιμοποιούμε για να μετρήσουμε αυτό το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν όλες οι ανεπτυγμένες χώρες», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα γίνει χωρίς να γίνουν τα λάθη του παρελθόντος.

Oσον αφορά τους μισθούς στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι είναι εφικτός ο στόχος για μέσο μισθό 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας –οι μισθοί θα πρέπει να αυξάνονται όσο μειώνεται η ανεργία, σημείωσε.

(InTime News / ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Αναφερόμενος στο ζήτημα του εργατικού δυναμικού των επιχειρήσεων, αφού υπογράμμισε ότι η ανεργία αποκλιμακώνεται με γρήγορους ρυθμούς, στάθηκε ιδιαίτερα στις πολιτικές συμπερίληψης.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενέργειας είπε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα υπογραμμίζοντας ότι αυτά από μόνα τους δεν φτάνουν εάν δεν αντιμετωπίσουμε το ζήτημα της αποθήκευσης ενέργειας. «Η χώρα μπορεί να γίνει εξαγωγέας ενέργειας μέσα στην επόμενη πενταετία», τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Μιλώντας για την λειτουργία του κράτους, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι το γεγονός ότι αυξάνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων όχι οριζόντια και σε συνδυασμό με την αξιολόγηση συνιστά μια μεγάλη τομή στο δημόσιο τομέα.

«Εχουμε πολύ δουλειά να κάνουμε στη Δικαιοσύνη, είναι κεντρικός μεταρρυθμιστικός βραχίονας για την επόμενη τετραετία», τόνισε ακόμη ο Πρωθυπουργός.

Οι προτάσεις του ΣΕΒ

Η μείωση της φορολόγησης της εργασίας, νέο πλαίσιο εργασιακών σχέσεων, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών, των νέων και των πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντων στην αγορά εργασίας και το brain gain, είναι οι προτάσεις που ανέδειξε στο πλαίσιο της διας συζήτησης ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργαζομένων, στο πλαίσιο συζήτησης με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο κ. Παπαλεξόπουλος ανέφερε ότι τα μεσαία στελέχη είναι οι μεγάλοι αδικημένοι του φορολογικού συστήματος, πρόσθεσε ωστόσο ότι εκτός από στελέχη λείπουν και εργατικά χέρια γενικά.

Αναφερόμενος στο ενεργειακό κόστος, επεσήμανε ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι από τους κερδισμένους από την ενεργειακή μετάβαση και να γίνει αυτάρκης ή και εξαγωγέας ενέργειας, ως τότε ωστόσο θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις υψηλού ενεργειακού κόστους. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ παρουσίασε τέσσερις προτάσεις για το ενεργειακό:

Σημείωσε, τέλος, την ανάγκη επιτάχυνσης της απονομής της Δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της γραφειοκρατίας, όχι μόνο της ελληνικής, αλλά και της ευρωπαϊκής, με απλοποίηση διαδικασιών πριν νομοθετηθούν, κατάργηση διαδικασιών όταν υιοθετούνται νέες, μείωση κατά 25% των αναφορών προς τη δημόσια διοίκηση και μείωση της πολυνομίας.