Σε πέντε νέους έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια, απονεμήθηκαν τα επιστημονικά βραβεία του Ιδρύματος Μποδοσάκη για το 2019, σε εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, την Τετάρτη.
Το βραβείο στον τομέα των Εφαρμοσμένων Επιστημών/Τεχνολογίας απονεμήθηκε στον καθηγητή στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασσαχουσέτης (MIT), Κωνσταντίνο Δασκαλάκη.
Στον τομέα των Κοινωνικών Επιστημών τα βραβεία απονεμήθηκαν στον αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, Λουκά Καραμπαρμπούνη, καθώς επίσης και στον αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μπράουν, Στέλιο Μιχαλόπουλο.
Στον τομέα των Βασικών Επιστημών, το βραβείο κατέκτησε ο επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ, Γιάννης Μπουρμπάκης.
Το βραβείο στον τομέα των Βιοεπιστημών κατέκτησε ο αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Μάουντ Σινάι της Νέας Υόρκης, Παναγιώτης Ρούσσος.
«Με τη δράση αυτή, το ίδρυμά μας προσπαθεί να στηρίξει την αριστεία και την αξιοκρατία. Στόχος του ιδρύματος είναι να προβάλλουμε διεθνώς καταξιωμένους έλληνες επιστήμονες κάτω των 40 ετών, που μπορούν να λειτουργήσουν ως υγιή πρότυπα για τις νεότερες γενιές», τόνισε ο πρόεδρος του ιδρύματος Μποδοσάκη, Δημήτρης Βλαστός.
Επιπλέον ο κ. Βλαστός υπογράμμισε: «Θεωρούμε ότι η αναγνώριση των αρίστων είναι μία κίνηση που επιβάλλεται για να μεταφέρει το αισιόδοξο μήνυμα ότι η Ελλάδα διαθέτει τους ανθρώπους για να οικοδομήσουν το μέλλον της. Η αριστεία στη σύγχρονη Ελλάδα είναι μία έννοια παρεξηγημένη, προσβάλλει τους μέτριους και πανικοβάλει το πολιτικό σύστημα. Δεν θα έπρεπε όμως να είναι έτσι. Επιβάλλεται λοιπόν η χώρα μας να προσπαθήσει να κερδίσει το σύστημα της αριστείας, στα σχολεία της, στα πανεπιστήμιά της , στα ερευνητικά της κέντρα. Πρέπει η πολιτεία μας να καταλάβει ότι το κοινωνικό σύνολο κερδίζει από την αριστεία».
«Η Ελλάδα είναι σε θέση να παράγει με τα παιδιά της επιστημονικό έργο με διεθνή αναγνώριση και ακτινοβολία αρκεί να τους εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα ανοιχτές αμοιβές, ανοιχτές υποδομές, ασφάλεια. Βασικό κριτήριο για την απονομή τους είναι η εξαιρετική συμβολή των υποψηφίων στον τομέα τους με πρωτοποριακό και ολοκληρωμένο έργο. Ολοι μας αισθανόμαστε πραγματικά υπερήφανοι για το έργο τους και την προσφορά τους στην επιστήμη και στον τόπο τους», κατέληξε ο κ. Βλαστός.
«Είναι μεγάλη μου τιμή η επιλογή μου για το επιστημονικό βραβείο Μποδοσάκη. Η χώρα μας έχει ανάγκη από στήριξη της αριστείας και από πρότυπα στον τομέα των γραμμάτων και έχει να επιδείξει εξαιρετικούς επιστήμονες εντός και εκτός των συνόρων της», επισήμανε ο κ. Δασκαλάκης.
«Το βραβείο αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίτευγμα για έναν νέο έλληνα επιστήμονα. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων», ανέφερε ο κ. Καραμπαρμπούνης.
Από την πλευρά του, ο κ. Μιχαλόπουλος σημείωσε: «Τα επιστημονικά βραβεία του ιδρύματος Μποδοσάκη αποτελούν για εμάς τους νέους έλληνες επιστήμονες πηγή έμπνευσης και υπερηφάνειας».
«Το βραβείο του ιδρύματος Μποδοσάκη αποτελεί μεγάλη διάκριση για έναν νέο επιστήμονα αποτελεί. Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουρμπάκης.
Ο κ. Ρούσσος αφού ευχαρίστησε το ίδρυμα, τόνισε: «Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω και όλους τους μέντορές μου γιατί χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα είχα φτάσει ως εδώ».
Ολοι οι βραβευθέντες κατά τη διάρκεια της τελετής παρουσίασαν συνοπτικά το έργο τους.
Η θεσμοθέτηση των «Επιστημονικών Βραβείων Ιδρύματος Μποδοσάκη», στο πλαίσιο των κοινωφελών δραστηριοτήτων του ιδρύματος στον χώρο της παιδείας, έχει σκοπό να αναγνωρίσει και να ενισχύσει το δημιουργικό έργο των νέων ελλήνων επιστημόνων ηλικίας έως 40 ετών.
Η απονομή των βραβείων έχει, επίσης, σκοπό να επιβραβεύσει τη συνεχή και συνεπή προσπάθεια των επιστημόνων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για την προαγωγή της επιστήμης.