Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς | Matt Dunham/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Στον Κουρτς ο Μητσοτάκης – Αλληλεγγύη της Αυστρίας στην Ελλάδα για το Μεταναστευτικό

Μετά το Βερολίνο και τη στήριξη που έλαβε εκεί, ο Πρωθυπουργός συναντάται με τον καγκελάριο της Αυστρίας, ο οποίος από την πρώτη στιγμή άσκησε δριμεία κριτική για τη στάση της Τουρκίας στον Εβρο
Protagon Team

Την αλληλεγγύη και τη ρητή στήριξη, που έχει εκφράσει ο ίδιος τις τελευταίες ημέρες για την Ελλάδα, αναμένεται να επαναλάβει ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, κατά τις συνομιλίες που θα έχει το απόγευμα της Τρίτης στη Βιέννη με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας, όπως έχει διαμηνύσει, «η Ελλάδα χρειάζεται την πλήρη αλληλεγγύη και στήριξη», ο καγκελάριος Κουρτς έχει ανακοινώσει τη συμπαράστασή του προς την Ελλάδα σε διμερές επίπεδο. Εδωσε μάλιστα εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ να δρομολογήσει τις αυστριακές υποστηρικτικές παροχές σε συνεννόηση με την ελληνική πλευρά.

«Πέραν της ενίσχυσης της Frontex, η Αυστρία συμβάλλει επιπλέον με άμεση βοήθεια για την Ελλάδα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, ώστε τα ελληνικά σύνορα προς την Τουρκία να παραμείνουν κλειστά και να μην ενδώσουμε στο παιχνιδάκι του Ερντογάν», ανέφερε χαρακτηριστικά την Κυριακή ο καγκελάριος.

Σημείωσε ακόμη ότι «παράλληλα με εφοδιασμό σε προσωπικό και υλικό, θα υποστηρίξουμε την Ελλάδα με το ποσό του ενός εκατ. ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη φροντίδα των προσφύγων στα ελληνικά νησιά και στα σύνορα της χώρας».

Σε διαδοχικές δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα, ο ίδιος είχε τονίσει μεταξύ άλλων ότι «το σημαντικότερο τώρα είναι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και ως Ευρωπαϊκή Ενωση να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι δεν αφήνουμε να μας εκβιάζει ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν».

Ηδη την περασμένη Τρίτη, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ασκήσει ανοιχτά δριμεία κριτική προς τον τούρκο πρόεδρο για την «πρωτοφανή όσο και προκλητική» ανακοίνωσή του περί ανοίγματος των συνόρων προς την Ελλάδα. Κατήγγειλε ευθέως τον Ταγίπ Ερντογάν, ότι οργάνωσε «συνειδητά αυτή την επέλαση προσφύγων», που γίνεται «τελείως στοχευμένα», μόνον προς τα ελληνικά σύνορα και όχι και προς τη Βουλγαρία.

«Δεν είναι πρόσφυγες από την Ιντλίμπ, δηλαδή, κατ’ ευθείαν από τη Συρία, αλλά άνθρωποι που ζουν εδώ και χρόνια στην Τουρκία» παρατήρησε ο Σεμπάστιαν Κουρτς.