Το Ισλαμικό Κέντρο της Αμερικής, ένα από τα τζαμιά που κοσμούν το Ντίαρμπορν του Μίσιγκαν | Shutterstock/EQRoy
Επικαιρότητα

Στο Μίσιγκαν η πρώτη αμερικανική πόλη με αραβική πλειοψηφία

Λίγο έξω από το Ντιτρόιτ, το Ντίαρμπορν προσφέρει στους επισκέπτες του μια μοναδική ευκαιρία να εξερευνήσουν την επίδραση των Αραβοαμερικανών στην κουλτούρα των ΗΠΑ
Protagon Team

Οι πληθυσμιακές αλλαγές στο εσωτερικό των ΗΠΑ βρίσκονται σε διαδικασία μόνιμης μετάλλαξης. Το 2023, το Ντίαρμπορν στην Πολιτεία του Μίσιγκαν έγινε η πρώτη αμερικανική πόλη με αραβική πλειοψηφία στη χώρα. Η πόλη των 110.000 μόνιμων κατοίκων φιλοξενεί τόσο το Αραβοαμερικανικό Εθνικό Μουσείο όσο και το μεγαλύτερο τζαμί στη Βόρεια Αμερική.

Είναι μια από τις ελάχιστες πόλεις των ΗΠΑ της οποίας ο δήμαρχος είναι και μουσουλμάνος και άραβας, η πρώτη πόλη που θέσπισε αργία επί πληρωμή για τους υπαλλήλους της στη διάρκεια του μουσουλμανικού φεστιβάλ Εϊντ, και ένα από τα λίγα μέρη στη χώρα που επιτρέπει το ισλαμικό αντάν (κάλεσμα για προσευχή) να μεταδίδεται από τα μεγάφωνα των τζαμιών.

Σύμφωνα με το BBC, το Ντίαρμπορν σήμερα προσφέρει στους επισκέπτες του μια δελεαστική ευκαιρία να δοκιμάσουν αυθεντικές γεύσεις της Μέσης Ανατολής, αλλά και να εξερευνήσουν τους τρόπους με τους οποίους οι Αραβοαμερικανοί έχουν διαμορφώσει την πόλη τους – και τη δική τους Αμερική.

Η πόλη ήταν κάτι περισσότερο από αραιοκατοικημένη γεωργική γη μέχρι τις αρχές του 1900, αλλά όλα άλλαξαν τη δεκαετία του 1920, όταν ο κατασκευαστής αυτοκινήτων και μελλοντικός μεγιστάνας επιχειρηματίας Χένρι Φορντ μετέφερε τα κεντρικά γραφεία της Ford Motor Company από το Χάιλαντ Παρκ του Ντιτρόιτ, 16 χιλιόμετρα μακριά, στο Ντίαρμπορν.

Οταν ο Φορντ άρχισε να δημιουργεί τα διάσημα αυτοκίνητα τύπου Model T, το 1908, χρειαζόταν εργάτες για να τα κατασκευάσει. Ο βιομήχανος, που ήταν γνωστός για τις ρατσιστικές του πολιτικές προσλήψεων προς τους Αφροαμερικανούς και για τον αντισημιτισμό του, στράφηκε προς τους νεοαφιχθέντες μετανάστες από τη Μέση Ανατολή της περιοχής του Ντιτρόιτ.

Σύντομα, κύματα εργαζομένων από περιοχές που καλύπτονται τώρα από τον Λίβανο, τη Συρία, το Ιράκ, την Υεμένη και τα παλαιστινιακά εδάφη συνέρρευσαν στην περιοχή του ευρύτερου Ντιτρόιτ αναζητώντας αυτές τις νέες υψηλόμισθες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με έναν τοπικό μύθο, ο Φορντ είπε σε έναν ναύτη από την Υεμένη ότι το εργοστάσιό του πλήρωνε τον γενναιόδωρο μισθό των 5 δολαρίων την ημέρα – πυροδοτώντας, έτσι, ένα κύμα μεσανατολικών μεταναστών στην περιοχή.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, η πλειονότητα των εργαζομένων στη γραμμή συναρμολόγησης Model T της Ford ήταν αραβικής καταγωγής. Οταν το εργοστάσιο μετακόμισε στο Ντίαρμπορν, η περισσότεροι από τους υπαλλήλους ακολούθησαν. Σύμφωνα με την απογραφή του 2020, το 54,5% των σχεδόν 110.000 κατοίκων της πόλης ισχυρίζονται ότι έχουν καταγωγή από τη Μέση Ανατολή ή τη Βόρεια Αφρική.

Καθώς όλο και περισσότεροι Αραβες και Αραβοαμερικανοί μετακόμιζαν στο Ντίαρμπορν μέσα στις επόμενες δεκαετίες, δημιούργησαν ένα κοινοτικό δίκτυο που ενθάρρυνε και άλλους να ακολουθήσουν. Η μετανάστευση από χώρες με διαρκείς αναταραχές, όπως ο Λίβανος, η Υεμένη, η Παλαιστίνη και το Ιράκ, συνεχίστηκε. Ιατρεία, εστιατόρια και παντοπωλεία άρχισαν να φυτρώνουν στην πόλη, δημιουργώντας τον θύλακα μιας αραβικής κοινότητας.

Σήμερα, η ισχυρή αραβοαμερικανική παρουσία στο Ντίαρμπορν γίνεται ίσως πιο έντονα αισθητή στην τοπική γαστριμαργική σκηνή, με τους λάτρεις της μαγειρικής να συρρέουν από όλες τις μεσοδυτικές Πολιτείες στα πολλά παντοπωλεία, στις καφετέριες και στα εστιατόρια με γεύσεις της Μέσης Ανατολής.

Το 2005, το Ισλαμικό Κέντρο της Αμερικής άνοιξε ένα τζαμί 36.500 τ.μ. στην κεντρική οδό Φορντ, μόλις τρία χλμ. μακριά από τα γραφεία της Ford Motor Company. Εκτός από το μεγαλύτερο τζαμί στη Βόρεια Αμερική, είναι επίσης ο παλαιότερος σιιτικός ναός στις ΗΠΑ, με χώρο για 1.000 άτομα την ώρα της προσευχής.

Υποδέχεται ανθρώπους όλων των θρησκειών και οι τουρίστες μπορούν να περιδιαβούν τους χώρους του και να θαυμάσουν τους χρυσούς τρούλους του τζαμιού, τους μιναρέδες ύψους 110 μ. και την περίτεχνη ισλαμική καλλιγραφία στο εσωτερικό του.

Στο νότιο άκρο της πόλης, ο Αμερικανικός Μουσουλμανικός Σύλλογος είναι πάντα ανοιχτός και προσφέρει περιηγήσεις. Χτισμένος το 1937 και με διαρκείς επεκτάσεις τα επόμενα χρόνια για να συμπεριλάβει ένα αμφιθέατρο που φιλοξενεί προσκεκλημένους ομιλητές κάθε Σαββατοκύριακο, ήταν το πρώτο τζαμί στις ΗΠΑ που πήρε άδεια να μεταδώσει το αντάν μέσω μεγαφώνου.

Η πίστη είναι ένα κεντρικό μέρος της ζωής για πολλούς από τους αραβικής καταγωγής Αμερικανούς του  Ντίαρμπορν, αλλά δεν αποτυπώνει όλη την πολιτιστική κληρονομιά τους. Αυτό τον ρόλο επιδιώκει να καλύψει το Αραβοαμερικανικό Εθνικό Μουσείο, «το πρώτο και μοναδικό μουσείο του είδους του στις ΗΠΑ αφιερωμένο στην καταγραφή της αραβοαμερικανικής εμπειρίας», που αφηγείται τις ιστορίες της μετανάστευσης μέσω εξαιρετικών εκθέσεων.

Στην ταράτσα του μουσείου υπάρχει ένας εντυπωσιακός κήπος με φυτά σε διάφορα στάδια ανάπτυξης – από νεοσύστατα αμπέλια που αγκαλιάζουν συρμάτινα πλαίσια μέχρι εύρωστα αιγυπτιακά κρεμμύδια που έχουν συγκομιστεί πρόσφατα. Ο κήπος δημιουργήθηκε με βάση ιστορίες που συγκεντρώθηκαν για τη συλλογή της προφορικής ιστορίας του μουσείου, πολλές από τις οποίες περιγράφουν τις εμπειρίες των ανθρώπων που εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους.

Στην εποχή της ισλαμοφοβίας που διανύουμε σε ολόκληρο τον Δυτικό κόσμο, η πόλη του Ντίαρμπορν στην καρδιά των αμερικανικών μεσοδυτικών Πολιτειών προσφέρει μια σπάνια δυνατότητα στους κατοίκους των ΗΠΑ να επαναξιολογήσουν τη συνεισφορά ενός από τους αρχαιότερους πολιτισμούς στον πλανήτη και να ξεπεράσουν τις όποιες προκαταλήψεις τους.