H πρόβλεψη το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, του Ανδρέα Λοβέρδου ότι σύντομα η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα αριθμεί και πάλι 20 βουλευτές (ότι θα αναπληρωθεί δηλαδή η απώλεια με τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου), πυροδότησε τις φήμες ότι ο Νο20 θα είναι ο πρώην Συριζαίος και εδώ και χρόνια ανεξάρτητος Στάθης Παναγούλης.
«Θα το ανακοινώσει η κυρία Γεννηματά» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, χωρίς πάντως να αναφέρει το όνομα του κ. Παναγούλη, ο οποίος είχε διαγραφεί από τον ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες εβδομάδες μετά τις δεύτερες εκλογές του 2015, τον Νοέμβριο εκείνης της χρονιάς, επειδή είχε απουσιάσει αδικαιολόγητα από μια ψηφοφορία.
Ο κ. Παναγούλης, 73 ετών, ήταν παλαιό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και είχε εκλεγεί τρεις φορές βουλευτής επί Ανδρέα Παπανδρέου. Επειτα από μια αποχή από τη δημόσια σφαίρα, επανέκαμψε ανεβαίνοντας στο αντιμνημονιακό άρμα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο εξελέγη τον Ιούνιο του 2012 και ακολούθως στις δύο εκλογές του 2015.
Ενα ενδιαφέρον είναι ότι στο ΚΙΝΑΛ απαιτούν από τον κ. Θεοχαρόπουλο να παραδώσει την έδρα του –η Εύα Καϊλή το έχει κάνει προσωπική της υπόθεση με τουλάχιστον τέσσερις τέτοιες δηλώσεις τις τελευταίες 48 ώρες– αλλά μέχρι στιγμής έχουν εντάξει με μεγάλη άνεση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης τρεις βουλευτές που είχαν εκλεγεί με άλλα κόμματα (Κωνσταντίνος Μπαργιώτας και Ιλχάν Αχμέτ από το Ποτάμι και Γεώργιος-Δημήτριος Καρράς από την Ενωση Κεντρώων) και τώρα ετοιμάζονται να καλωσορίσουν άλλον έναν.
Ενα άλλο ενδιαφέρον είναι η ρητορική του κ. Παναγούλη ο οποίος, όχι πολλά χρόνια πριν, ζητούσε να καθίσουν στο σκαμνί των ειδικών δικαστηρίων «αυτοί που έβαλαν τις υπογραφές τους στα μνημόνια, στα μεσοπρόθεσμα». Μεταξύ αυτών είναι και πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Πέρυσι τον Μάρτιο όμως είχε κάνει την εμφάνισή του στο ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, το καλοκαίρι είχε δηλώσει πως είναι το κόμμα που τον «εκφράζει» και τον περασμένο Νοέμβριο παρέστη στην πανηγυρική ομιλία της Φώφης Γεννηματά για τον έναν χρόνο από τις εκλογές για τον νέο φορέα της Κεντροαριστεράς.
Τώρα βέβαια επίκειται και νέο, έκτακτο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, το οποίο χωρίς τη ΔΗΜΑΡ –και με τον Γιώργο Παπανδρέου εκτός γραμμής για τις Πρέσπες και αλληλέγγυο στον κ. Θεοχαρόπουλο (εδώ)–, μοιάζει σαν συνέδριο επιστροφής στις ρίζες, στο παλιό, καλό ΠΑΣΟΚ.