Ο Πρωθυπουργός στη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο την Παρασκευή | INTIMEnews/Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού
Επικαιρότητα

Στον Μητσοτάκη ο Ιερώνυμος ενόψει Πάσχα

Ανησυχία για το αν και πώς θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες, κυρίως τη Μεγάλη Εβδομάδα, και επιθυμία του Αρχιεπίσκοπου να έχει μια εικόνα πριν από την επόμενη Σύνοδο της Ιεράς Συνόδου, όπου θα ενημερώσει τους ιεράρχες
Protagon Team

Τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον οποίο και συζήτησε την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των τακτικών επαφών του Πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο, ωστόσο είναι σαφές ότι η ατζέντα αυτού του τετ α τετ αφορούσε τη λειτουργία των ναών, καθώς πλησιάζουμε προς το Πάσχα –και με δεδομένο ότι πέρυσι οι σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία είχαν επιδεινωθεί, ακριβώς εξαιτίας των αυστηρών μέτρων ανάσχεσης της διασποράς του κορονοϊού.

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και ο Αρχιεπίσκοπος συμφώνησαν ότι ο αριθμός των πιστών που θα βρίσκονται εντός των ναών θα καθοριστεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα ισχύουν εκείνη την περίοδο, καθώς και από τις συστάσεις των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα πάντως με εκκλησιαστικές πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος ήθελε πριν από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου του Απριλίου να έχει μια πρώτη εικόνα για το ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης, ώστε να ενημερώσει και το σώμα των ιεραρχών.

Η εικόνα είναι ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα από πέρυσι, αλλά αυτό δεν λέει και πολλά. Πέρυσι οι πιστοί δεν μπόρεσαν καν να πάνε στις εκκλησίες για τη Μεγάλη Εβδομάδα ή την Ανάσταση. Το τι θα σημαίνει «καλύτερα από πέρυσι», λοιπόν, χωράει πολλή συζήτηση.

Οπως πολλή συζήτηση χωράει και το θέμα που έχει προκύψει με το τρίτο κύμα και την έξαρση της φονικής επιδημίας, αν θα επιτραπεί στους πολίτες να κάνουν Πάσχα ή θα χρειαστεί περαιτέρω υπομονή για ένα ασφαλέστερο και ομαλό καλοκαίρι, όπως έχουν αρχίσει να προτείνουν και κάποιοι εκ των επιστημόνων.