Σαρλ Μισέλ σε θερμή χειραψία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε παλαιότερη συνάντησή τους | Kenzo Tribouillard, Pool Photo ΑΡ
Επικαιρότητα

Στον Μητσοτάκη ο Σαρλ Μισέλ ενόψει της Συνόδου της 24ης Σεπτεμβρίου – Τι θα ζητήσει

Επί τάπητος η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για Διεθνή Διάσκεψη. Νέα ελληνοτουρκική συνάντηση στο ΝΑΤΟ σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων
Protagon Team

Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ υποδέχεται στις 12:30, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών στις 24-25 Σεπτεμβρίου για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.

Στη συνάντηση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα θέσει εκ νέου την πρότασή του για τη σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για την Ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή της Τουρκίας, κάτι όμως που δεν είναι τόσο πιθανό με δεδομένη την επίμονη στάση της Αγκυρας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και με τα τουρκικά ερευνητικά να κόβουν βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Επόμενος σταθμός του κ. Μισέλ θα είναι η Λευκωσία την Τετάρτη, όπου και θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Στις 17:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι και αμέσως μετά, στις 18:00, θα δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στις 21:00, ο Πρωθυπουργός θα έχει δείπνο εργασίας με τον ομόλογό του της Αλβανίας, Εντι Ράμα.

Σήμερα Τρίτη, εν τω μεταξύ, πραγματοποιείται στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η νέα ελληνοτουρκική συνάντηση, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, στο πλαίσιο του κειμένου προτάσεων του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση αναμένεται να παρουσιαστούν οι τουρκικές θέσεις επί του κειμένου θέσεων που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στη συνάντηση της προηγούμενης εβδομάδας.

Στόχος να υπάρξει ένα τεχνικό κείμενο αρχών, στο πλαίσιο του «σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών».