Στο θωρηκτό «Αβέρωφ» – μία επιλογή με έντονο συμβολισμό- υπογράφονται την Πέμπτη, παραμονή της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου, οι τελικές συμβάσεις για την απόκτηση 3+1 υπερσύγχρονων φρεγατών FDI (Belharra) από το Πολεμικό μας Ναυτικό, καθώς και των έξι επιπλέον Rafale (σε συνέχεια της πρώτης προμήθειας των 18 μαχητικών για την Πολεμική Αεροπορία), που θα συμπληρώσουν τη 332 Μοίρα «Γεράκι».
Στην τελετή επί του θωρηκτού «Αβέρωφ», με φόντο τη ναυαρχίδα του γαλλικού Ναυτικού, το αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» , που έχει ηδη φτάσει στον Πειραιά (φωτογραφία πάνω), υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα υπογράψει τις συμβάσεις μαζί με τη γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί, παρουσία 14 υψηλόβαθμων αξιωματούχων του γαλλικού υπουργείου Αμυνας και των ναυπηγείων Naval Group, κατασκευάστριας εταιρείας των Belharra.
Οπως σημείωναν κύκλοι του Πενταγώνου, το γεγονός ότι η υπογραφή των συμβάσεων πραγματοποιείται μία μόλις ημέρα πριν την 25η Μαρτίου, σε συνδυασμό με την επιλογή του θωρηκτού «Αβέρωφ», ως χώρο διεξαγωγής της σχετικής τελετής, δίνει ένα σημαντικό συμβολισμό στην όλη διαδικασία, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αποφασιστικότητας προς πάσα κατεύθυνση.
Ο συμβολισμός προφανής: από το θωρηκτό «Αβέρωφ» -το πιο σύγχρονο, ταχύ και ισχυρό πλοίο της εποχής του σε Αιγαίο και Aνατολική Μεσόγειο, το «Σεϊτάν παπόρ» («Διαβολοβάπορο») , όπως το αποκαλούσαν οι Τούρκοι μετά τις ναυμαχίες της Ελλης (3 Δεκεμβρίου 1912) και της Λήμνου (5 Ιανουαρίου 1913)- και την πανηγυρική υποδοχή του στο Φάληρο την 1η Σεπτεμβρίου 1911, στις υπογραφές για τις υπερσύγχρονες Βelharra που μαζί με τα 24 Rafale αλλάζουν τις ισορροπίες στην περιοχή σε αέρα και θάλασσα.
Της τελετής υπογραφής των συμβάσεων στο «Αβέρωφ» θα ακολουθήσει ξενάγηση των δύο αντιπροσωπειών στο αεροπλανοφόρο «Charles de Gaulle» από τον κυβερνήτη του.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου στο καρέ των αξιωματικών, αναμένεται να εξεταστούν θέματα περαιτέρω συνεργασίας των δύο υπουργείων Αμυνας, ενώ κατά πληροφορίες ανάμεσα σε άλλα, θα τεθεί προς συζήτηση και η αναθεωρημένη πρόταση των Γάλλων για την περαιτέρω ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με τις κορβέτες Gowind.
Σο ίδιο πλαίσιο, ως ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται η κατ’ ιδίαν συνάντηση που θα έχουν στο αεροπλανοφόρο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος με τον γάλλο ομόλογό του, στρατηγό Τιερί Μπουρκάρ. Επί τάπητος, η διεύρυνση της εκπαιδευτικής συνεργασίας ανάμεσα στις Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένων κοινών ασκήσεων-εκπαιδεύσεων των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, με τη συμμετοχή ελλήνων καταδρομέων και μελών της γαλλικής «Λεγεώνας των Ξένων».