279
Ο Βίκτορ Φέντοροβιτς Γιανουκόβιτς διετέλεσε πρόεδρος της Ουκρανίας από τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, οπότε και τον απέπεμψε το κοινοβούλιο της χώρας | Sasha Mordovets/Getty Images

Στο στόχαστρο της ΕΕ ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2022, 22:33
Ο Βίκτορ Φέντοροβιτς Γιανουκόβιτς διετέλεσε πρόεδρος της Ουκρανίας από τον Φεβρουάριο του 2010 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2014, οπότε και τον απέπεμψε το κοινοβούλιο της χώρας
|Sasha Mordovets/Getty Images

Στο στόχαστρο της ΕΕ ο πρώην πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Protagon Team Protagon Team 4 Αυγούστου 2022, 22:33

Κυρώσεις στον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Φεντόροβιτς Γιανουκόβιτς, ο οποίος χαρακτηρίζεται «φιλορώσος», και στον γιο, Ολεξάντρ Βικτόροβιτς Γιανούκοβιτς, επέβαλλε την Πέμπτη το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η απόφαση αυτή των Βρυξελλών έρχεται «ως απάντηση στη συνεχιζόμενη αδικαιολόγητη και απρόκλητη στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας», με τις σχετικές νομικές πράξεις να έχουν δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση: «Το Συμβούλιο προσέθεσε τον φιλορώσο πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βίκτορ Φεντόροβιτς Γιανουκόβιτς, και τον γιο του, Ολεξάντρ Βικτόροβιτς Γιανούκοβιτς, στον κατάλογο προσώπων, οντοτήτων και φορέων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα (…), για τον ρόλο τους στην υπονόμευση ή την απειλή κατά της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της Ουκρανίας και της σταθερότητας και ασφάλειας στη χώρα, καθώς και —στην περίπτωση του Ολεξάντρ Βικτόροβιτς Γιανούκοβιτς— για την πραγματοποίηση συναλλαγών με τις αποσχιστικές ομάδες στην περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας».

Το Συμβούλιο διεμήνυσε πως «θα συνεχίσει να στηρίζει σθεναρά τη συνολική οικονομική, στρατιωτική, κοινωνική και χρηματοοικονομική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της ανθρωπιστικής βοήθειας», παραπέμποντας στα συμπεράσματά του της 23ης και 24ης Ιουνίου 2022 (περισσότερα εδώ).

Υπενθυμίζεται πως οι ουκρανικές Αρχές έχουν εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος του πρώην προέδρου της Ουκρανίας. Το τελευταίο ένταλμα, τον Μάιο, εξεδόθη με την κατηγορία της προδοσίας για τη συμφωνία που υπέγραψε με τη Μόσχα το 2010 σχετικά με την παρουσία του ρωσικού στόλου στην Κριμαία. Η συμφωνία, ευρύτερη γνωστή ως Σύμφωνο του Χαρκόβου, επέτρεψε στη Μόσχα να επεκτείνει την παρουσία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.

Ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς, ο οποίος διέφυγε στη Ρωσία το 2014 μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, έχει ήδη καταδικαστεί ερήμην για προδοσία σε κάθειρξη 13 ετών (περισσότερα εδώ).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...