Ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς | Alex Brandon/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Στο παρά πέντε της διαδοχής, Πενς και Χάρις συνομίλησαν για πρώτη φορά

Μια στοιχειώδη προσπάθεια συνεννόησης και οργάνωσης της μετάβασης κάνει ο απερχόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, που είχε μια -έστω και τηλεφωνική- επαφή με τη διάδοχό του
Protagon Team

Εστω και την ύστατη στιγμή, λίγες ημέρες πριν από τον ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν ως 46ου προέδρου των ΗΠΑ, ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μαικ Πενς συνομίλησε τηλεφωνικά με τη διάδοχό του Κάμαλα Χάρις.

Η επικοινωνία έγινε την Πέμπτη, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή με γνώση του θέματος.

Η συνομιλία σηματοδοτεί μια ξεκάθαρη αντίθεση σε σύγκριση με τις σχέσεις μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ με του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν.

Λίγες ημέρες πριν από την ορκωμοσία, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει συγχαρεί τον Δημοκρατικό Μπάιντεν για την εκλογική νίκη του. Δεν έχουν καν συναντηθεί από κοντά για να συζητήσουν για την διαδοχή.

Ο Τραμπ θα αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον το πρωί της Τετάρτης 20 Ιανουαρίου, χωρίς να παραστεί στην ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν. Θα μεταβεί αεροπορικώς στο κλαμπ του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, όπου σκοπεύει να εγκατασταθεί.

Από την πλευρά του, ο Μάικ Πενς σκοπεύει να συμμετάσχει στην τελετή ορκωμοσίας.

Οι σχέσεις μεταξύ Τραμπ και Πενς επιδεινώθηκαν από τότε που ο αντιπρόεδρος επικύρωσε στις 6 Ιανουαρίου τη νίκη του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ενώπιον των δύο σωμάτων του αμερικανικού κοινοβουλίου, που είχαν συνεδριάσει μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο.