Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι καλωσορίζει τον Αντονι Μπλίνκεν στο Κίεβο, την Τρίτη | BRENDAN SMIALOWSKI/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Στο Κίεβο ο Μπλίνκεν εν μέσω κλιμάκωσης της ρωσικής επίθεσης

Στόχος του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών να διαβεβαιώσει τους Ουκρανούς για την στήριξη των ΗΠΑ, την ώρα που οι Ρώσοι προελαύνουν στην επαρχία του Χαρκόβου
Protagon Team

Ο Aντονι Μπλίνκεν έφθασε την Τρίτη στο Κίεβο, για την πρώτη επίσημη επίσκεψη ανώτερου αξιωματούχου των ΗΠΑ στην Ουκρανία μετά την έγκριση από το Κογκρέσο του νέου πακέτου ς βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων.

Η επίσκεψη, που δεν προαναγγέλθηκε δημόσια για λόγους ασφαλείας, έχει σκοπό να διατρανώσει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον στο Κίεβο, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις είναι αντιμέτωπες με ακατάπαυστους βομβαρδισμούς και χερσαίες επιχειρήσεις του στρατού της Ρωσίας στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο Μπλίνκεν, που έφθασε στην ουκρανική πρωτεύουσα με τρένο από την Πολωνία το πρωί της Τρίτης, μετέφερε «ισχυρό μήνυμα» για να «καθησυχάσει» τους Ουκρανούς, που «προφανώς βρίσκονται σε πολύ δύσκολη στιγμή» δυο χρόνια και πλέον μετά το ξέσπασμα του πολέμου, είπε αμερικανός αξιωματούχος, ενημερώνοντας δημοσιογράφους που συνόδεψαν τον αμερικανό ΥΠΕΞ.

Μεταξύ άλλων, οι δύο πλευρές θα συζητούσαν τους τρόπους με τους οποίους η επιπρόσθετη βοήθεια θα συμβάλει «στην ενίσχυση της άμυνας (των Ουκρανών)» για «να ανακτήσουν την πρωτοβουλία» των κινήσεων στο πεδίο των μαχών, είπε η ίδια πηγή.

Ο Αντονι Μπλίνκεν μελετά στο τρένο που τον μετέφερε στο Κίεβο από την Πολωνία – BRENDAN SMIALOWSKI/Pool via REUTERS

Πυρομαχικά για το πυροβολικό, πύραυλοι μέσου βεληνεκούς ATACMS και στοιχεία και πυρομαχικά για συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, άρχισαν ήδη να φθάνουν στις ουκρανικές δυνάμεις, πρόσθεσε ο ίδιος .

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό» για να παραδοθούν άμεσα τα όπλα και τα πυρομαχικά στις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, διαβεβαίωσε την Δευτέρα ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν.

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας θα ανακοινωθεί «εντός των προσεχών ημερών», ώστε να επιταχυνθεί «ο ρυθμός των παραδόσεων», πρόσθεσε ο Σάλιβαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, στον Λευκό Οίκο.

Νέο «πακέτο» όπλων

Στο Κίεβο, ο Μπλίνκεν είχε την Τρίτη συναντήσεις με ουκρανούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον οποίο διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της υποστήριξης της Ουάσιγκτον.

Νέο πακέτο αμερικανικών όπλων έχει ήδη αρχίσει να φθάνει στην Ουκρανία και περισσότερες προμήθειες βρίσκονται καθ’ οδόν «και αυτό θα επιφέρει πραγματική διαφορά εναντίον της συνεχιζόμενης ρωσικής επιθετικότητας στο πεδίο της μάχης», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον ουκρανό πρόεδρο, ο Μπλίνκεν.

Απαντώντας, ο Ζελένσκι εξήρε την κρίσιμη αμερικανική βοήθεια, τονίζοντας το μεγαλύτερο έλλειμμα της χώρας του -την αντιαεροπορική άμυνα- και ευχαριστώντας την Ουάσινγκτον για την δικομματική στήριξη.

Ο Ζελένσκι είπε στον Μπλίνκεν ότι η Ουκρανία χρειάζεται δύο συστοιχίες συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας για το Χάρκοβο, την βορειοανατολική αυτή πόλη η οποία σφυροκοπάται από τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

«Αμαχοι, μαχητές, όλοι βρίσκονται στο στόχαστρο των ρωσικών πυραύλων», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας σημειώνοντας ότι επιθυμεί να συζητήσει και για τις εγγυήσεις ασφαλείας με τις ΗΠΑ, πέραν του αιτήματος που θα διατυπώσει στον Μπλίνκεν να συγκεντρώσει στήριξη από περισσότερες χώρες κατά τις ειρηνευτικές συνομιλίες για το Ουκρανικό, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο στην Ελβετία.

«Είμαστε εξίσου αποφασισμένοι να σταθεί η Ουκρανία, συν τω χρόνω, στα πόδια της: στρατιωτικά, οικονομικά και δημοκρατικά. Η καλύτερη δυνατή απάντηση για τον Πούτιν είναι μια ισχυρή, επιτυχημένη, ακμάζουσα, ελεύθερη Ουκρανία», είπε με τη σειρά του ο Μπλίνκεν.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ θα εκφωνήσει επίσης ομιλία επικεντρωμένη στο μέλλον της Ουκρανίας και θα συναντηθεί με τον ουκρανό πρωθυπουργό, Ντενίς Σμιχάλ και τον ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.

Αυτή είναι η τέταρτη επίσκεψή του στο Κίεβο από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Αν και το NATO δεν αναμένεται να προχωρήσει στην ένταξη της εμπόλεμης Ουκρανίας σύντομα, κράτη-μέλη του έχουν αρχίσει να υπογράφουν διμερείς συμφωνίες για την ασφάλεια με το Κίεβο. Οι συνομιλίες για τη σύναψη συμφωνίας αυτής της φύσης της Ουκρανίας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο «τελικό» στάδιο, κατά τον αμερικανό αξιωματούχο.

Η κυβέρνηση Ζελένσκι λέει πως οι συμφωνίες αυτές αποτελούν «σημαντικές» και «ισχυρές» δεσμεύσεις των συμμάχων της, αλλά δεν υποκαθιστούν τον στρατηγικό στόχο της, που είναι η ένταξη στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού.