Η Βρετανία ξεκίνησε συνομιλίες για μια νέα συνθήκη συνεργασίας με τη Γερμανία, καθώς η κυβέρνηση των Εργατικών επιδιώκει την «επανεκκίνηση» των σχέσεων με την Ευρώπη μετά την καταστροφική θητεία των Τόρις, που σημαδεύτηκε από το Brexit.
Ο Κιρ Στάρμερ, ο οποίος βρίσκεται στο Βερολίνο και συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Ολαφ Σολτς, δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί μέρος της προσπάθειας να «γυρίσουμε σελίδα στο Brexit».
Οπως σημείωσε το BBC, η Ντάουνινγκ Στριτ δήλωσε ότι η συμφωνία θα καλύπτει τομείς όπως η ενεργειακή ασφάλεια, η τεχνολογία, η άμυνα και η παράνομη μετανάστευση.
Πάντως, ο Στάρμερ απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανενταχθεί το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Σολτς, ο Στάρμερ τόνισε πως θέλει να «επαναρρυθμισθούν» οι σχέσεις των δύο πλευρών.
«Αυτό δεν σημαίνει ανατροπή του Brexit ή επανένταξη στην ενιαία αγορά ή στην τελωνειακή ένωση, αλλά σημαίνει στενότερη σχέση σε αριθμό μετώπων», εξήγησε ο βρετανός πρωθυπουργός.
Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην πρωτοφανή διμερή συμφωνία, η οποία θα βοηθήσει ώστε να ρυθμισθούν εκ νέου και οι σχέσεις της Βρετανίας με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση και την οποία οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την ελπίδα ότι θα υπογράψουν μέχρι το τέλος της χρονιάς.
Η συνθήκη αυτή θα είναι «η ευκαιρία μιας γενιάς» για να συσφίξουν και πάλι οι δύο χώρες τις σχέσεις τους σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων το εμπόριο, η επιστήμη και η τεχνολογία, δήλωσε ο Στάρμερ, ο οποίος πραγματοποίησε στο Βερολίνο την πρώτη διμερή επίσκεψή του.
Πρόσθεσε ότι η συμφωνία καλύπτει επίσης την πρόσβαση στις αγορές της άλλης χώρας και το εμπόριο στη Βόρεια Θάλασσα.
Αν και δεν έχουν γνωστοποιηθεί λεπτομερή σχέδια, οι συζητήσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης στην αγορά αναμένεται να επικεντρωθούν σε τομείς όπως η παροχή βοήθειας στις επιχειρήσεις για τη χορήγηση πιστοποιητικών των προϊόντων τους και η παροχή περισσότερων πληροφοριών σχετικά με τους διαγωνισμούς.
Η Ντάουνινγκ Στριτ πρόσθεσε ότι θα στηριχθεί σε ένα αμυντικό σύμφωνο μεταξύ των δύο χωρών που βρίσκεται ήδη υπό διαπραγμάτευση, το οποίο αναμένεται να οριστικοποιηθεί το φθινόπωρο.
Η συμφωνία αυτή, που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα, προβλέπει ότι οι δύο χώρες δεσμεύονται να αγοράζουν από κοινού περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό και να διευκολύνουν τους στρατούς τους να τον χρησιμοποιούν, καθώς και να αυξάνουν τη συνεργασία σε τομείς όπως ο κυβερνοπόλεμος.
Ο Στάρμερ έχει υποσχεθεί να σφυρηλατήσει μια στενότερη οικονομική σχέση με την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης μιας «πολύ καλύτερης» συμφωνίας για το εμπόριο από αυτή που διαπραγματεύτηκε ο Μπόρις Τζόνσον στα τέλη του 2020.
Η κυβέρνηση των Εργατικών θέλει να συνάψει συμφωνίες με την ΕΕ για τη μείωση των συνοριακών ελέγχων στα τρόφιμα, τη μείωση της γραφειοκρατίας για τους καλλιτέχνες που περιοδεύουν και την ενίσχυση της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, διευκολύνοντας ορισμένους επαγγελματίες να εργάζονται στο εξωτερικό.
Θέλει επίσης να μεσολαβήσει για ένα σύμφωνο ασφαλείας με την ΕΕ, καθώς και για μια νέα συμφωνία επιστροφής αποτυχημένων αιτούντων άσυλο.
Παραμένει ασαφές αν οι Βρυξέλλες θα δεχθούν σημαντικές αλλαγές στην υφιστάμενη εμπορική συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, η οποία πρόκειται να επανεξεταστεί το 2026.
Ο Νιλς Σμιντ, εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Σολτς, δήλωσε ότι οι δύο ηγέτες είναι «λίγο πολύ στην ίδια σελίδα» όσον αφορά την επιθυμία για στενότερη σχέση μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ.
Ο Σολτς δήλωσε από την πλευρά του πως καλωσορίζει τον στόχο του Στάρμερ να βελτιώσει τις σχέσεις της Βρετανίας με την ΕΕ, δεδομένου ότι η Βρετανία είναι απαραίτητη, όπως είπε, για την επίλυση των μεγάλων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
«Είμαι κατευχαριστημένος που ο Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει μια νέα αρχή στις σχέσεις με την ΕΕ», δήλωσε ο Σολτς στη κοινή συνέντευξή του με τον βρετανό πρωθυπουργό χαιρετίζοντας αυτή την πρωτοβουλία και λέγοντας ότι θέλει να ανταποκριθεί «στο χέρι που τείνει» το Λονδίνο.
Ο Στάρμερ δήλωσε επίσης ότι η Βρετανία δεν σχεδιάζει να διαπραγματευθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση ένα πρόγραμμα για την κινητικότητα των νέων, το οποίο θα επέτρεπε στους νέους Ευρωπαίους να εργάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς να χρειάζονται βίζα και το αντίστροφο.
«Δεν έχουμε σχέδια για το πρόγραμμα κινητικότητας των νέων, αλλά έχουμε σχέδια για μια στενότερη σχέση ανάμεσα σ’ εμάς και την ΕΕ», δήλωσε.
Ενόψει της επίσκεψης, ο Στάρμερ είχε δηλώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει μια «μοναδική ευκαιρία να επαναπροσδιορίσει τη σχέση του με την Ευρώπη».
Είπε ότι η συνεργασία τόσο με τη Γερμανία όσο και με τη Γαλλία θα είναι «ζωτικής σημασίας» για τη μετανάστευση και την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα στο Brexit και να διορθώσουμε τις διαλυμένες σχέσεις που άφησε πίσω της η προηγούμενη κυβέρνηση», τόνισε.
Νωρίτερα, ο βρετανός πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ενώ πριν αναχωρήσει για το Παρίσι και τη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, θα έβλεπε τους επικεφαλής του ομίλου Siemens Energy και της αμυντικής εταιρείας Rheinmetall, η οποία κατασκευάζει οχήματα για τον βρετανικό στρατό.