O Πέδρο Σάντσεθ με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο | Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS
Επικαιρότητα

Στο Κίεβο ο Πέδρο Σάντσεθ: «Στο πλευρό της Ουκρανίας η Ευρώπη»

Σε μία κίνηση υψηλού συμβολισμού ο ισπανός πρωθυπουργός επισκέφθηκε την ουκρανική πρωτεύουσα το Σάββατο, ημέρα ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από τη Μαδρίτη. «Η ουκρανική υποψηφιότητα για ένταξη στην Ενωση θα είναι προτεραιότητα»
Protagon Team

Ο ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφτασε στο Κίεβο το Σάββατο, ημέρα κατά την οποία η χώρα του αναλαμβάνει την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, όπου θα συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ηδη στο Κίεβο. Ηθελα η πρώτη ενέργεια της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ να είναι στην Ουκρανία» με τον Ζελένσκι, έγραψε ο Σάντσεθ στον λογαριασμό του στο Twitter, επισημαίνοντας ότι θα μεταφέρει «όλη την αλληλεγγύη της Ευρώπης» στην ουκρανική κυβέρνηση.

Απηχώντας τις αποφάσεις των «27» στην πρόσφατη Σύνοδο της ΕΕ, προσέθεσε: «Θα διατηρήσουμε την υποστήριξή μας στον ουκρανικό λαό μέχρι να επιστρέψει η ειρήνη στην Ευρώπη».

Αργότερα, απευθυνόμενος στο ουκρανικό κοινοβούλιο, ο Σάντσεθ υποστήριξε ότι «η Ουκρανία πρόκειται να κερδίσει τον πόλεμο γιατί έχει ήδη κερδίσει τη μάχη των ιδεών επιλέγοντας την Ευρώπη» και επανέλαβε: «Η Ευρώπη είναι μαζί σας».

Ο ισπανός ηγέτης ευχαρίστησε τους βουλευτές για το έργο τους, υπενθυμίοζοντας πως η επιθυμία της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ ήταν ένας από τους λόγους της εισβολής της Ρωσίας.

«Δεν ξεχνάμε πως οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του ουκρανικού λαού ήταν ένα από τα προσχήματα για τη ρωσική αντιίδραση και μετά για την εισβολή. Είναι δίκαιο να τιμήσουμε αυτή τη φιλοδοξία χορηγώντας σας το καθεστώς του υποψηφίου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε. «Εντούτοις γνωρίζω πως δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, κυρίως με ένα πόλεμο σε εξέλιξη», παρδέχθηκε.

Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκσι ευχαρίστησε τον ισπανό πρωθυπουργό για την επίσκεψή του στο Κίεβο, ενώ και οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν πως η υποψηφιότητα της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ θα αποτελέσει προτεραιότητα της ισπανικής προεδρίας.

«Ευχαριστώ για τη σημαντική επίσκεψή σας και για την υποστήριξή σας στο λαό μας», δήλωσε ο Ζελένσκι μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι αυτή η επίσκεψη λαμβάνει χώρα την πρώτη ημέρα της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ», πρόσθεσε.

Εξάλλου σε κοινή δήλωση που υιοθετήθηκε από τον Ζελένσκι και τον Σάντσεθ υπογραμμίζεται πως η υποψηφιότητα της Ισπανίας θα είναι προτεραιότητα της ισπανικής προεδρίας της ΕΕ.

«Η Ισπανία επαναλαμβάνει την υποστήριξή της στην υποψηφιότητα της Ουκρανίας για να ενταχθεί στην ΕΕ, η οποία θα είναι μία από τις προτεραιότητες της προεδρίας της», αναφέρεται στην κοινή δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του Ζελένσκι. «Η Ισπανία υποστηρίζει την ενίσχυση της σύμπραξης ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, μεταξύ άλλων και μέσω της δημιουργίας ενός Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ουκρανίας», προστίθεται στη δήλωση.