Οι μπούρκες είναι απωθητικές, οι στίχοι των τραγουδιών θελκτικοί | twitter
Επικαιρότητα

Πώς έγινε viral η μελωδική διαμαρτυρία με τις μπούρκες

Δύο αφγανές αδελφές τραγουδούν στα social media ντυμένες με το ισλαμικό κάλυμμα του γυναικείου σώματος για να καταγγείλουν την καταπίεση των γυναικών από τους Ταλιμπάν
Protagon Team

Η Σακαγιέκ και η Μάσαλ δεν είναι παρά ψευδώνυμα. Πίσω από αυτά και για τον φόβο των Ταλιμπάν κρύβονται δύο αδελφές από την Καμπούλ που τραγουδούν στα social media ντυμένες με μπούρκες. Ομως τα στιχάκια των τραγουδιών τους καταγγέλλουν τις συνθήκες διαβίωσης στο σημερινό αφγανικό καθεστώς: «Η πένα με την οποία γράφουμε είναι γεμάτη με το αίμα των διαδηλωτών και θα αποδειχθεί πιο δυνατή από τα σπαθιά σας» ήταν το δείγμα στιχουργίας που παρέθεσε η Repubblica.

Οι αδελφές ξεκίνησαν ένα κίνημα ενάντια στο καθεστώς των Ταλιμπάν στο web, μία μουσική διαμαρτυρία. Τα βίντεο με τα τραγούδια τους έχουν γίνει viral στο Facebook και στο Whatsapp. Αν οι μπούρκες απώθησαν, τα στιχάκια έθελξαν. «Είναι σαν να τραγουδάς μέσα από ένα κλουβί» είπε η Σκαγιέκ στο BBC. «Είναι ένας τρόπος να δείξουμε οπτικά αλλά και με λόγια την κατάσταση στην οποία κρατούνται οι γυναίκες στην Καμπούλ» συμπλήρωσε η Μάσαλ.

Φυσικά, οι μπούρκες εμποδίζουν και τους διώκτες τους να τις εντοπίσουν. Διότι οι Ταλιμπαν τις κυνηγούν. «Γνωρίζουμε ότι με αυτά τα τραγούδια θέτουμε σε κίνδυνο τη ζωή μας και τις ζωές των μελών της οικογενείας μας» λένε οι Αφγανές. Οι δυο τους έχουν φύγει από το Αφγανιστάν και πλέον ζουν στο εξωτερικό, όμως κάποιοι άλλοι συγγενείς έχουν μείνει πίσω. «Κάποια ημέρα», λένε τα κορίτσια, «ελπίζουμε να επιστρέψουμε στη χώρα μας».

Οταν ρωτήθηκε από το βρετανικό μέσο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν περιορίστηκε να πει τα απολύτως απαράιτητα: «Η μουσική και τα τραγούδια είναι πολύ επιβλαβή και τα έχουμε απαγορεύσει διότι αποσπούν την προσοχή από την προσευχή».

Οι ισλαμιστές, από το 2021 που επέστρεψαν στην εξουσία έπειτα από την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων, έχουν επιβάλει σαρία που απαγορεύει στις γυναίκες τις πανεπιστημιακές σπουδές και κάθε κοινωνική δράση. «Κάτι έπρεπε να κάνουμε εναντίον αυτών των φριχτών απαγορεύσεων» είπαν οι δύο αδελφές που κατάφεραν να συνθέσουν τραγούδια χωρίς να έχουν μουσικές γνώσεις.

Δεύτερο δείγμα στιχουργίας: «Ο αγώνας είναι ωραίος, οι φωνές των γυναικών ξεκλειδώνουν πόρτες φυλακών». Στα social media δημοσιεύτηκαν χιλιάδες ευνοϊκά σχόλια για τις δύο αδελφές, όμως και κάποια απειλητικά μηνύματα σαν και αυτό: «Οταν σας πιάσουμε, θα σας κόψουμε τις γλώσσες και δεν θα τραγουδήσετε ξανά»… Ωστόσο οι αδελφές δεν πτοούνται: «Θα συνεχίσουμε» λένε.

Τα δύο κορίτσια ονομάτισαν το ντουέτο τους «Τελευταία δάδα». Γιατί; «Επειδή θέλουμε να γίνουμε το φως που θα κατανικήσει το σκοτάδι. Ναι, κάποτε θα το νικήσουμε».