Προσωρινά κρατούμενες κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους, η προϊσταμένη και μία ακόμη υπάλληλος της ΔΟΥ Χαλκίδας – η επονομαζόμενη «Λίνα», που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολύκροτη υπόθεση της «φάμπρικας» των εκβιασμών.
«Με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση της διευθύντριας της εφορίας Χαλκίδας και μιας εκ των συνεργατών της. Οι κατηγορούμενες θα ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους και συγκεκριμένα θα ασκήσουν το δικαίωμα της προσφυγής κατά της συγκεκριμένης διάταξης, με δεδομένο πως η διάταξη αυτή στηρίζεται στην πιθανολόγηση διάπραξης από τις ίδιες ενδεχομένως και νέων αδικημάτων, χωρίς να καθορίζονται ποια είναι αυτά. Θεωρούμε πως όλο αυτό είναι μια εφεύρεση η οποιά στηρίζεται τόσο στην πίεση των ημερών όσο ικα στην αδιανόητη δήλωση του υπουργού κ. Χατζηδάκη, που είπε πως αυτός δεν στηρίζει κλέφτες, λες κι έβγαλε απόφαση ήδη… τώρα περιμένουμε την επιβολή της ποινής. Θεωρούμε πως η διάταξη αυτή θα καταπέσει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών», δήλωσε ο συνήγορός τους.
Αμφότερες οι κατηγορούμενες αρνούνται τις κατηγορίες σε βάρος τους, ενώ η ίδια η διευθύντρια της ΔΟΥ εμφανίζεται να υποστηρίζει ακόμη και για τα «τεφτέρια» της σπείρας των εκβιαστών που βρέθηκαν στο σπίτι της, ότι έχουν να κάνουν με έσοδα της ΔΟΥ!
Οι επτά συλληφθέντες – η 50χρονη διευθύντρια (και φερόμενη αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης) ο 52χρονος υποδιευθυντής, τρεις ακόμη υπάλληλοι 67, 54 και 50 ετών, αντίστοιχα, μία 56χρονη που είχε τον ρόλο διεκπεραιωτή, καθώς και ο (γνωστός στη Χαλκίδα) 62χρονος λογιστής- οδηγήθηκαν ην Παρασκευή ενώπιον ανακριτή. Σε βάρος τους, υπενθυμίζεται, έχει σχηματιστεί δικογραφία –κατά περίπτωση- για εγκληματική οργάνωση, δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος, εκβίαση και απόπειρα αυτής κατ’ επάγγελμα, δωροδοκία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και όπλα.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμα ένας υπάλληλος της τοπικής Εφορίας, τέσσερις λογιστές και ένας ιδιώτης που δεν συνελήφθησαν καθώς είχε παρέλθει το αυτόφωρο.
Λίγες ώρες μάλιστα πριν περάσουν οι κατηγορούμενοι το κατώφλι του ανακριτή, πρόσωπα από το περιβάλλον τους επιχείρησαν να σηκώσουν από τραπεζικούς λογαριασμούς ποσά άνω των 100.000 ευρώ, ενώ φέρονται να προσπαθησαν ακόμη και να κλείσουν λογαριασμούς με υψηλά ποσά, τα οποία πλέον ελέγχονται για το κατά πόσο προέρχονται από τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης των εφοριακών.
«Πάγωμα» καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων
Ηδη από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δόθηκε εντολή για το «πάγωμα» όλων των περιουσιακών στοιχείων των εμπλεκόμενων εφοριακών στη ΔΟΥ Χαλκίδας, για τους οποίους υπάρχουν υπόνοιες ότι αποκόμισαν χρηματικά ποσά από εγκληματικές δραστηριότητες και στη συνέχεια τα ανέμειξαν με άλλα περιουσιακά τους στοιχεία, τα ιδιοποιήθηκαν παρανόμως και τα χρησιμοποίησαν στις εν γένει οικονομικές δραστηριότητες τους με στόχο τη νομιμοποίησή τους.
Με διατάξεις του, ο επικεφαλής της Αρχής, Χαράλαμπος Βουρλιώτης δέσμευσε όλους τους λογαριασμούς, τις θυρίδες καθώς και την ακίνητη περιουσία των οκτώ φυσικών και νομικών προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση της ΔΟΥ Χαλκίδας.
Παράλληλα «τρέχει« και η έρευνα της Ανεξάρτητης Αρχής για όλα τα περιουσιακά στοιχεία των κατηγορουμένων προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά αποκτήθηκαν μέσω της «φάμπρικας» του είχε στηθεί στη ΔΟΥ Χαλκίδας.
Οι καταθέσεις και οι διάλογοι
Χαρακτηριστική για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν οι εκβιαστές εφοριακοί και οι συνεργάτες τους στην Χαλκίδα, είναι η κατάθεση επιχειρηματία, ο οποίος ενώ δικαιούταν επιστροφή φόρου 90.000 ευρώ, η απάντηση που λάμβανε από τους αρμόδιους υπαλληλους στην τοπική ΔΟΥ, ήταν αρνητική.
Σύμφωνα πάντα με όσα είπε στην κατάθεσή του, υπάλληλος της Εφορίας έσπευσε να μεσολαβήσει για να «λυθεί το πρόβλημα του» και τον συνόδευσε μάλιστα μέχρι το γραφείο της διευθύντριας της ΔΟΥ όπου και έγινε η σχετική συνάντηση:
«Συνάντησα την 67χρονη στο γραφείο της. Εκεί, μεταξύ άλλων, μου είπε ότι το κράτος δεν έχει χρήματα και ότι ουσιαστικά αυτές τις υποθέσεις η συγκεκριμένη εφορία της καθυστερεί πάρα πολύ. Επειδή δεν επρόκειτο για μικρό ποσό τη ρώτησα τι πρέπει να κάνω για να προχωρήσει η διαδικασία. Σε αυτό το σημείο μου είπε να πάμε μαζί στο γραφείο της διευθύντριας προκειμένου να γνωριστούμε και να δούμε αν μπορεί να αλλάξει κάτι».
«Δρούσαν σαν μαφία, εγώ το ένιωσα», περιέγραψε στον ΑΝΤ1 άλλος επιχειρηματίας-θύμα της εγκληματικής οργάνωσης. «Οταν έφυγα από εκεί, έφυγα με το σκεπτικό ότι ήταν μαφία. Μου είπαν μην τολμήσεις να μιλήσεις, εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά, δεν υπήρχε πιο ξεκάθαρο μήνυμα, δεν είχε κάτι άλλο να μου πει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εφοριακοί του είπαν «δεν πρόκειται να πάρεις αυτά που δικαιούσαι».
«Δεν ζήτησα τίποτα να μου διαγράψουν, την επιστροφή μου ζήτησα», διευκρίνισε, εκείνο, όμως «μου ζήτησαν να τους δώσω ένα 5% από την επιστροφή φόρο. “Ττόσα λεφτά θα πάρεις και λίγο είναι”, μου είπαν, σαν τους χρωστάω χάρη», συμπλήρωσε στην περιγραφή του.
Ο σχετικός διάλογος που καταγράφηκε, έχει ως εξής:
Υπάλληλος: Είδα τα έχουμε βάλει στην τράπεζα.
Επιχειρηματίας: Α έχουν μπει; Έγινε, έγινε.
Υπάλληλος: Ήδη τα έχω σπρώξεις στην τράπεζα. Ότι ήρθα από πάνω – κάτω. Σε ευχαριστεί πολύ.
Επιχειρηματίας: Ναι, ναι
Υπάλληλος: Αλλά να ξέρεις ότι σε προσέχει, λέει.
Επιχειρηματίας: Εντάξει ωραία, ευχαριστώ.
Για μια άλλη υπόθεση η διευθύντρια, η 67χρονη υπάλληλος κι ένας ακόμη υπάλληλος της Εφορίας έλαβαν 2.000 εύρω. Στη συνομιλία που καταγράφηκε από τους αστυνομικούς ακούγονται τα εξής:
67χρονη υπάλληλος: Μπορείς να έρθεις μέχρι εδώ; Έλα να σου πω, ο άλλος έφερε δύο, ένα πήρε αυτή (εννοεί τη διευθύντρια) , ανέβηκα πάνω σε ότι έχω ιερό, ένα χιλιάρικο της έδωσα και από 500 ευρώ εμείς. Τι να κάνουμε δεν πειράζει.
Υπάλληλος: Ναι εεε, θες να έρθω από εκεί;
67χρονη υπάλληλος: Ναι έλα
Σε μία ακόμη περίπτωση απαιτήθηκε το ποσό των 20.500 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν οι “υπηρεσίες” της διευθύντριας, της 67χρονης υπαλλήλου και δύο ακόμα συναδέλφων τους οι οποίοι έχουν επίσης συλληφθεί. Η προϊσταμένη της ΔΟΥ θα έπαιρνε 10.500 η, 67χρονη υπάλληλος 5.000, ενώ οι άλλοι δύο από 3.000 και 2.000 ευρώ αντίστοιχα.
Διευθύντρια: Μια χαρά, εντάξει
67χρονη υπάλληλος: Εεεε, δύο εεε
Διευθύντρια: Ναι
67χρονη υπάλληλος: Δέκα μισό εσύ, εεεε πέντε εγώ
Διευθύντρια: Ντάξει θα δούμε, ναι ρε παιδί μου. Όπως το είπες ναι
67χρονη υπάλληλος: Άντε για να σου πω τρία ο τέτοιος και δύο ο άλλος
Διευθύντρια: Τρία δύο εεε παιδί μου όπως το είπες
Σε έτερη συνομιλία μεταξύ της διευθύντριας και της 56χρονης διεκπεραιώτριας γίνεται αναφορά σε εταιρεία η οποία πρέπει να έχει δηλώσει πλασματικά ποσά.
Διευθύντρια: Εχει βάλει πολλά ρε συ, έχει βάλει 200 χιλιάδες «μούσι».
Διεκπαιρεώτρια: Χριστός κι Απόστολος
Διευθύντρια: Διακόσιες, τριακόσιες πόσα είναι, ναι είναι μούσι τελείως.
Διεκπαιρεώτρια: Να πούμε 30 αβλεπί για να κλείσει, αλλιώς διακόσια σου λέει εγώ.
Διευθύντρια: Κάτσε να δω πως θα είναι ρε παιδί μου. Κάτσε να δω πόσα είναι.
Σε άλλη περίπτωση, η 67χρονη υπάλληλος απαιτούσε εκβιαστικά -κατόπιν εντολής της διευθύντριας- €2.000 προκειμένου να εκδώσουν παράτυπα φορολογική ενημερότητα σε άλλον «πελάτη». Στην υπόθεση μεσολάβησε η 56χρονη διεκπεραιώτρια.
Διεκπαιρεώτρια: Αν μπορέσεις να δώσεις δύο χιλιάρικα, το δίνουν τώρα.
«Πελάτης»: Δύο χιλιάρικα;
Διεκπαιρεώτρια: Ε ναι… Εντάξει πρόσεχε μην πεις κουβέντα και μαθευτεί…. γιατι δεν θα εξυπηρετηθείς πάλι από εκεί πέρα με τίποτα.
«Νιώθω πάρα πάρα πολύ μεγάλη στεναχώρια, είναι άνθρωποι που τους ξέρουμε χρόνια. Αναγκαστήκαμε να γίνουν αυτά που έγιναν, δεν είναι κάτι απλό για εμένα. Είναι άνθρωποι που τους γνωρίζουμε, ούτε είμαι ένας άνθρωπος εκδικητικός», δήλωσε στο Μega ένα ακόμη θύμα του κυκλώματος και συγκεκριμενα ο επιχειρηματίας με τον φάκελο των 10.000 ευρώ, από τον οποίο άρχισε να ξευτιλίγεται το κουβαρι της υπόθεσης.
Το φως τη δημοσιότητας εν τω μεταξύ βλέπουν και νέα ντοκουμέντα (βίντεο κάτω) από τις παρακολουθήσεις των εμπλεκομένων από τους Αδιάφθορους της Εσωτερικών Υποθέσεων.
Τι λέει ο δικηγόρος των εφοριακών
Από την πλευρά του ο δικηγόρος της εφόρου και ενός ακόμη στελέχους της Εφορίας Χαλκίδας, επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σοβαρότητα του αδικήματος στο οποίο υπέπεσαν:
«Η εντολέας μου αυτό που λέει είναι αυτό που συνήθως γίνεται, ότι υπάρχουν τέτοιου είδους ‘’δωράκια’’ πολλές φορές, άλλα όχι κατ’ απαίτηση δική τους. Σήμερα αυτό που θα κριθεί είναι αν μέχρι να γίνει το δικαστήριο τους, θα παραμείνουν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους».
«Η δίωξη είναι ιδιαίτερα βαρύτατη κι αυτό δεν έχει να κάνει με το ποσό. Έχει να κάνει με το αν παρενέβη τα καθήκοντά της στην υπηρεσία δωροδοκούμενη. Αυτό είναι κακούργημα κι αντιμετωπίζουμε παραπάνω του ενός. Έχουμε την σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, τη διακεκριμένη περίπτωση δωροληψίας και την εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος», ειπε για το κατηγορητήριο.
Σε κάθε περίπτωση, η γραμμή που όπως φαίνεται θα ακολουθήσουν οι κατηγορούμενοι εφοριακοι, είναι πως «αρνούνται απολύτως ότι ουδέποτε εκβίασαν ή πίεσαν κάποιον να τους δώσει χρήματα».
«Οπου υπάρχει δωροληψία, τότε υπάρχει και δωροδοκία, που είναι επίσης ένα ποινικό αδίκημα. Η σύλληψή τους έγινε στα πλαίσια του αυτοφώρου, όταν εμφανίστηκε ένας επιχειρηματίας στην Εφορία, πήγε στο γραφείο της Εφόρου, άφησε κάποια χρήματα και συνάντησε συμπωματικά κάποιους αστυνομικούς και τους είπε ‘’μόλις πήγα στην έφορο και την ‘’λάδωσα’’ και της έδωσα 10 χιλιάδες ευρώ’’. Μόνο που εκεί ο αστυνομικός δεν συνέλαβε τον επιχειρηματία, ενώ είναι υποχρεωμένος να το κάνει και είναι παράβαση καθήκοντος», επέμεινε ο δικηγορος και συμπλήρωσε λέγοντας:
«Η δική μας η θέση είναι ότι δεν υπάρχει κανένα κύκλωμα. Για να υπάρχει εγκληματική οργάνωση στο Δημόσιο έχει νομολογηθεί από τα ελληνικά δικαστήρια ότι πρέπει να έχει τουλάχιστον διάρκεια ενός χρόνου»
Η ίδια η προϊσταμένη της Εφορίας -και φερόμενη ως αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης- φέρεται να υποστήριξε στους αστυνομικούς:
«Πριν ακόμα λάβω τη θέση μου ως προϊσταμένη στη Δ.Ο.Υ. Χαλκίδας το Σεπτέμβριο 2023, γνώριζα ότι υπήρχαν υπάλληλοι που λάμβαναν παράνομα χρηματικά ποσά για την παροχή φορολογικών “διευκολύνσεων” σε εταιρείες. Οταν ανέλαβα τη θέση της Προϊσταμένης, με προσέγγισαν η …. (ανέφερε το όνομα της 67χρονης υπαλλήλου που συνελήφθη) και η … (ανέφερε το όνομα της 56χρονης διεκπεραιώτριας που επίσης συνελήφθη), αναφέροντας ότι με τον τρόπο που ενεργούν τόσα χρόνια, όλοι είναι ικανοποιημένοι και θα μπορούσα να έχω και εγώ έξτρα εισόδημα ως βοήθημα για τις δικές μου ανάγκες, πείθοντάς με να συμμετέχω ως Προϊσταμένη στις παράνομες ενέργειες».
Σε καταγεγραμμένη συνομιλία πάντως της διευθύντριας με τον λογιστή που συμμετείχε στο κύκλωμα, φαίνεται ότι όχι μόνο ήξεραν ποιους θα «χτυπήσουν», αλλά και πόσο έτοιμοι ήταν να ενδώσουν στις πιέσεις τους και να δώσουν τα χρήματα που ζητούσαν:
Λογιστής: Ο … ήταν να έρθει, να πάρουμε τηλέφωνο τον … δεν ήρθε. Οπότε…
Διευθύντρια: Ο … έχει στην τράπεζα τώρα 75.000, ανοίξαμε τους λογαριασμούς.
Λογιστής: Πόσα έχει;
Διευθύντρια: 75
Λογιστής: Α, έχει λεφτουδάκια.
Διευθύντρια: Έχει λεφτουδάκια.
Λογιστής: Και 600 που θα πάρει;
Διευθύντρια: Ναι, έχει.
Λογιστής: Μήπως πρέπει να την πάρουμε την υπόθεση;
Διευθύντρια: Δεν ξέρω. Γι’ αυτό σου κρατάω ακόμα.
Λογιστής: Το ξανασκέφτομαι τώρα.
Διευθύντρια: Ναι, δεν ξέρω.
Λογιστής: Και εγώ αυτές τις επιφυλάξεις έχω.
Σε άλλη συνομιλία καταγράφονται ανησυχίες για τον πολυδάπανο τρόπο ζωής του (επίσης πλέον συλληφθέντος) υποδιευθυντή της ΔΟΥ, ο οποίος έκανε ακριβές αγορές και ταξίδια, την ώρα που τόσο η αρχηγός, όσα άλλα μέλη της οργάνωσης είχαν αρχίσει να φοβούνται ότι θα γίνουν αντιληπτοί μόνο και μόνο από τις κραυγαλέες σπατάλες:
Διευθύντρια ΔΟΥ: Τι ευχάριστο; Δεν μου λες, ο Υποδιευθυντής τι δουλειά έχει στο Σικάγο;
Υπάλληλος ΔΟΥ: Σικάγο πήγε;
Διευθύντρια ΔΟΥ: Ναι
Υπάλληλος ΔΟΥ: Εσύ να τα δεις και εγώ
Διευθύντρια ΔΟΥ: Ναι
Υπάλληλος ΔΟΥ: Εσύ να τα δεις και εγώ
Διευθύντρια ΔΟΥ: Έχει πάει σε ένα ξενοδοχείο που κάνει 500 ευρώ την ημέρα.
Υπάλληλος ΔΟΥ: Πω και θέλεις να του δώσεις και πολλά ε; Χίλια δώσε του και βάστα το χίλιαλο. Θα σε πνίξω άμα του δώσεις περισσότερα.