Το κατώφλι του γραφείου του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, πέρασε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Δευτέρας ο εκδότης της εφημερίδας «Documento», Kώστας Βαξεβάνης, σε συνέχεια της παρέμβασης του Εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, για τα καταγγελλόμενα σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Ο κ. Βαξεβάνης προσήλθε στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του Γιάννη Μαντζουράνη.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Ντογιάκος έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και με τη σειρά της η προϊσταμένη της Ποινικής Δίωξης, Αγγελική Τριανταφύλλου, κάλεσε τον εκδότη να προσέλθει για να δώσει κατάθεση και να προσκομίσει όσα στοιχεία διαθέτει.
Ο Κώστας Βαξεβάνης ωστόσο, αρνήθηκε, δηλώνοντας ότι θα επισκεφθεί τον ίδιο τον κ. Ντογιάκο, όπως και έπραξε το πρωί της Δευτέρας.
H δήλωση αυτή πάντως από τον εκδότη της «Documento» έρχεται λίγες μόλις ώρες μετά την ευθεία επίθεση που εξαπέλυσε στο πρόσωπο του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας (και της Δικαιοσύνης εν γένει), με «συνθήματα» τύπου «τέλος η κοροϊδία» και «ξεφτιλίζουν τη Δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη» (δείτε το σχετικό tweet κάτω).
Σύμφωνα με την παραγγελία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο κ. Βαξεβάνης καλείται να προσκομίσει όσα στοιχεία διαθέτει και τα οποία μπορούν να συνδράμουν στην ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης, ενώ παράλληλα ζητείται και η κλήση προς εξέταση και άλλων προσώπων που ενδεχομένως προκύψουν κατά τη διενεργούμενη έρευνα, προκειμένου να συνδράμουν με τυχόν επιπρόσθετα στοιχεία προς απόδειξη των καταγγελλομένων.
Η πρώτη διαρροή, μέσω του φιλικά προσκείμενου στον ΣΥΡΙΖΑ, Τύπου, αναφέρει ότι κατά την κατάθεσή του ο εκδότης επικαλέστηκε την προστασία των πηγών του, ενώ πρόθεσή του ήταν να περιγράψει «προφορικά» τα μηνύματα, αλλά και τα βίντεο που φέρονται να έχουν καταγραφεί από το κακόβουλο λογισμικό Predator και αφορούν συνομιλίες υπουργών που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση.
Ο ίδιος ο κ. Βαξεβάνης, σε δηλώσεις του εξερχόμενος της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, τόνισε ότι ζήτησε να ενοποιηθούν οι πέντε δικογραφίες για τις τηλεφωνικές υποκλοπές και να αναλάβει την έρευνα η Εισαγγελία Εφετών.
«Η Δικαιοσύνη πρέπει να σταματήσει να “κλείνει το μάτι” στο πολιτικό σύστημα. Η έρευνα έπρεπε να είναι ενοποιημένη σε εισαγγελέα Εφετών, ακολουθείται η τακτική της σαλαμοποίησης», παρατήρησε, κατηγορώντας ευθέως τον Πρωθυπουργό ως «εγκέφαλο» των παρακολουθήσεων.
Οσο για το αν έχει αποδείξεις για όσα ισχυρίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας του, απάντησε λέγοντας: «Φυσικά υπάρχουν αποδείξεις. Τα τέσσερα μηνύματα που δημοσιεύσαμε αποδεικνύουν την παρακολούθηση. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία. Οι αποδείξεις θα δοθούν με τον τρόπο που πρέπει να δοθούν. Η Δικαιοσύνη να κάνει έρευνα και να μην “πετά την μπάλα στην εξέδρα”. Υπάρχει ευρύ δίκτυο που παρακολουθεί το υπουργικό συμβούλιο τις συζύγους των υπουργών, επιχειρηματίες και εμμέσως και τον Αλέξη Τσίπρα. Σημασία έχει η αντίληψη που διέπει τον πολιτικό εγκέφαλο που τα σκέφτεται όλα αυτά».
«Η Εισαγγελική Αρχή δεν δικαιούται ρόλο Πόντιου Πιλάτου», δήλωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος του εκδότη, Γιάννης Μαντζουράνης. «Το νομικό κρυφτούλι με δράστες βαρύτατων κακουργημάτων δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ηρθε η ώρα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ξέρει τι μπορεί και τι πρέπει να πράξει. Ονοματεπώνυμα και διευθύνσεις είναι πασίγνωστα», υποστήριξε χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω για το περιεχόμενο της κατάθεσης Βαξεβάνη στον κ. Ντογιάκο.