Το μπαρ και ένα μέρος του καθιστικού του διάσημου κλαμπ που έκλεισε μεν, όμως θα ανοίξει πάλι ανανεωμένο | Christie’s
Επικαιρότητα

Στο σφυρί όλα τα κειμήλια του «Annabel’s»

Το διάσημο λονδρέζικο πριβέ νάιτ κλαμπ των πλουσίων και επωνύμων έβαλε λουκέτο έπειτα από μισόν αιώνα λειτουργίας επειδή θα... επαναλειτουργήσει παραδίπλα υπό νέα διεύθυνση - Τα έργα τέχνης και ο εξοπλισμός του πουλήθηκαν από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s ώστε να αγοραστούν νέα έργα τέχνης
Protagon Team

Ο συγκεκριμένος Βούδας τα έχει δει όλα. Στην κυριολεξία. Γιατί δεν βρισκόταν σε κάποια παγόδα αλλά δέσποζε, επί χρόνια, στο κέντρο του «Annabel’s», του πιο διάσημου, πολυτελούς και πριβέ νάιτ κλαμπ του Λονδίνου, και ενώπιόν του δεν στέκονταν πιστοί που προσεύχονταν ευλαβικά, αλλά αστέρες του Χόλιγουντ, ζάπλουτοι κοσμοπολίτες και γαλαζοαίματοι που ξεφάντωναν μέχρι τελικής πτώσεως.

Τώρα ο συγκεκριμένος ξύλινος Βούδας βγήκε στο σφυρί από τον οίκο Christie’s, μαζί με δεκάδες άλλα αντικείμενα που κοσμούσαν «αυτόν τον παιδότοπο των πλουσίων και των διασημοτήτων» -αναφέρει ο Guardian– που έκλεισε τις πόρτες του έπειτα από περισσότερα από 50 χρόνια λειτουργίας.

Ο ξυλόγλυπτος Βούδας, που βγήκε στο σφυρί, δέσποζε επί χρόνια στο κέντρο του πριβέ νάιτ κλαμπ

Πάσης φύσεως διασημότητες και αριστοκράτες συγκαταλέγονταν, όμως, και μεταξύ εκείνων που κινητοποιήθηκαν για να αποκτήσουν ένα από τα κειμήλια της νυχτερινής ζωής του Λονδίνου, όπως αυτή εξελίχθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1960 έως και τις ημέρες μας. Η Λιζ Χάρλεϊ, για παράδειγμα, είχε βάλει στο στόχαστρο τον κόκκινο βελούδινο καναπέ πάνω στον οποίο κάποτε είχε ποζάρει η ίδια για να φωτογραφηθεί, όπως και η Ναόμι (Κάμπελ)  και η Κέιτ (Μος). Η τραγουδίστρια Ρίτα Ορα είχε μάτια μόνο για τον ξύλινο Βούδα.

Μεταξύ των αντικειμένων που δημοπρατήθηκαν συμπεριλαμβάνονταν πίνακες, λάμπες, μαχαιροπίρουνα, οι δρύινες σανίδες από την κεντρική πίστα, ακόμα και τα ουρητήρια του ιστορικού κλαμπ. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας περισσότεροι από 2.000 άνθρωποι, διάσημοι και άσημοι, κατέβηκαν τα σκαλιά του υπογείου στο νούμερο 44 της Μπέρκλεϊ Σκουέρ για να τα δουν από κοντά για τελευταία φορά μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον, πριν δημοπρατηθούν.

«Ολοι είχαν μια ιστορία να πουν, αυτοί οι τοίχοι έχουν δει τόσα πολλά, και πολλοί άνθρωποι έχουν συγκεκριμένες αναμνήσεις. Μπορεί να πρόκειται για τον καναπέ στον οποίο αρραβωνιάστηκαν ή για κάτι άλλο. Αισθάνομαι σαν να έζησα σε ένα νάιτ κλαμπ για μια εβδομάδα» ανέφερε ο Ορλάντο Ροκ, πρόεδρος του οίκου Christie’s, υπογραμμίζοντας πως το «νοσταλγικό ενδιαφέρον» υπήρξε μεγάλο.

Τα σκαλιά του «Annabel’s» κατέβηκαν σχεδόν οι πάντες

Και οι λόγοι είναι προφανείς. Τα σκαλιά του «Annabel’s» κατέβηκαν σχεδόν οι πάντες. Τουλάχιστον από αυτούς που μπορούσαν να ελπίζουν πως θα τους επιτραπεί η είσοδος: ο Φρανκ Σινάτρα και η Lady Gaga, ο Τζον Γουέιν και ο Λεονάρντο ντι Κάπριο, ο Τζάνι Ανιέλι και η Λέιντι Ντι, ακόμα και η ίδια η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία κατά την πρώτη, και τελευταία, επίσκεψή της στο «Annabel’s», το 2003, πήγε μόνη της στο μπαρ και παρήγγειλε ένα Martini χωρίς λεμόνι. «Το να τη σερβίρω υπήρξε η μεγαλύτερη τιμή της καριέρας μου» σχολίασε ο Μοχάμεντ Γκράναμ, ο άνθρωπος που έφτιαξε το ποτό της Ελισάβετ.

Αρκετές δεκαετίες νωρίτερα, οι πορτιέρηδες του κλαμπ αναγκάστηκαν να διώξουν τους θρυλικούς Beatles. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, αιτία στάθηκε η άρνηση του Τζορτζ Χάρισον να φορέσει γραβάτα. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το πρόβλημα φαίνεται πως ήταν το ότι τα Σκαθάρια δεν φορούσαν παπούτσια.

Επειδή δεν είναι κατάλληλα ντυμένοι, πόρτα έφαγαν επίσης ο Ερικ Κλάπτον και ο σχεδιαστής μόδας Πάτρικ Κοξ, ενώ ούτε η Νταϊάνα και η Σάρα Φέργκιουσον μπόρεσαν να εισέλθουν στο Annabel’s κατά τη διεξαγωγή του bachelor party του πρίγκιπα Ανδρέα. Τουλάχιστον αρχικά γιατί στη συνέχεια η Νταϊάνα και η κουνιάδα της κατάφεραν να μπουν, τελικά, στο κλαμπ έχοντας μεταμφιεστεί σε αστυνομικίνες, με πολλούς από τους παρευρισκόμενους να πιστεύουν πως επρόκειτο για πραγματική επιδρομή της αστυνομίας. «Ηταν τέλεια μεταμφιεσμένες και σίγουρα μας ξεγέλασαν» παραδέχτηκε ο εξαπατημένος πορτιέρης.

Το εσωτερικό του «Annabel’s», το οποίο άνοιξε το 1963 στο υπόγειο της αρ. 44 της Μπέρκλεϊ Σκουέρ

Η ιστορία του «Annabel’s» ξεπερνά τον μισό αιώνα. Ιδρύθηκε το 1963 από τον Μαρκ Μπέρλι, έναν νεαρό επιχειρηματία ο οποίος επέλεξε να δώσει στο μαγαζί του το όνομα της τότε γυναίκας του και διάσημης αγγλίδας σοσιαλιτέ των δεκαετιών του ’60 και του ‘70 λαίδης Αναμπελ Βέιν–Τέμπεστ–Στιούαρτ. Αρχικά εκείνη ενοχλήθηκε με την απόφασή του, δεδομένου ότι επρόκειτο για μια υπόγεια πρώην αποθήκη κάρβουνου κάτω από ένα καζίνο. Η πορεία, ωστόσο, του κλαμπ που έφερε το όνομά της την ανάγκασε να αναθεωρήσει στη συνέχεια, αναφέροντας στα απομνημονεύματά της πως επρόκειτο για το «απίστευτο κομπλιμέντο» που θα μπορούσε να της κάνει ποτέ ο σύζυγός της.

Ενας από τους δερμάτινους καναπέδες που βγαίνουν στο σφυρί

Το 2007 ο Μπέρλι αποφάσισε να πουλήσει το «Annabel’s» αντί 90 εκατομμυρίων στερλινών στον πολυεκατομμυριούχο εστιάτορα Ρίτσαρντ Κέρινγκ, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο αποφάσισε να κλείσει το θρυλικό κλαμπ, μόνο και μόνο για να το ανοίξει εκ νέου, ελάχιστα μέτρα παρακάτω, στο νούμερο 46 (από το 44) της Μπέρκλεϊ Σκουέρ, στην καρδιά του Μέιφερ, μια από τις πιο ακριβές γειτονιές του Λονδίνου.

Τα αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν την Τρίτη κοσμούσαν την ιστορική έδρα του Annabel’s ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που απέφεραν θα χρησιμοποιηθούν για «την αγορά περισσότερων εξαιρετικών έργων τέχνης για το νέο Annabel’s και άλλα εστιατόρια ώστε να τα θαυμάζουν τα πλήθη» όπως σημείωσε ο νέος ιδιοκτήτης του ιστορικού κλαμπ.