Στην παράδοξη συμφωνία για έναν οδικό χάρτη… τρίμηνων αναταράξεων αναμένεται να καταλήξει η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής την Κυριακή, η οποία διεξάγεται στη σκιά του μέτριου αποτελέσματος των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου και της αμφισβήτησης της αρχηγίας του Νίκου Ανδρουλάκη.
Ο κ. Ανδρουλάκης δικαιούται να δηλώνει ότι από το 2021, όταν εξελέγη πρόεδρος διαδεχόμενος την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, ανέβασε τα ποσοστά του κόμματος —και το 12,79% της ευρωκάλπης ήταν καλύτερο από του 2019 και από αυτά των δίδυμων εθνικών εκλογών του 2023— αλλά ξέρει ότι ο στρατηγικός στόχος της δεύτερης θέσης δεν επετεύχθη παρά την ευνοϊκή συγκυρία (πτώση και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ). Αυτό του χρεώνουν οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι, οι οποίοι ζήτησαν να στηθούν κάλπες για την προεδρία όχι το 2025 όπως προβλέπεται αλλά νωρίτερα.
Αυτό φαίνεται ότι σκοπεύει να κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στον απόηχο και της πρόσφατης δημόσιας πρότασης του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, για προσφυγή στη βάση ώστε να αναδειχθεί νέα ηγεσία —ή να επανεκλεγεί ο νυν πρόεδρος, ας μην το ξεχνάμε αυτό—, πληροφορίες τις οποίες επικαλέστηκε η «Καθημερινή», εμφάνιζαν τον κ. Ανδρουλάκη να είναι έτοιμος να εισηγηθεί στην ΚΕ να στηθούν κάλπες μέσα στο φθινόπωρο και όχι αργότερα από τον Οκτώβριο.
Αυτό θα σημαίνει δύο πράγματα: α) ένα τρίμηνο αναταράξεων, ανακοινώσεων υποψηφιοτήτων και δημιουργίας εσωκομματικών συμμαχιών και β) ένα τρίμηνο στο οποίο ο κ. Ανδρουλάκης θα ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του, που σημαίνει ότι τον Σεπτέμβριο θα οργανώσει την πανηγυρική εκδήλωση για τα 50 χρόνια του ΠΑΣΟΚ και θα είναι ο κεντρικός ομιλητής στη ΔΕΘ.
Προς το παρόν μόνο ο κ. Δούκας έχει εκφράσει δημοσίως τη φιλοδοξία του να ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Στα υπέρ του ένα θετικό μομέντουμ και η πολιτική προίκα της πρόσφατης νίκης επί του Κώστα Μπακογιάννη (δημοφιλούς γαλάζιου δημάρχου και μέλους της οικογένειας Μητσοτάκη). Στα κατά του, το ότι είναι δήμαρχος Αθηναίων εδώ και έξι μήνες.
Ο κ. Ανδρουλάκης θεωρείται πως θα τονίσει αυτό: να μην επιλέγει για αρχηγός ένα μη κοινοβουλευτικό πρόσωπο, προσπερνώντας ότι και αυτός ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ενώ ήταν ευρωβουλευτής και όχι βουλευτής.
Ο κ. Δούκας έχει δηλώσει πως ακόμα και αν εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θα παραμείνει στη δημαρχία της Αθήνας, κάτι που σημαίνει δύο πράγματα: α) θα είναι εκτεθειμένος στην κριτική ότι μοιράζει τον χρόνο του σε δύο θέσεις που απαιτούν απόλυτη προσήλωση και β) ότι προκύψει σχήμα δυαρχίας, με επικεφαλής, κατά τα φαινόμενα, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τον Μανώλη Χριστοδουλάκη που ήδη εξέφρασε δημόσια τη στράτευσή του δίπλα στον δήμαρχο —αυτό όμως, με τη σειρά του θα σημαίνει ότι στη Βουλή και ως τις εκλογές του 2027, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα έχει αντίπαλο τον αρχηγό ούτε του δεύτερου (στον ΣΥΡΙΖΑ ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι βουλευτής), ούτε του τρίτου κόμματος!
Ο Γερουλάνος και οι άλλοι
Υπάρχουν άλλες υποψηφιότητες; Πολλοί θεωρούν τον Παύλο Γερουλάνο, βουλευτή Α’ Αθήνας και πρώην υπουργό, έτοιμο να ανακοινώσει ότι θα διεκδικήσει και αυτός την αρχηγία —άλλωστε ήταν από τους πρώτους που άσκησαν κριτική στον κ. Ανδρουλάκη για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Την Παρασκευή διακινήθηκαν σενάρια που ήθελαν τον Νίκο Παπανδρέου, πρώτο σε σταυρούς ευρωβουλευτή και γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, να μελετά το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας.
Αλλα ονόματα, όπως αυτά της Νάντιας Γιαννακοπούλου (βουλευτού του Δυτικού Τομέα Αθηνών) και της Μιλένας Αποστολάκη (Βόρειος Τομέας Αθήνας) ακούγονται, αλλά εκτιμάται πως μια υποψηφιότητά τους θα έχει περισσότερο χαρακτηριστικά μιας προσπάθειας εδραίωσης ενός ποσοστιαίου αποτυπώματος στην κομματική σκακιέρα παρά μιας πραγματικής διεκδίκησης της αρχηγίας.
Όπως επεσήμαναν «Τα Νέα», με ενδιαφέρον αναμένονται και οι θέσεις που θα καταθέσουν στελέχη όπως ο Παύλος Χρηστίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης – ο πρώτος αναμένεται να παρουσιάσει πλατφόρμα για το «άνοιγμα της παράταξης», ενώ ο δεύτερος φέρεται να συζητάει το ενδεχόμενο να κατέβει υποψήφιος στην κούρσα της νέας ηγεσίας.