Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκανε δεκτές προς συζήτηση τις προσφυγές κατά του νόμου Παππά και εισέρχεται πλέον σε διαδιακασία εξέτασης της συνταγματικότητάς του. Οι προσφυγές έγιναν παραδεκτές από ισχυρή πλειοψηφία των μελών του ΣτΕ και ψήφους 16-9 και παρά την υπέρ του αντιθέτου εισήγηση του εισηγητή. Ασφαλώς πρόκειται για μία εξέλιξη που δεν θεωρείται θετική για την κυβέρνηση καθώς πλέον είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ο νόμος Παππά να κριθεί αντισυνταγματικός.
Στο ξεκίνημα της συνεδρίασης απορρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Alpha, Star και της κυπριακής εταιρείας «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP), συμφερόντων του Γιάννη Βαρδινογιάννη. Οι τηλεοπτικοί σταθμοί είχαν καταθέσει νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που επικεντρώνονταν στα «πόθεν έσχες» των διαγωνιζομένων – με άλλα λόγια, οι τηλεοπτικές εταιρείες στρέφονταν η μία κατά της άλλης. Το σκεπτικό των αποφάσεων για τα ασφαλιστικά μέτρα θα δημοσιευθεί μέσα στις επόμενες μέρες.
Την ίδια στιγμή, προδιαγεγραμμένο δείχνει το αδιέξοδο για την προγραμματισμένη για την Τετάρτη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, με αντικείμενο τη συγκρότηση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης.
Σε ό,τι αφορά το ΣτΕ, όπως έχει γίνει γνωστό, ένας σύμβουλος, ο Αριστόβουλος Βώρος, δεν είναι σε θέση να παραστεί στη διάσκεψη γιατί υπέστη έμφραγμα και νοσηλεύεται, ενώ ένας άλλος σύμβουλος (αναπληρωματικό μέλος) που έσπασε το πόδι του στην Κρήτη, είναι σε αναρρωτική άδεια και δεν συμμετέχει στις διασκέψεις που έχουν γίνει έως τώρα.
Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος διέταξε τη Δευτέρα πειθαρχική έρευνα σε βάρος υψηλόβαθμου Συμβούλου της Επικρατείας που μετέχει στην διάσκεψη έπειτα από δημοσιεύματα του Τύπου που αφορούσαν θέματα που άπτονται της προσωπικής του ζωής – μετά την τουλάχιστον περίεργη διαρροή emails που τον αφορούσαν σε ιστοσελίδες.
Η απουσία ενός τακτικού και ενός αναπληρωματικού μέλους της σύνθεσης που εξετάζει τις τηλεοπτικές άδειες δεν σηματοδοτεί εξελίξεις, διότι υπάρχει ήδη στη σύνθεση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναπληρωματικός σύμβουλος ο οποίος μπορεί καταρχάς να καλύψει το κενό.
Με δεδομένη την αδυναμία συμμετοχής αυτών των δικαστικών και επειδή οι αναπληρωτές στην Ολομέλεια είναι μόνον δύο, δικαστικές πηγές δεν απέκλειαν νωρίτερα την Τρίτη, το ενδεχόμενο να ματαιωθεί η διάσκεψη. Δεν απέκλειαν μάλιστα να υπάρξει εμπλοκή και με άλλα ζητήματα, όπως αυτό του μέλους έναντι του οποίου εκκρεμεί πειθαρχικός και ποινικός έλεγχος, οδηγώντας στην ματαίωση ακόμη και επ’ αόριστο.
Δικαστικές ενώσεις: Ανησυχία για δημόσια ήθη
Με ανακοίνωση σε πολύ υψηλούς τόνους, η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων αλλά και η Ενωση Διοικητικών Δικαστών με αφορμή την πειθαρχική έρευνα από τον υπουργό Δικαιοσύνης κατά του Συμβούλου της Επικρατείας εκφράζουν την ανησυχία τους για την «κατάντια στην οποία διολισθαίνουν τα δημόσια ήθη».
Μιλάνε δε για «δημοσιεύματα που δεν έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον, την λειτουργία της ενημέρωσης και την εξυπηρέτηση της αλήθειας, η ιδιωτική ζωή ενός ανθρώπου, δικαστή εγνωσμένου κύρους, υποκλέπτεται, διαστρέφεται και προσφέρεται βορά στον καραδοκούντα κίτρινο Τύπο και το μέρος της κοινής γνώμης που διαμορφώνεται από αυτόν, φαινόμενο άκρως νοσηρό που συνδέεται με μεθόδους που μετέρχονται φασιστικά καθεστώτα».
Οι Ενώσεις καταγγέλλουν «προσπάθεια εκβιασμού του Ανωτάτου Δικαστηρίου στο οποίο εκκρεμούν μείζονος σημασίας υποθέσεις, όπου επιστρατεύεται το συνηθισμένο όπλο στην φαρέτρα μιας ακόμη μορφής διαπλοκής (κίτρινη δημοσιογραφία- οικονομικά ή και άλλα συμφέροντα) για την ικανοποίηση άνομων επιδιώξεών της. Επομένως η άμεση αντίδραση της Πολιτείας και κατεξοχήν της Δικαιοσύνης στη δημοσιοποίηση στοιχείων της προσωπικής ζωής δικαστή του Συμβουλίου της Επικρατείας που τυγχάνει, όλως συμπωματικά, εν προκειμένω να συμμετέχει και στη συνεδρίαση σχετικά με τη συνταγματικότητα των νομοθετικών παρεμβάσεων στο τηλεοπτικό τοπίο είναι αυτονόητα επιτακτική και αναγκαία».
Σχετικά με την πειθαρχική έρευνα, τονίζουν η Ενωση ότι «βεβαίως δεν άπτεται στην έτσι και αλλιώς συνταγματικά κατοχυρωμένη απαραβίαστη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής», οι δικαστές υποστηρίζουν ότι «πιστεύουμε ότι με την πρέπουσα αμεροληψία, νηφαλιότητα και μυστικότητα, όπως άλλωστε αρμόζει και ο νόμος ορίζει θα ενεργοποιηθούν τα αρμόδια όργανα της δικαιοσύνης. Ανεξάρτητα όμως από την έρευνα αυτή και το αποτελέσματά της η συντελεσμένη ήδη βάναυση προσβολή στα ήθη και στον πολιτισμό της χώρας, πρέπει να βρει την άμεση απάντησή της τόσο στον ποινικό νόμο όσο και στη συνείδηση των πολιτών».
«Μαύρο» στη Δημοκρατία ρίχνει η κυβέρνηση, καταγγέλλει η ΝΔ
Για πρακτικές παρακράτους κατηγόρησε την κυβέρνηση η ΝΔ κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή θεσμικό εκφυλισμό, από μια κυβέρνηση που όσο απομονώνεται από τους πολίτες τόσο ακολουθεί ακραίες μεθόδους που προσβάλλουν το Κράτος δικαίου και τη Δημοκρατία». Σε ανακοίνωσή του, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι «με πρακτικές παρακράτους, επιχειρούν την ηθική εξόντωση όποιου στέκεται εμπόδιο στα σχέδιά τους. Παραβιάζουν ακόμη και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα λειτουργών της Δικαιοσύνης και του Κράτους».
«Πρόκειται, για μία κυβέρνηση που ετοιμάζεται να ρίξει “μαύρο” στην πολυφωνία, “μαύρο” στην ενημέρωση και, εντέλει, “μαύρο” στη Δημοκρατία» καταλήγει η αξιωματική αντιπολίτευση.
Απάντηση της Γεροβασίλη: Εχουμε λαϊκή εντολή για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού πεδίου
«Με αποφασιστικότητα και σεβασμό στους νόμους και τους θεσμούς, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση της λαϊκής εντολής για επιβολή της νομιμότητας και ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Ο,τι ακριβώς αρνήθηκαν να κάνουν, δηλαδή, τα κόμματα της διαπλοκής επί 27 έτη» τονίζει η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, απαντώντας στην ανακοίνωση της ΝΔ. «Η νομιμότητα θα επικρατήσει σε πείσμα όσων δίνουν μάχες οπισθοφυλακής για χάρη της διαπλοκής», τόνισε.
Επίθεση Ποταμιού κατά του «καθεστώτος ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ»
Το γεγονός ότι ο κ. Παρασκευόπουλος «υπουργός Δικαιοσύνης και καθηγητής Νομικής (!)» διέταξε πειθαρχική έρευνα σε βάρος μέλους της Ολομέλειας του ΣτΕ, εν μέσω των συνεδριάσεων του ΣτΕ σχολίασει και το Ποτάμι. «Η έρευνα αφορά δημοσιεύματα που -όλως τυχαίως- ήρθαν στη δημοσιότητα πρόσφατα και αφορούν θέματα που σχετίζονται με την προσωπική ζωή του συγκεκριμένου δικαστικού λειτουργού, ο οποίος – επίσης όλως τυχαίως – σύμφωνα με δικαστικές διαρροές αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά», ανέφερε σκωπτικά σε ανακοίνωση. «Απ’ ότι φαίνεται το καθεστώς ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι αποφασισμένο να χρησιμοποιήσει όλες τις μεθόδους προκειμένου να φιμώσει όλους όσοι θεωρεί ότι θα σταθούν εμπόδιο στα σχέδιά του»
Βενιζέλος: «Επιχείρηση απαξίωσης του ΣτΕ»
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Βενιζέλος, σε παρέμβασή του στη Βουλή τόνισε ότι «το μείζον θέμα θεσμικής εκτροπής είναι αυτό που συμβαίνει στη Δικαιοσύνη. Είναι η συστηματική προσπάθεια άσκησης εκβιασμών. Είναι η οργανωμένη επιχείρηση απαξίωσης του ΣτΕ».
Οπως υπογράμμισε: «Η ιστορία των τηλεοπτικών αδειών εξελίσσεται σε υπαρξιακό πρόβλημα για την κυβέρνηση, αλλά εξελίσσεται και σε μία γιγαντιαία προσπάθεια, απεγνωσμένη βεβαίως και αναποτελεσματική, υπονόμευσης και ευτελισμού της Δικαιοσύνης.
» Το πρόβλημα των τηλεοπτικών αδειών έχει μετατραπεί σε πρόβλημα Δικαιοσύνης με μεθόδους παρακράτους. Με στοχοποίηση δικαστών. Με παραβίαση του σκληρού πυρήνα των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων. Πράγματα που δεν έχουν γίνει και δεν γίνονται σε κανένα δημοκρατικό κράτος.
» Και σας προειδοποιώ: παραβιάζετε τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κινδυνεύει η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με διαδικασία αντίστοιχη με τη διαδικασία που έχει κινηθεί για την Ουγγαρία και την Πολωνία. Οι διαδικασίες αυτές αφορούν τα ΜΜΕ και τη Δικαιοσύνη στις χώρες εκείνες».