Αμερικανικά Abrams σε άσκηση στην Πολωνία, τον περασμένο Απρίλιο – αυτά μπορούν να ρίξουν και βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου | EPA/Darek Delmanowicz POLAND OUT
Επικαιρότητα

Στο Κίεβο θα σταλούν και βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου;

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέο πακέτο βοήθειας, αξίας 325 εκατ. δολαρίων. Δημοσιεύματα περί αποστολής και πυρομαχικών που θα χρησιμοποιούν τα τανκς Abrams για να διαπερνούν τις θωρακίσεις των ρωσικών αρμάτων μάχης
Protagon Team

Αν ξεπεράσει τις οικολογικές ανησυχίες της, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενδέχεται να προμηθεύσει την Ουκρανία με βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου, ειδικά για τα άρματα μάχης Abrams. Αυτά τα τανκς θεωρούνται από τα ισχυρότερα όπλα του αμερικανικού Στρατού και πρόκειται να σταλούν στο Κίεβο από την Ουάσινγκτον το συντομότερο δυνατόν. Την παραπάνω αποκάλυψη έκαναν ανώνυμοι αμερικανοί αξιωματούχοι στο έντυπο Wall Street Journal λίγο προτού ανακοινωθεί το νέο πακέτο αμερικανικής βοήθειας προς την κυβέρνηση Ζελένσκι, αξίας 325 εκατ. δολαρίων.

Βάσει όσων μεταδίδουν τα αμερικανικά μέσα επικαλούμενα πηγές εντός του Πενταγώνου, η σχετική συζήτηση για τα βλήματα απεμπλουτισμένου ουρανίου γίνεται εδώ και πολύ καιρό στην Ουάσινγκτον με προτροπή του Πενταγώνου. Η όλη ιδέα εδράζεται στην αποτελεσματικότητά τους ως πυρομαχικών, αφού είναι ικανά να διαπεράσουν τη μετωπική θωράκιση ενός ρωσικού τανκς, και μάλιστα από μεγάλη απόσταση.

Η πρόταση έχει συζητηθεί στον Λευκό Οίκο, όμως ορισμένοι αξιωματούχοι του προεδρικού περιβάλλοντος έχουν εκφράσει την ανησυχία τους ότι η αποστολή τέτοιων πυρομαχικών θα εγείρει διαμαρτυρίες: οι ΗΠΑ θα κατηγορηθούν ότι παρέχουν όπλα πολύ επικίνδυνα για την υγεία και για το περιβάλλον. Το πλαίσιο της συζήτησης, βέβαια, είναι η ουκρανική αντεπίθεση που έχει ξεκινήσει.

Η Wall Street Journal έγραψε πως ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν λένε ότι ο στόχος των ΗΠΑ είναι να επιτρέψουν στην Ουκρανία να σημειώσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδο στο πεδίο της μάχης, ώστε να αποκτήσει ισχυρή διαπραγματευτική θέση αν και εφόσον διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες. Ωστόσο, υπήρξαν διχογνωμίες εντός της κυβέρνησης Μπάιντεν για το συγκεκριμένο θέμα των πυρομαχικών. Προς το παρόν, το ουκρανικό στρατιωτικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη Γερμανία για το πώς να χειρίζεται και να συντηρεί τα άρματα μάχης Abrams.

Σε ό,τι αφορά το νέο πακέτο, η επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξηγεί ότι η βοήθεια αποσκοπεί στην ενίσχυση της ουκρανικής αντιαεροπορικής άμυνας εναντίον των ρωσικών δυνάμεων και αφορά κυρίως εξοπλισμό αντιαεροπορικής άμυνας, πυρομαχικά πυροβολικού, αντιαρματικά όπλα και τεθωρακισμένα οχήματα. Οι ΗΠΑ έχουν ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, καθώς έχουν παραδώσει ή έχουν δεσμευτεί να παραδώσουν οπλικά συστήματας αξίας άνω των 39,7 δισ. δολαρίων από την έναρξη του πολέμου.