Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατά την άφιξή του στο Ουισκόνσιν | REUTERS/Kevin Lamarque
Επικαιρότητα

Στο πλευρό της οικογένειας του Τζέικομπ Μπλέικ ο Τζο Μπάιντεν

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, σε αντίθεση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ που εξέπεμψε διχαστικό μήνυμα, επέλεξε να συμπαρασταθεί στην οικογένεια του θύματος της αστυνομικής βίας
Protagon Team

Δύο διαφορετικές επισκέψεις με διαφορετικές φιλοσοφίες ήταν αυτές του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του υποψηφίου των Δημοκρατικών για την προεδρία Τζο Μπάιντεν στην Κενόσα του Ουισκόνσιν.

Την Πέμπτη, ο Μπάιντεν συναντήθηκε ιδιωτικά με την οικογένεια του Τζέικομπ Μπλέικ, του 29χρονου Αφροαμερικανού που έμεινε παράλυτος από τους πισώπλατους πυροβολισμούς λευκού αστυνομικού στα τέλη Αυγούστου.

Το περιστατικό πυροδότησε διαδηλώσεις και ταραχές ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις και την αστυνομική βαρβαρότητα. Ενας 17χρονος υποστηρικτής του Τραμπ κατηγορείται ότι σκότωσε δύο ανθρώπους και τραυμάτισε ακόμη έναν με ημιαυτόματο τουφέκι κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με διαδηλωτές.

Η συνάντηση με την οικογένεια, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο του Μιλγουόκι, έγινε στην αρχή περιοδείας του Μπάιντεν στην πολιτεία. Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Τζιλ συναντήθηκαν με τέσσερα μέλη της οικογένειας του Μπλέικ, τον πατέρα, δύο αδελφές του και τον αδελφό του.

Με τον ίδιο τον Μπλέικ, που εξακολουθεί να νοσηλεύεται εκτός ΜΕΘ, ο Μπάιντεν μίλησε τηλεφωνικά για 15 λεπτά.

Ο Τραμπ, που την Τρίτη βρέθηκε και αυτός στην Κενόσα, απέφυγε να συναντήσει την οικογένεια του Μπλέικ, ενώ είχε σπεύσει να υπερασπιστεί τον δράστη.

Παρά τα αιτήματα να αποφύγει να ταξιδέψει στην πόλη, ο Τραμπ πήγε στην Κενόσα και επέλεξε να επισκεφτεί ένα κατάστημα επίπλων που καταστράφηκε από τις ταραχές. Ακόμη, ισχυρίστηκε πως οι Δημοκρατικοί, όπως ο Μπάιντεν, ανέχονται τη βία. Ωστόσο, ο αντίπαλός του έχει καταδικάσει τα βίαια επεισόδια στις διαδηλώσεις.

Επιπλέον, ο Τραμπ εξομοίωσε τις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις της πόλης με «εσωτερική τρομοκρατία». Γενικά, καθιστά όλο και περισσότερο τις διαδηλώσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα ενάντια στις φυλετικές ανισότητες και την αστυνομική βαρβαρότητα κεντρικό θέμα της εκστρατείας για την επανεκλογή του, προβάλλοντας τον εαυτό του ως τον «πρόεδρο του νόμου και της τάξης».

Με τη σειρά του, ο Μπάιντεν κατηγορεί τον Τραμπ ότι τροφοδοτεί τη σύγκρουση για να τρομάξει τους ψηφοφόρους.

Το Ουισκόνσιν είναι σε κάθε περίπτωση ένα κρίσιμο πεδίο στη μάχη για τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ κέρδισε την πολιτεία πριν από τέσσερα χρόνια, και ενώ οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Μπάιντεν έχει προβάδισμα, η προεκλογική ομάδα του προέδρου θέτει ως κορυφαία προτεραιότητα την επικράτηση του στην πολιτεία.