Ντέιβιντ Λάμι (αριστερά) και Αντονι Μπλίνκεν μόλις έχουν αποβιβαστεί στον σταθμό τρένων του Κιέβου | Mark Schiefelbein/Pool via REUTERS
Επικαιρότητα

Στο Κίεβο Μπλίνκεν – Λάμι, στο επίκεντρο η χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς κατά Ρωσίας

Νέα κίνηση υποστήριξης από ΗΠΑ και Βρετανία προς την Ουκρανία η οποία συνεχίζει να ζητά περισσότερα όπλα, με το ελεύθερο να τα χρησιμοποιεί κατά της Ρωσίας. Η Ρωσία προελαύνει στα ανατολικά και οι Ουκρανοί μετρούν τις πληγές τους μετά το Κουρσκ
Protagon Team

Κοινή επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο πραγματοποιούν οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, σε μια κίνηση υποστήριξης της Ουκρανίας στον συνεχιζόμενο πόλεμο με τη Ρωσία.

Οπως μεταδίδει το Reuters, οι Αντονι Μπλίνκεν και Ντέιβιντ Λάμι θα έχουν για μια σειρά συναντήσεων με ανώτερους αξιωματούχους της ουκρανικής κυβέρνησης.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μπλίνκεν δήλωσε ότι θέλει να ακούσει απευθείας από τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ποιοι είναι οι στόχοι του Κιέβου στον πόλεμο και τι μπορεί να κάνει η Ουάσινγκτον για να βοηθήσει. Μια ημέρα πριν την άφιξή του στο Κίεβο με  τον βρετανό ομολογό του, δήλωνε ότι η Ρωσία έχει παραλάβει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν και πιθανότατα θα τους χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία εντός εβδομάδων, προειδοποιώντας ότι η συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης απειλεί την ευρύτερη ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, o Ζελένσκι είναι πιθανό να ανανεώσει τις εκκλήσεις προς τους συμμάχους του να επιτρέψουν στην Ουκρανία να εκτοξεύει δυτικούς πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων των αμερικανικών ATACMS μεγάλου βεληνεκούς και των βρετανικών Storm Shadows, βαθιά μέσα στο ρωσικό έδαφος, ώστε να περιοριστεί η δυνατότητα της Μόσχας να εξαπολύει επιθέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει το Reuters, οι Μπλίνκεν και Λάμι αναμένεται να πιέσουν την Ουκρανία για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους στρατηγικούς της στόχους καθώς εξετάζουν αν θα δώσουν το πράσινο φως.

Υπάρχει νευρικότητα στην Ουάσινγκτον και σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία να προκαλέσει άμεση σύγκρουση με τη Δύση, ενώ αναγνωρίζεται επίσης ότι η Ουκρανία χρειάζεται περισσότερη βοήθεια αν θέλει να γυρίσει τον πόλεμο υπέρ της.

Την Τρίτη, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Ο Μπάιντεν δήλωσε συγκεκριμένα ότι η κυβέρνησή του επεξεργάζεται την άρση των περιορισμών στη χρήση όπλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας.

Ο πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Ρωσίας, Βιάτσεσλαβ Βολόντιν, δήλωσε ότι η Μόσχα θα θεωρούσε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους της ως συμβαλλόμενα μέρη στον πόλεμο, εάν επέτρεπαν στο Κίεβο να χρησιμοποιεί όπλα μεγάλου βεληνεκούς.

Στο πεδίο της μάχης, οι ουκρανικές δυνάμεις πιέζονται από την καλύτερα οπλισμένη Ρωσία, καθώς προσπαθούν να αποκρούσουν τις δυνάμεις της στα ανατολικά, όπου η Μόσχα επικεντρώνει τις επιθέσεις της.

Στο μεταξύ, η οικονομική ζημία από την εισβολή στο Κουρσκ ανέρχεται σε τουλάχιστον 931 εκατομμύρια δολάρια, δήλωσε την Τετάρτη ο κυβερνήτης της περιοχής Αλεξέι Σμιρνόφ, ενώ σύμφωνα με  τον ίδιο περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από την έναρξη της επίθεσης της Ουκρανίας.