Η πρόσληψή του είχε προκαλέσει μεγάλη έκπληξη. Εκείνη την εποχή (Δεκέμβριος 2015), το τελευταίο πράγμα που έλειπε από τον ΠΑΟΚ ήταν ένας υπεύθυνος διεθνών σχέσεων. Η έκπληξη έγινε ακόμη μεγαλύτερη, όταν θυμηθήκαμε πού είχαμε ξανασυναντήσει αυτό το όνομα. Ο Λούμπος Μίχελ, πρώην διεθνής διαιτητής, ήταν ο «δήμιος» της Εθνικής Ελπίδων στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 1998 στη Ρουμανία. Ο Καραγκούνης, ο Λυμπερόπουλος, ο Δέλλας, ο Μπασινάς, ο Γκούμας, δεν θα ξεχάσουν ποτέ εκείνη τη «σφαγή» στον τελικό με την Ισπανία (χάσαμε 1-0) και το ειρωνικό του ύφος σε κάθε ελληνική διαμαρτυρία.
Τέλος πάντων, ο Σλοβάκος βρέθηκε να ζει και να εργάζεται σ’ αυτή τη χώρα, στην οποία, αν είχε φιλότιμο, δεν θα ‘πρεπε να πατήσει το πόδι του ούτε για διακοπές. Δεν μάθαμε ποτέ, αν ο Ιβάν Σαββίδης γνώριζε για το ένοχο παρελθόν του. Το μόνο βέβαιο είναι, ότι ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ είχε εντυπωσιαστεί από τη γνωριμία τους. Εκτός από top-class ρέφερι, ο Μίχελ υπήρξε βουλευτής, επιχειρηματίας, μάνατζερ και ο εξ’ απορρήτων του προέδρου της Σαχτάρ Ντόνετσκ, Ρινάτ Αχμέτοφ. Τα έλεγε τόσο ωραία, όταν συζητούσαν με τον Ιβάν για ποδόσφαιρο… Και, κυρίως, τα έλεγε στα ρώσικα. Μιλάει, επίσης, αγγλικά, γερμανικά και πολωνικά.
Δεν ήρθε, βεβαίως, για τις διεθνείς σχέσεις του ΠΑΟΚ, αλλά για να αντικαταστήσει τον (τότε) αθλητικό διευθυντή της ΠΑΕ, Φρανκ Αρνεσεν. Ο δανός πρώην σταρ των γηπέδων ξόδευε πάρα πολλά για παίκτες που, ακόμη, δεν είχαν αποδείξει πως αξίζουν τα λεφτά τους. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα φάνηκε ποιες, πραγματικά, ήταν οι προθέσεις του Σαββίδη. Στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου (2016) οι εισηγήσεις του Αρνεσεν απορρίφθηκαν, σχεδόν όλες. Ο Μίχελ άρχισε να αποκτά υπερεξουσίες. Εγινε πρόεδρος, ανέλαβε την ευθύνη για το μάρκετινγκ και τα τηλεοπτικά, συμμετείχε στην επιτροπή που συστάθηκε για τις μετεγγραφές… Οταν ο Αρνεσεν κατάλαβε ότι δεν τον σηκώνει το κλίμα στην Τούμπα και παραιτήθηκε, τον Φεβρουάριο του 2016, ο Σλοβάκος κάθισε στην καρέκλα του.
Ηλεκτρική καρέκλα. Σε αυτό το πόστο δεν είχαν μακροημερεύσει, πριν από τον Δανό, ούτε ο Τσιστιακόφ, ούτε ο Ζήσης Βρύζας, ούτε κανείς. Για τον Μίχελ στοιχημάτιζαν στη Θεσσαλονίκη ότι δεν θα «αντέξει», παρά μόνο μερικούς μήνες. Οι υποστηρικτές του ήταν ελάχιστοι. Ψυχρός, απόμακρος και καχύποπτος ως χαρακτήρας, δεν είχε σχεδόν κανένα φίλο. Ηξερε, όμως, πώς να φυλάγεται από τους εχθρούς του. Οι διαιτητές την έχουν αυτή την ικανότητα: έχουν μάθει να επιβιώνουν, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Επιπλέον, τη δουλειά του την έκανε ικανοποιητικά. Και με τον Βλάνταν Ιβιτς συνεργάστηκε αρμονικά.
Αν και τα ΜΜΕ του χρέωναν όλες τις αποτυχημένες μεταγραφές -και πίστωναν τις επιτυχημένες σε άλλους-, η αλήθεια είναι πως έφερε στην Τούμπα σπουδαίους ποδοσφαιριστές (Μάτος, Πρίγιοβιτς, Βαρέλα, Κρέσπο, Πέδρο Ενρίκε, Μπίσεσβαρ, Κάνιας, κ.ά.), σε λογικό κόστος. Είναι αυτός που εισηγήθηκε και την πρόσληψη του Λουτσέσκου στη θέση του προπονητή. Ο Ιβάν τον εμπιστεύεται. Γι’ αυτό, άλλωστε, του πρότεινε να παραμείνει στην ΠΑΕ ως σύμβουλος – εξωτερικός συνεργάτης (δουλειά του θα είναι να βρίσκει νεαρά ταλέντα για τον ΠΑΟΚ, κυρίως στην Κεντρική Ευρώπη). Τότε; Γιατί παραιτήθηκε από το πόστο του αθλητικού διευθυντή; Το είχε κάνει και το καλοκαίρι του 2017, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τον αποκλεισμό – «σοκ» από την Εστερσουντ, όμως ο Σαββίδης του ζήτησε να μείνει. Τι άλλαξε τώρα;
Πρώτα απ’ όλα, η ομάδα διαθέτει έναν προπονητή, στον οποίο ο μεγαλομέτοχος έχει τυφλή εμπιστοσύνη. Αν και ήρθε στον ΠΑΟΚ χάρη στον Μίχελ, ο Λουτσέσκου δεν συμφωνεί μαζί του σε όλα. Ο Σλοβάκος το διαπίστωσε το περασμένο καλοκαίρι, όταν κάποιες μεταγραφές πραγματοποιήθηκαν χωρίς, καν, να ερωτηθεί. Δεύτερον, ήρθε η ώρα να δραστηριοποιηθούν περισσότερο οι γιοι του Ιβάν. Ιδίως ο Γιώργος Σαββίδης. Και -το κυριότερο- ο ΠΑΟΚ θέλει να αρχίσει (και) να πουλάει ακριβά, κερδίζοντας από την υπεραξία των παικτών του. Οι πωλήσεις είναι ένας τομέας στον οποίο ο Μίχελ δεν διακρίθηκε. «Βαρίδια» που ο σύλλογος ήθελε να ξεφορτωθεί, έμειναν για πολύ καιρό στα αζήτητα – και πληρωνόντουσαν αδρά.
Στην Τούμπα υπάρχουν, πλέον, ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να φέρουν στον ΠΑΟΚ πολλά εκατομμύρια. Ο Ζαμπά, ο Πέλκας, ο Λημνιός, ο Πασχαλάκης, ο Πρίγιοβιτς, ο Ουάρντα… Χρειαζόταν, λοιπόν, ένας καλός πωλητής, με πείρα και «άκρες». Κάποιος σαν τον Μάριο Μπράνκο, τον νέο αθλητικό διευθυντή που αντικαθιστά τον Μίχελ. Ο 43χρονος Πορτογάλος, πρώην αθλητικός συντάκτης στην O Jogo και μετέπειτα ατζέντης, κυνηγός ταλέντων και τεχνικός διευθυντής συλλόγων, φημίζεται για τις επικερδείς συμφωνίες του. Την τελευταία ομάδα στην οποία εργάστηκε, τη Χάιντουκ, την παρέλαβε σχεδόν πτωχευμένη και την παραδίδει με πρωτοφανή κέρδη (40 εκατ. ευρώ το 2017). Επιπλέον, ο Μπράνκο έχει πολλές γνωριμίες στις ποδοσφαιρικές αγορές της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Λατινικής Αμερικής, που σφύζουν από ταλέντα.
Ο Μίχελ συνάντησε τον ΠΑΟΚ όταν, ακόμη, οι επιτυχίες δεν φαίνονταν στον ορίζοντα. Τον αφήνει δυο φορές Κυπελλούχο (2017, 2018), παραλίγο πρωταθλητή (2018) και φαβορί για τον τίτλο του 2019, με μία εξαιρετική πορεία στους ευρωπαϊκούς προκριματικούς του καλοκαιριού. Σε αυτά τα τρία χρόνια ο «Δικέφαλος» γιγαντώθηκε, και ο Σλοβάκος δικαιούται μερίδιο αυτής της προόδου. Ισως, κάποτε, οι ΠΑΟΚτσήδες να τον αναπολήσουν – ακόμη κι εκείνοι που του φόρτωναν όλα τα «στραβά». Σε όλους τους υπόλοιπους, δεν πρόκειται να λείψει.
Πίσω από αυτή την ήρεμη, σοφιστικέ φυσιογνωμία του ψυχρού τεχνοκράτη κρυβόταν ένας υπεράνω υποψίας χούλιγκαν. Αυτός που τιμωρήθηκε από τον αθλητικό δικαστή για φραστική επίθεση εναντίον του διαιτητή Δημήτρη Θάνου (αλλά τη γλίτωσε σε πολλές άλλες περιπτώσεις). Αυτός που, αντί να αποτρέψει τον Ιβάν από το «αυτογκόλ» στο περσινό ντέρμπι με την ΑΕΚ, έτρεξε πρώτος να «την πέσει» στον Κομίνη. Αυτός που, τον Οκτώβριο, έκανε απαράδεκτες χειρονομίες προς τους οπαδούς του Ολυμπιακού, μετά τη νίκη του ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης». Στο καλό, Λούμπος Μίχελ, και να μη μας γράφεις. Εάν θέλουμε «κάφρους» παράγοντες, έχουμε και ντόπιους.