Επικαιρότητα

Στον Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ το φετινό «Νομπέλ Αρχιτεκτονικής» (βραβείο Pritzker)

Στην Αθήνα και την Αρχαία Αγορά η τελετή απονομής του φετινού βραβείου στον βρετανό αρχιτέκτονα της επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου. «Ως αρχιτέκτονες, μπορούμε να έχουμε έναν εξέχοντα ρόλο στη δημιουργία όχι μόνο ενός πιο όμορφου, αλλά και ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου κόσμου», ανέφερε ο ίδιος στη δήλωση για τη βράβευσή του
Protagon Team

Βασιλικό Χρυσό Μετάλλιο του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων (RIBA), Χρυσό Μετάλλιο του Αμερικανικού Ινστιτούτου Αρχιτεκτόνων – και τώρα Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker.

Ο βρετανός αρχιτέκτονας, πολεοδόμος και ακτιβιστής σερ Ντέιβιντ Αλαν Τσίπερφιλντ τιμήθηκε με το Αρχιτεκτονικό Βραβείο Pritzker 2023, την υψηλότερη διάκριση διεθνώς για την Αρχιτεκτονική.

Στη σχετική ανακοίνωση των βραβείων Pritzker, γίνεται λόγος για έναν «παραγωγικό αρχιτέκτονα – ριζοσπαστικό στην εγκράτειά του, που επιδεικνύει σεβασμό στην Ιστορία και τον Πολιτισμό. Αγκαλιάζει το προϋπάρχον, σχεδιάζει και επεμβαίνει σε διάλογο με τον χρόνο και τον τόπο, ενώ δημιουργεί δομές ικανές να διαρκέσουν, φυσικά και πολιτιστικά».

«Ενας ταλαντούχος αρχιτέκτονας μπορεί μερικές φορές σχεδόν να εξαφανιστεί», εξηγεί η κριτική επιτροπή στο σκεπτικό της που δημοσιεύτηκε το απόγευμα της Τρίτης. «Δεν βλέπουμε ένα άμεσα αναγνωρίσιμο κτίριο Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ σε διαφορετικές πόλεις, αλλά διαφορετικά κτίρια Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ σχεδιασμένα ειδικά για κάθε περίσταση» (ανάμεσά τους, το Μουσείο Μοντέρνας Λογοτεχνίας στο Μάρμπαχ της Γερμανίας, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Des Moines στην Αϊόβα των ΗΠΑ, το Νέο Μουσείο στο Βερολίνο, η γκαλερί Hepworth Wakefield στη Βρετανία, το Μουσείο Τέχνης στο Saint Louis και το Museo Jumex στην Πόλη του Μεξικού).

«Είμαι συγκλονισμένος για αυτή την εξαιρετική τιμή και τη σύνδεση μέσω αυτής με τους προηγούμενους αποδέκτες, οι οποίοι έχουν αποτελέσει πηγή έμπνευσης για το επάγγελμα […] Εκλαμβάνω αυτό το βραβείο ως ενθάρρυνση να συνεχίσω να στρέφω την προσοχή μου όχι μόνο στην ουσία της αρχιτεκτονικής και στο νόημά της, αλλά και στη συμβολή που μπορούμε να έχουμε ως αρχιτέκτονες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της κοινωνικής ανισότητας. Γνωρίζουμε ότι, ως αρχιτέκτονες, μπορούμε να έχουμε έναν εξέχοντα ρόλο στη δημιουργία όχι μόνο ενός πιο όμορφου, αλλά και ενός πιο δίκαιου και βιώσιμου κόσμου. Πρέπει να ανταποκριθούμε σε αυτή την πρόκληση και να εμπνεύσουμε την επόμενη γενιά να αγκαλιάσει αυτή την ευθύνη με όραμα και θάρρος», ανέφερε ο ίδιος στη δήλωσή του αμέσως μετά την ανακοίνωση της βράβευσης.

«Δεν ενδιαφέρομαι τόσο πολύ για την αρχιτεκτονική ως αυτοβιογραφική άσκηση», τόνισε μέσω βιντεοκλήσης από το Λονδίνο. «Είμαστε ένα είδος μαίας σε αυτή τη διαδικασία. Όταν τελειώνουμε ένα κτίριο, πηγαίνουμε σπίτι – το αφήνουμε, και ανήκει σε κάποιον άλλο (και) δεν είμαστε πια εκεί για να το δικαιολογήσουμε και να το πουλήσουμε. Πρέπει να πουλήσει τον εαυτό του».

To 45o βραβείο Pritzker έχει ιδιάζουσα σημασία για την Ελλάδα, διότι αφενός η τελετή απονομής θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Αθήνα και αφετέρου ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας έχει αναλάβει το έργο της επέκτασης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.

Η αρχιτεκτονική πρόταση των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε. για την αναβάθμιση και επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, προκρίθηκε από τη διεθνή επιτροπή αξιολόγησης και η προμελέτη παρουσιάστηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, παρουσία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Ο Τσίπερφιλιντ είναι ο 52ος αρχιτέκτονας που βραβεύεται με το Pritzker Architecture Prize, διαδεχόμενος τον Φράνσις Κερέ (Francis Kéré) το 2022 και τους Αν Λακατόν (Anne Lacaton) και και Ζαν Φιλίπ Βασάλ (Jean-Philippe Vassal) το 2021.Το βραβείο –γνωστό και ως «Νομπέλ Αρχιτεκτονικής»– που καθιερώθηκε από την οικογένεια Pritzker στο Σικάγο μέσω του Ιδρύματος Hyatt, απονεμήθηκε για πρώτη φορά στον αμερικανό αρχιτέκτονα Φίλιπ Τζόνσον (Philip Johnson) το 1979 και έκτοτε απονέμεται κάθε χρόνο σε εν ζωή αρχιτέκτονες.

Συνοδεύεται από 100.000 δολάρια (ΗΠΑ) και ένα χάλκινο μετάλλιο για τον διακριθέντα που του απονέμεται κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, η οποία κάθε φορά λαμβάνει χώρα σε έναν αρχιτεκτονικά σημαντικό χώρο ανά τον κόσμο. Φέτος, όπως προαναφέρθηκε,  είναι η σειρά της Αθήνας, με την τελετή απονομής να φιλοξενείται στις 24 Μαΐου στον αρχαιολογικό χώρο και το  μουσείο της Αρχαίας Αγοράς Αθηνών.