Στα ρηχά, στον Αλιμο, ξαναβγήκε ο νεαρός ζιφιός, το φαλαινοειδές που εθεάθη και διεσώθη προσωρινά -καθώς είχε χάσει τον προσανατολισμό του- την Πέμπτη στα Λιμανάκια Βουλιαγμένης.
Ο ζιφιός (Ziphius cavirostris) είναι ένα κητώδες μέσου μεγέθους, με εμφάνιση που θυμίζει μεγάλο δελφίνι και μήκος που φθάνει έως και τα 6 μέτρα.
Πολύ σοβαρή κρίνεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης και των πρώτων αιματολογικών εξετάσεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, η κατάσταση της υγείας της νεαρής φάλαινας.
Από την λεπτομερή κλινική εξέταση διαπιστώθηκε ότι φέρει σοβαρή κάκωση στην κάτω σιαγόνα (ρύγχος) και πολλαπλά επιφανειακά τραύματα στο δέρμα.
Εγινε αιμοληψία για τη διενέργεια αιματολογικών, βιοχημικών και ιολογικών εξετάσεων για τη διερεύνηση και πιθανών άλλων παθολογικών καταστάσεων.
Από τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων διαπιστώθηκε ότι η φάλαινα παρουσιάζει σοβαρή αφυδάτωση, λευκοπενία και αναιμία.
Οπως έγινε γνωστό, αναμένονται τα αποτελέσματα ιολογικών και άλλων εξιδεικευμένων εξετάσεων από την Κτηνιατρική Σχολή του ΑΠΘ.
Στο θηλαστικό χορηγείται υποστηρικτική αγωγή με υγρά, ηλεκτρολύτες καθώς και κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Το ζώο παρακολουθείται στενά, ενώ οι αιματολογικές καθώς και οι βιοχημικές εξετάσεις θα επαναληφθούν απόψε το βράδυ και αύριο το πρωί.
Οι ζιφιοί είναι πολύ δύσκολο να παρατηρηθούν και να μελετηθούν λόγω του μεγάλου χρόνου κατάδυσής τους (20 έως 80 λεπτά) και της «ήσυχης» συμπεριφοράς τους εν γένει.
Στα Λιμανάκια της Βουλιαγμένης, άνδρες του Λιμενικού Σώματος με τη συνδρομή της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, κατάφεραν να οδηγήσουν το φαλαινοειδές στα ανοιχτά.
Την Παρασκευή ωστόσο, ο ζιφιός βγήκε ξανά στα ρηχά στην παραλία Αλίμου, με τους ειδικούς να εκφράζουν φόβους για το αν τελικά θα καταστεί δυνατό να σωθεί το θηλαστικό.